[]

Siyaset bilimi neden tutmadı

İnsanların hayatına en fazla etki eden yönetim alanındaki insanların geneli neden beceriksiz? Yani başka mesleklere bakıyorum, bir uzman doktor 10 yıl okul okuyor, mühendis desen az ya da çok eziyet çekiyor eğitiminde. Ama ülkenin yönetiminde söz sahibi olan insanlar ne bilim biliyor, ne eğitimleri çok iyi, ne bakış açıları çok iyi.

Bir ülkenin yönetiminde en bilgili insanlar olması gerekirken neden bu gerçekleşmiyor? Bunu Türkiye için söylemiyorum. Trump da koronavirüs için damardan dezenfektan vermeyi falan söylemişti. Buna biyoloji görmüş lise öğrencisi bile öeh der. Ama bunu diyen kişi ABD başkanlığı yaptı. Bu işler neden böyle?


 
Yonetici dedigin sey bir yerde halkin ortalamasi. Herkes bilimadami/kadini da erdogan secildi degil ki.

Etrafina bak her 10 insandan 6-7si mini erdogan (ailesinde, mahallesinde, isyerinde)
  • brkylmz  (01.05.21 02:11:24) 
@brkylmz, işte demek istediğim neden halkın ortalaması olan insanlar seçiliyor? Neden bu konuda eğitim almış ya da halkın ortalamasından daha üst düzeyde olan insanlar seçilmiyor? Bunun altında yatan sebepleri öğrenmek istedim.


  • dissendium  (01.05.21 02:22:44) 
@hot potato, sorun zaten burada. İsteyen aday olabiliyor ama halk yine gidip politikacı olan ama genelde siyaset eğitimi olmayan insanları seçiyor. Mühendislikten örnek vermemin sebebi, iş hayatında iş verenler mühendisin daha donanımlısını, daha tecrübelisini arıyor, ama siyasette halkın "bizi daha iyi, daha fazla eğitim almış olanlar yönetsin" diye bir beklentisi yok.


  • dissendium  (01.05.21 02:32:21) 
siyaset bilimi tuttu. bugün siyaset bilimcilerinin önemli çalışmaları sayesinde birçok devlet politikası şekilleniyor ve başarıya ulaşıyor. siyasetçiler bu çalışmalar sayesinde parti politikalarını şekillendirip başa geçiyor. daha sayamayacağım kadar da farklı örnekler bulabiliriz siyaset biliminin neden ‘tuttuğuna.’

sorduğun soru şu açıdan boşlukta kalıyor: inşaat mühendisliği eğitimi alan bir kişi inşaat mühendisi olmak için eğitiliyor. siyaset bilimi okuyan kişi de bunun gibi ‘siyaset bilimci’ olmak için eğitiliyor, siyasetçi veya devlet başkanı olmak için değil. burayı düzeltmek zorundayız. çünkü ‘siyaset’ işin pratiğidir ve doğrudan siyaset biliminin pratiğe dökülmüş hali değildir; ekonomi, askeriye ve sosyoloji de devlet yapısı, hükümet ve güç ilişkileri kadar bu pratiğin bir parçasıdır. bana sorarsan sosyoloji veya ekonomi eğitimi almış birinin devlet başkanı olması bir siyaset bilimciden çok daha mantıklı olurdu. çünkü zaten siyaset biliminin konu aldığı dinamikler çoğu ülkede oturmuş vaziyette ve aktif bir devlet başkanı olarak ilgilenmen konular devlet yapısından çok daha hızlı değişen toplumsal, ekonomik ve askeri konular.

“halk neden böyle yapıyor?” sorusunun cevabı gayet açık bir şekilde insanların günlük hayatında rasyonel varlıklar olmaması değil mi? oysa iş hayatında rasyonel olmak zorundasın, bu yüzden de gidip en kalifiye olanı seçersin. oysa siyaset toplumsal hayatın her alanına etki ettiğin için duygularından bağımsız hareket etmen ne kadar mümkün? ve bu seni ne kadar manipülasyona açık bir hale getiriyor?
  • asırlardır yandaş bir süredir çağdaş  (01.05.21 02:46:38 ~ 02:47:20) 
Siyasetçilerin içinde birçok mühendis, doktor, avukat vs. Var. Örneğin süleyman demirel itü inşaat mühendisi, erbakan itü makine müh. Vesaire.

Ha meslekten bağımsız olarak niteliği iyi gözükse de çöp karakterler türkiyeyi yönetmiş derseniz, seçim diye bir şey var. Eğitimi olmayan cahil bir topluma seçme ve seçilme hakkını bilinçsizce vermek tabii ki intihardır. Çünkü insanlar kendisinden üstün düşüncelere sahip insanları benimsemezler, dogmaları vardır ve bunlara dokunanları ve önemsemeyenleri sevmezler vesaire. Meritokrasiyle yönetiliyor olsak “nasıl olur ya” diyebilirdik. Fakat bu koşullarda balans hali bu hükümetten başkası olamazdı sanırım.
  • neysene  (01.05.21 06:50:39) 
bizzat siyasete atılmak ile bunun bilimiyle uğraşmak, farklı nitelikler gerektiren farklı şeyler. bir biyoloğu da neden fotosentez yapmıyor diye eleştiremeyiz neticede. ayrıca halihazırda siyaset bilimcilerin arka planda çalışıp partilere ve siyasilerin politikalarına yön verebildiğini atlamamalıyız.


  • zgrydn  (01.05.21 08:36:09) 
yazilanlar +1

hem sorun, hem de oncullerin yanlis. ki olabilir, zaten burada amac bilmedigimiz konularda biraz bilgi, biraz fikir almak.

-kabaca- uzmanlarin ulkeyi yonettigi sistem teknokrasidir. Tr'deki sistem ise temsili demokrasi. pek cok ulkede oldugu gibi TR'de de mecliste dusuk egitimliler yeterince temsil edilmiyor.

aslinda olmasi gereken sey mecliste bir suru ilkokul mezunu, kalifiye olmayan isci, ev hanimi gibi milletvekillerinin olmasi.
  • lamartin  (01.05.21 10:15:57) 
30 yasindan sonra isi gucu birakip uzun bir siyaset bilimi okuma yoluna girmekteyim, aklima hic politikaci olurum diye gelmemisti, dolayisiyla soylendigi gibi sorunuz biraz kof kaliyor.


  • hewit  (01.05.21 12:51:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.