[]

Ev hizmetlerinde çalışan bir işçinin tazminat hakkı var mıdır?

Annem beş yılı aşkın bir süredir bir avukatın yanında ev hizmetlerinde çalışıyor. Evin genel temizliği ve düzenini sağlamak yanında kadının 9-10 yaşlarındaki çocuğuna da baktı bu süreçte. Bakmak dediğim yemeğini hazırlama, odasını temizleme vs. Küçük çocuk bakımı gibi değil. Kızkardeşim doğum yaptığından torunuyla ilgilenmek için kırk günlük izin istedi, işvereni ya istifa et ya da eylüle kadar ücretsiz izne çık, Eylül geldiğinde tekrar oturur konuşuruz ama bu şartlar altında ben seni işten çıkarsam bile tazminat alman mümkün değil, demiş. Kadının kendisi avukat olsa da bu konuda çok hakkaniyetli davrandığını düşünmüyorum. İnternette biraz araştırdım, tazminat hakkı doğabilir diyen var, yoktur diyen var. Bir de buraya sormak istedim.

Teşekkürler.


 
ev hizmetlerinde çalışan bir işçinin tazminat hakkı vardır.

ama;
"Kızkardeşi doğum yaptığından torunuyla ilgilenmek" bir fesih sebebi değildir. bu şekilde istifa ederse kıdemini yakar.

sgk'sı yapılıyor mu? (genelde yapmazlar) sgk'sı yapılmıyor ise sgk'mı yapmadığın için iş akdimi feshediyorum demesi lazım. bu durumda kıdemi yanmaz.
  • trajikomix  (23.04.21 17:29:23) 
SGK si yapiliyor. İşten bir süre izin alması gerektiğini bir ay öncesinden söylemişti işverene.


  • epistemic_regress  (23.04.21 17:35:19) 
İşten ayrılmadıysa eğer, bu şartlar altında (yani mücbir sebeple 40 gün işten uzak kalacak olmaması durumunda ki bahsettiğiniz neden iş kanununa göre keyfi sayılabilir) işinden istifa etmesi ya da işveren tarafından iş akdini yerine getiremeyeceği ya da getiremediği için işten çıkartılması durumunda tazminat hakkı doğmaz bu yüzden bu şekilde ayrılmaması en doğrusu olur. Ama anlaşırlarsa kıdem tazminatını alır ayrılır orası ayrı ihbar tazminatını unutsun tabi bu durumda.

Eğer ayrıldıysa yine bu tarz konularda işçi mahkemeleri işçinin tarafında oluyor diye biliyorum bir şekilde döndürebilir lehine avukatın şifahen söylediklerini öne sürerek.

Kıdem Tazminatı Hak Etme Koşulları;

"İşçinin kendi isteği ile işten ayrılmamış olması, sözleşmenin işveren tarafından sona erdirilmesi ya da kendiliğinden sona ermesi"

Edit: İmla
  • Jazz  (23.04.21 17:50:19 ~ 18:00:17) 
sgk'sı yapılıyorsa ücrete bakmak lazım, ücretler de tam olarak ödeniyorsa ne yazık ki yapcek bir şey yok.

ya kıdemini yakacak, ya da "eylüle kadar ücretsiz izne çık" teklifini kabul edecek.
  • trajikomix  (23.04.21 18:13:39) 
1- kendi isteği ile istifa eden kişi kıdem tazminatına hak kazanamaz. işçinin kendi isteği ile işten ayrılıp tazminata hak kazanabilmesi için belirli bir nedenden dolayı kendi iş akdini feshetmesi gerekir. o nedenler şurada detaylı anlatılmış:

kulacoglu.av.tr:~:text=Y%C3%BCr%C3%BCrl%C3%BCkte%20bulunan%20yasal%20d%C3%BCzenlemeler%20gere%C4%9Fi,dahi%20k%C4%B1dem%20tazminat%C4%B1na%20hak%20kazanacakt%C4%B1r.

