[]

"Ermeni soykırımı" hakkında güvenilir kaynaklara nerden ulaşabilirim?

Biliyorsunuz gündemde olan bir mevzu. "soykırım" ya da "soykırım iddiası" demek istemiyorum, sadece bu konudaki bilgisizliğimi gidermek için tarihsel kaynaklar arıyorum. Hem Türk, hem yabancı bildiğiniz güvenilir kaynak varsa söyleyebilir misiniz?




 
Guenter lewy : 1915-Osmanlı Ermenilwrine ne oldu?


  • havadakarada  (26.04.21 23:51:58) 
taner akcam'in kaynaklari var.


  • nefertarii  (26.04.21 23:55:56) 
Ermeni yazar Gurgen Mahari'nin İngilizceye Burning Orchards diye çevrilen kitabını tavsiye ederim. Van özelinde birinci kaynaktan Ermeni isyancılarının nasıl kendi halklarını kışkırttıklarını, isyana karşı çıkan Ermenileri bile nasıl öldürdüklerini ve sonrasında barış içinde yaşayan bir bölgeyi ne hale getirdiklerini çok iyi anlatıyor. Kitap ilk yayınlandığında Ermenistan'da yakılıyor ve yazar ölüm tehditleri alıp kitabı tekrar yazmak sorunda kalıyor. Amazon.de üzerinden e-book olarak satın almıştım ben, sansürsüz hali. Niye bu kitabı öneriyorum? Tehcirin neden uygulanmak zorunda kaldığını aslında çok iyi anlatıyor. Taner Akçam okursan taraflı ve bol manipülasyonlu bir yayın okumuş olursun


  • burya  (27.04.21 10:11:58) 
Suny'nin kitabının Türkçesi de var: www.arasyayincilik.com

Taner Akçam'ın şu kitabını tavsiye ederim: iletisim.com.tr

Bir de Ermeni Soykırımı'yla direkt olarak alakalı değil ama şu kitabı okumanızı tavsiye ederim: www.idefix.com Muazzam bir Türkçeyle iyisiyle kötüsüyle anılarını yazmış. Türkiye'deki azınlıklar üzerine bir sürü kitap okudum ama beni en çok etkileyenlerden biri budur.
  • bruce mclaren  (27.04.21 10:19:18) 
bu arada 1915'te osmanli ordusu'nda asker olarak gorev yapan ermeniler'in ani kitaplari var, donduklerindeki manzarayi filan anlattiklari:

ermenilerin golgothasi: krikor balakyan
harbiyeli bir osmanli ermenisi: kalusd surmenyan
nevzat onaran'in kitaplari var; genel bir bakis sunuyor "turk nufus muhendisligi", "osmanli'da ermeni ve rum mallarinin turklestirilmesi" ve "cumhuriyet'te ermeni ve rum mallarinin turklestirilmesi"
  • nefertarii  (27.04.21 11:26:40) 
"guvenilir kaynak" ariyorsaniz ondan bundan degil de tarihcilerden okumaniz gerek: dunyasavasi.ttk.gov.tr

ek: www.youtube.com
  • idexo  (27.04.21 11:56:00 ~ 12:25:24) 
öncelik elbette tarih profesörleri olmalı ama okumak isterseniz murat bardakçı'nın da konuyla ilgili iki kitabı var; talat paşa'nın evrak-ı metrukesi 1915 ve ittihadçı'nın sandığı. ben okumaya değer buluyorum çünkü bazı durumlarda bilim insanı olmak arşive ulaşmak açısından yeterli olmuyor. daha özel ilişkilere ihtiyacınız olabiliyor. ben araştırma yapacağım dediğinizde açılmayan bazı devlet arşivleri, tanıdık ricası üzerine açılabiliyor veya bu sayede özel arşivler ve koleksiyonlar üzerinde çalışmak mümkün olabiliyor. bu nedenle önemli buluyorum.


  • Sour  (27.04.21 12:35:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.