[]

Köpek eğitimi konusunda yardım

Merhabalar
Iki aydır kırma labrador sahibiyiz, barınaktan aldık.
Ilk başta böyle değildi ama son 4 haftadır falan acayip bir biçimde apartmandaki insanlara havlama, bisiklet/araba havlama, üzerine gitme ve en kötüsü çocuklara havlama üzerine gitme/atlama var.
Yerlisi olmadığımız şehirde olduğumuz için çocuğu olan tanidigimiz falan yok haliyle gidip çocuklarla yakinlastiramiyoruz.
Az önce otururken iki çocuk arkadan yaklaştı (1.5 m falan anca kalmış) fark ettim derken tabi kontrolden çıktı. Hadi orada çok yakındı ama sonrasında 7-8m ötede koşan çocuğa da aynısını yaptı.

Haftaya cuma egitmene soracağım ki onla da bunlar olmuyor heralde hiç çocuk vs denk gelmiyor bilmiyorum. Ama o zamana kadar ne yapabilirim diye meraktayim.
Esimle beraber psikolojik olarak biraz çoktuk ki su an benim kararim biraz kafamizin rahatlamasi icin agizlik takmak çünkü yüzde yüz emin degilim cocuklara olacak tepkisinden.

 
biraz abartıyorsunuz bence.
tasmayla dolaştırın ve çocuklara yaklaştırmayın.
mecbur musunuz çocuklarla yakınlaştırmaya?

size alıştıktan sonra eski travmaları ortaya çıkıyor olabilir.
geçmişinde kötü bir deneyimi varsa, normal.
eğitmene bahsedin, ne yapabileceğinizi söyler.
ama psikolojik olarak çöküp hayvana ağızlık takmaya falan gerek yok.
daha kötü etkilenir.
olabildiğince kısa tasmayla dolaştırın, sevmek isteyen olursa da izin vermeyin, bu kadar basit.
  • blatta hiberna  (24.04.21 20:30:25) 
Tasmayla dolastiriyoruz zaten.
Cocuklara yaklastirmiyoruz ama 7-8 metrede kosan cocuga atlayip havlamaya başlayınca hem kontrol etmesi zor hem de parkta sıkıntı oluyor insanlar bakiyor ediyor. Böyle 13 sene mi yasayacagiz sürekli 8-10 metrede kosan çocuk mu var diye?

Apartmanda çocuk denk geldiginde de aynisini yapıyor, ya asansor beklerken apartman kapısından biri girse havliyor, hirliyor.

Kısacası köpek bisiklet, araba, çocuk, insan; hepsine havliyor ve atliyor. Haliyle yürümek etmek psikolojik olarak yorucu oluyor çünkü sürekli acaba o köşeden biri çıkar mi yok o cocuklar bir anda bize kosar mi vs halindeyiz.

Ağızlık takarsak en azından bir olay olsa da isiramayacagindan eminiz.
  • logisticsmanager  (24.04.21 20:49:13) 
hayvan zaten şu anda eğitim alıyormuş.
üstelik daha iki ay olmuş sahipleneli.
bunlar olacak, yani bu kadar şeyden bu kadar strese girecek bir şey yok.
zamanla düzelecek, biraz soğukkanlı olun.
siz strese girerseniz zaten hayvan daha çok strese girer.

parkta dolaştırmayın.
yani normalde de çocuklara yaklaştırmayın zaten.
özellikle de gençken.
ağızlık takmayı kafanıza koymuşsunuz, tam olarak neyi sorduğunuzu anlamadım.
yani istiyorsanız takın ama hayvanı daha da strese sokmuş olacaksınız, onu söyleyeyim.
bu kadar gerginliğe gerek yok.
insanlar bakıyorsa da bakıyor, burada önemli olan köpeğin psikolojik sağlığı.
bugün bakar, yarın yanından geçerken sevmek ister.
insanlara ne?
sonuçta serbest dolaştırmıyorsunuz, kimse bir şey yapamaz.
siz sakin olacaksınız ki, o da sizinle birlikte sakin olmayı öğrenecek.
dolaştırırken bol bol konuşun.
evde de sürekli konuşun.

bu olaydan dolayı evde psikolojinizi falan bozmayın.
siz ne kadar sevgi dolu olursanız, o da o kadar sevgi dolu olur.
sakin olmayı sizden öğrenecek en başta zaten.
ama sürekli gergin olur, sürekli endişe duyar ve ona karşı bu gerginliğinizi hissettirirseniz hayvan rahatlayamaz, kendini güvende hissedemez.

sokaklarda kendini daha güvenli hissetmesi için sabah erken, gece geç saatlerde uzun yürüyüşler yapabilirsiniz mesela.
yani bu süreçte daha tenha saatlerde dışarı çıkartmaya çalışabilirsiniz.
sizinle de daha çok zaman geçireceği için bağı kuvvetlenir.
dışarıya çıktığında hiç havlamaya hırlamaya gerek olmadan döndükçe (etrafta az insan ve insan trafiği olduğu için) dışarı çıkarken daha az gerilir o da zamanla.
bir yandan eğitim de aldığı için iyice düzelir bir süre sonra.
  • blatta hiberna  (24.04.21 21:35:49 ~ 21:42:39) 
kirmalar nedense daha sert oluyor ve anlasilmasi zor hareketler yapiyorlar bir gun oyle bir gun boyle.
kopegim koruma icguduleri epey kuvvetlenmis gibi. yani yerini ve sahibini sahipleniyor alfa olarak siz varken onunuze gecip siz komut vermeden hamlede bulunmasi iyi bir egitim gormemesi ile alakali. ve bu genlerinde var. bekci kopegi de alsaniz ayni seyler olacakti. ilk hafta yuvaya yabancidir ses etmez orada yatar orada beslenirse orasini ve sahibi kabullenir. korumak kollamak icin elinden geleni yapar.
benim tecrubem su yonde. agizliga devam daha cok sosyal olmaya devam. her yanlis hareketinde onu uyarmali ve duzeltmelisiniz.

sunu da asla unutmayin kopek kopektir. ne buyutun ne ufaltin.
  • turbo sadık  (25.04.21 02:13:44) 
sizi zayıf gördüğü için korumaya çalışıyor. o yüzden agresif tavırlar sergiliyor. havladıktan sonra onu seviyorsanız davranışı da pekiştiriyorsunuz demektir. iyi bir eğitmenle çalışmanız lazım, yoksa eziyet olur size.


  • jangbogo  (25.04.21 05:32:18) 
Ileride kaynak olur; hayvanin günlük egzersizini artırdık (su an günde 40-45 dk toplam kosuyor). Reaktifligi yüzde 70 azaldi. Hala erkeklere ve özellikle baktigi kopege dokunan erkek kisilere havliyor.
Tasmada zincir tasmaya geçtik ve kitlendigi zaman leave it diyoruz, dinlemezse uyariyoruz. Üçüncü gun sonunda leave it dedigimiz zaman bakiyor hatta demeden dönüp bize bakmaya basladi. Arabalara olan reaksiyonu yok gibi birşey. Kısacası icindeki enerji patlamasini kontrol altina almak ve nerede ne yapmamasi gerektigini daha net olarak anlatinca düzeldi. Daha is var, her köpek ayni değil ama bizimkisi böyle düzeliyor gibi.

  • logisticsmanager  (03.05.21 22:20:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.