2- İşveren tarafından iş akdinin feshi yani işten çıkarılma iş kanununda ikiye ayrılır: geçerli nedenle fesih ve haklı nedenle fesih. İşçi geçerli neden ile işten çıkarılırsa kıdem tazminatına hak kazanır, işsizlik maaşına başvurabilir. Haklı neden ile işten çıkarılırsa kıdem tazminatı alamaz, işsizlik maaşına başvuramaz. Geçerli nedenle fesih performans düşüklüğü vb. daha hafif nedenler olduğunda uygulanır. Haklı nedenle fesih ise işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymadığı durumlarda uygulanır.

3- Asıl önemli detay: şu anda salgından dolayı işverenin işçiyi geçerli neden ile işten çıkarması yasak. Şu anda bir işçiyi işten çıkarmanın tek yolu haklı neden ile işten çıkarmak. Ki bu da işçinin siciline işlenen bir şey, 4857 Sayılı İş Kanunu 25/II maddesi olarak aratırsanız göreceksiniz.

4 - ev hizmetlerinde çalışanların sigortalılık durumu ayda çalıştığı gün sayısına göre değişir. aynı işverene bağlı olarak ev hizmetlerinde ayda 10 gün ve üzeri çalışanların sigortalılık durumu normal bir işçiden farksızken, ayda 10 günden az çalışıyorsa işveren tarafından sadece meslek hastalığı ve kaza sigortası diye bir sigorta türü ödenir.

"Ayda 10 günden az çalışanlar iş kazası ve meslek hastalığı yönünden sigortalı sayılacak, primleri çalıştıran kişi tarafından ödenecek, sigortalılar isterlerse takip eden ayın sonuna kadar uzun vade (emeklilik) ve genel sağlık sigortası primi ödeyebilecektir."

Dolayısıyla işçi ayda 10 gün ve üzeri aynı işverene bağlı çalışıyorsa kıdem tazminatına kesinlikle hak kazanır ancak şu anda ülkemizde hiçbir işveren işçisini kıdem tazminatına hak kazanabileceği yol olan geçerli nedenle fesih yaparak işten çıkaramaz yasak olduğu için.

Benim anladığım kadarıyla anneniz ücretli izne çıkmak istemiş. 5 yılı aşkın süredir çalışıyordu demişsiniz. Ayda kaç gün gidiyordu? Kaç gün gittiğine göre yıllık izin hakkı doğar, atıyorum her gün gittiği bir iş ise bu 5 yıl içinde yıllık izin haklarını kullandı mı? Yoksa birikmiş yıllık izin hakkı var mı?

Birikmiş yıllık izin hakkı varsa ona sayması belki istenebilir.

Ama çok üzülerek söylüyorum şu dönemde hiçbir işveren ev hizmeti olsa bile işçiye 40 gün ücretli izin vermez bence. 40 günlük ücretli izin 40 gün boyunca işçinin çalışmaması ama maaşının ve sigortasının çalışıyormuşçasına yatırılması. Dediğim gibi birikmiş bir izin hakkı da yoksa bu kadar uzun bir süre boyunca ücretli izin pek kabul edilmez.

Bu durumda işverenin ya ücretsiz izne çık ya istifa et önerisi makul gibi geliyor ama istifa ederse kıdem tazminatı yanacak. Onun için bence işveren kabul ediyorsa en mantıklısı ücretsiz izne çıkmak gibi görünüyor.

Ya da işveren annenizi 25/2 haklı neden ile çıkarır ve annenizin kıdem tazminatına hak kazanmamasına rağmen yani yasal olarak gerekmemesine rağmen tamamen kendi iyi niyeti ile tazminat öder ama bir işveren işçisini aslında kendi çıkarmıyorsa bunu neden yapsın ki?
  • la lykia  (23.04.21 19:09:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.