[]

startup'ın ceo'su kim olmalı, hisse dağıtımı nasıl yapılmalı?

merhaba,

iki heyecanlı amatör olarak iki arkadaş bir startup kuracağız. hangimizin ceo olacağına ve payımızın ne kadar olacağına dair henüz konuşmadık. kafamda netleştirdikten sonra konuyu açmayı düşünüyorum.

site bir aracılık sitesi olacak. işlev bakımından sahibinden benzeri diyebiliriz. görevlerimiz şöyle: sitenin yapımı ve diğer tüm teknolojik işler arkadaşımda; hukuk ve muhasebe hariç pazarlama, yönetim vb. tüm işler bende. fikri bulup söyleyen oydu. fazla masrafımız olmayacak gibi görünüyor ve masrafları eşit karşılayacağız.

şimdi, arkadaşım sadece teknoloji kısmıyla ilgileneceği için benim ceo olmam gerektiğini düşünüyorum. onun yaptığı işin ceo olmakla pek ilgisi yok anladığım kadarıyla. hisse payı içinse, %50-%50 eşit dağılım düşündüm. internetteki hesaplama araçlarını kullandığımda %53 ona %47 bana ve %51 bana %47 ona arasında sonuçlar çıktı.

her şeyden önce aramızda anlaşmazlık çıkarmayacak ve ilerleyişimizi bozmayacak bir çözüm arıyorum. tecrübesizliğimi de göz önüne alırsak, birçok konuda yanılıyor olma ihtimalim yüksek. bu yüzden fikrinize ihtiyacım var.

bilgilendirirseniz çok sevinirim. şimdiden teşekkürler.

 
ben olsam esit yapardim.


  • eksi sozlukte eksiyen adam  (19.04.21 20:27:38) 
Yönetim bende demişsiniz zaten ismi ceo olsa nolur olmasa ne olur, isme takılmayın bence yönetim sizin sorumluluğunuzda ama yaptım oldu tarzı bi yönetim bu tarz işletmelerde yürümez, ortaklaşa karar almanız lazım önemli kararlarda. İnternetteki hesaplama araçları demişsiniz onu da merak ettim paylaşabilirseniz incelemek isterim.


  • Kahir ekseriyet  (19.04.21 20:33:00) 
Startuplar için "ceo" çok komik oluyor. İkiniz için de 'founder' daha uygun.


  • archmage mahmut  (19.04.21 20:38:36) 
@kahir ekseriyet ve archmage mahmut, isme takılmak değil derdim, gelecekte oluşabilecek sorunları önlemek istiyorum. elbette tek başıma karar almayacağım, her kararı ortak almayı planlıyoruz. pozisyon adının belirsizliği konusundaki korkum yarın bir gün işler büyüdüğünde önümüze sorunlar çıkarması.

bahsettiğim araçlar şunlar:

foundrs.com
cofounders.gust.com
  • olsa da yesek  (19.04.21 20:40:29 ~ 20:48:01) 
Sizin durumunuzun title ile alakası yok. Olası anlaşmazlıkları çözebilmek için hissedarlar sözleşmesi yapmanız lazım. Bir avukat ile görüşürseniz daha doğru yönlendirecektir.


  • archmage mahmut  (19.04.21 20:54:36) 
ortaklıkta isterseniz karşı tarafa %80 verin yine de sorunlar çıkacak. bu iş böyle malesef. en yakın arkadaşlarımdan birisi ile yola çıkıp ayrılmış birisi olarak söylüyorum. ki bahsettiğiniz görev dağılımında işin yükü karşıya biniyor. fikir de ondan çıkmış diyorsunuz. sizi sadece yatırımcı olarak işe dahil etmiş görünüyor. yarın bir gün iş benim sırtımda, payını al ayrıl deme ihtimali çok yüksek duruyor dışarıdan bakıldığında.

yolunuz açık olsun. ticarette para hızlı akarsa ne kankalık kalır ne de kardeşlik. temkinli ol daima.
  • ada meltemi  (19.04.21 21:09:37) 
50/50 güzel görünüyor ama ileride sorun yaratabilir.

- Fikri karşı taraf bulmuş, muhtemelen piyasayı bilen de o.
- Kodu o yazıyor.
- Ürünü o geliştiriyor.

Buna karşın sizin yapmanız gerekenler:

- Para (yatırım vs) bulmak. Sunumları, iletişimi, sözleşmeleri vs bütün süreci sizin ilerletmeniz lazım.
- Müşteri/kullanıcı bulmak. Pazarlama diye zaten belirtmişsiniz.

Eğer üstünüze düşeni yapabilirseniz sorun olmaz. Ama aradan X ay geçer, ürün hazırlanır ama satılmaz ve/veya yatırım bulamazsanız kabak sizin başınıza patlar.

Kabağın size patlamaması için 2 opsiyonunuz var:

1- Marketing/sales pozisyonuna geçin. Hisseleri 30/70 paylaşın. İleride iyi bir teknik üçüncü ortak bulursunuz arkadaşınız CEO, yeni gelen CTO olur. Ona da %10-15 hisse verirsiniz.

2- Üstünüze biraz daha fazla sorumluluk alın. Misal:

- Fikrin validasyonunu siz yapın.
- Ürün geliştirmeyi üstünüze alın. Tamam fikir arkadaşınızın ama ürünü çok iyi anlayıp siz de özellik tasarlayın.
- Landing page / blog gibi basit teknik işleri üzerinize alın.
- Reklam verme, sunucu vs. gibi ufak maliyetleri üzerinize alın.

İyi startup'ın 2 tane özelliği var, iyi ürün ve kaliteli kod. Marketing/pazarlama biraz geride kalıyor, benim kişisel fikrim early stage'de (ilk veya belki ikinci yatırıma kadar) gerek bile yok aslında. Domain'e göre değişiyordur belki bu.

Eğer ürün kısmına yeterince hakimseniz söylediklerimi dikkate almayın. Kısaca demek istediğim ürün/iş veya kod outsource edilemez, ama pazarlama/satış edilebilir. Dolayısıyla outsource edilemeyecek kısma kayın biraz daha.
  • plutongezegendegilmi  (19.04.21 22:30:37) 
@plutongezegendegilmi piyasayı eşit seviyede biliyoruz diyebilirim. yatırım işleri bende ve pazarlama da bende, dediğiniz gibi.

ikinci opsiyonu tercih edeceğim :) blog'u ben hazırlayacaktım, landing page'i de hazırlayayım. validasyon, ürün geliştirme ve ufak maliyetleri üzerime almam hakkında en yakın zamanda konuşayım. hatta birkaç küçük iş daha bulayım yapmak için. bu senaryoda hem içime sinecek hem sorumluluklar da eşit olacak. çok teşekkür ederim.
  • olsa da yesek  (19.04.21 23:35:50 ~ 23:38:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.