[]

Bir Türk yazar ne tür yaşam hikayeleri anlatsaydı okurdunuz?

Merhabalar, Türk edebiyatı ve okuru hakkında fikir edinmeye çalışıyorum edebiyatla ilgili birisi olarak. Ne tür yaşam hikayeleri (örnek: İstanbul orta sınıfı, işçi sınıfı, kırsal kesim vs) anlatan Türk yazarları okumayı tercih ederdiniz? Ve tercihen; nasıl bir tarzda yazılmış olması sizi cezbederdi (örnek: gerçekçi, yalın dil, bilinç akışı/modernist, postmodernist vs)?

Yaşınızı ve cinsiyetinizi de eklerseniz memnun olurum, teşekkürler şimdiden.

not: parantez içine yazdığım şeyler aklıma gelen en basit örnekler. sadece neyi kastettiğim anlaşılsın diye yazdım. yani, "ne tür yaşam hikayeleri"nden kastım "ne tür insanların hikayeleri" idi, buna bir üniversite öğrencisi diye de cevap verebilirsiniz, çiftçi diye de, bu sizin keyfinize kalmış. sizin fikrinizi soruyorum.

 
Bunlar zaten çokca anlatıldı, yani Yaşar Kemal'den Orhan Pamuk'a kadar herkes anlattı, yeni bir yazar çıkıp yine bunları anlatsa bana hiç çekici gelmezdi.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (28.03.21 22:01:25) 
yeni jenerasyonu anlatan bir kitap okumak isterdim
hiç bilmiyorum nasıl yaşıyorlar romantik ilişkilerini misal

diğer yandan anadolu tiktokçularının rutin hayatlarını da merak ediyorum
anadoludaki sapkın güruhların yaşadıklarını da
pavyon, düğün müzisyenlerinin hayatlarını da

dili çok fark etmez
  • superb  (28.03.21 22:04:22 ~ 22:16:06) 
istanbul'un varoşlarını, örneğin oradan bir genci ve etrafında dönen olayları merkeze alarak ve köy-kentmiş, kültürel-siyasi yozlaşmaymış, lumpenliğin yeni biçimleriymiş bunları çok keskin bir gözlem ve acımasız bir mizahla ve postmodern (karma demek istiyorum) bir biçimle yazabilen biri çıksa okumak isterdim.

bu konular sonunda t olmayan "apaş" arkadaş gibi balon tiplere kalmasa da, oğuz atay'ın zamanında küçük burjuvaya yaptığını birileri varoşlara, kenar mahallelere yapabilse demek istiyorum. oradan böyle destansı bir şey çıkarabyilse.
  • filteria  (28.03.21 22:34:38 ~ 22:35:08) 
Bu çok öznel bir soru, yani ne yazsam daha iyi gider diye soruyorsan sormamalısın.

Misal ben yukarıdaki arkadaşın söylediği türden yeni jenerasyonu konu alan bir kitabı elime bile almazdım. Bunu aşağılamak falan için söylemiyorum, yanlış anlaşılmasın. Sadece zerre ilgimi çekmiyor o güruhun hayatı.

Ben daha çok ezilen kesim, azınlık hikayeleri okumak isterdim. Ya da aşırı sıradan birinin hikayesini.

Gerçekçi, toplumcu gerçekçi anlatılar hoşuma gidiyor. Modernistleri pek sevmem mesela.

32 k.
  • buff  (28.03.21 22:41:51 ~ 22:49:02) 
modern, postmodern metinler daha çok ilgimi çekiyor özellikle üstkurmaca ve metinlerarası ilişkiler faktörlerinden dolayı. bu tarz romanlar diğer edebi, felsefi ve daha birçok metinle çok daha fazla bağlantıya sahip. yani okurken birçok metni okuyormuş gibi hissediyorum. nurdan gürbilek'in nehir metaforunu kullanacak olursam gerçekten o metin nehrinde yüzüyor gibi hissediyorum. romanda ne anlatıldığında çok nasıl anlatıldığı yani üslup ve anlatım teknikleri beni daha çok romanın içine çekiyor açıkçası.

tarihin yeniden kurgulandığı, alternatif tarih diyebileceğim romanları okumak isterdim açıkçası.
işçi sınıfı hikayeleri ilgimi pek çekmiyor pek. mesela orhan kemal'i severim ama bu anlattığı hikayelerden değil yavan anlatmadığı için, üslubu sayesinde.
  • black holes in the sky  (29.03.21 01:52:52) 
Tam olarak Umut Sarıkaya'nın düz yazılarındaki tiplemeler ve detayları seviyorum.


  • wish i could find a way to disappear  (29.03.21 17:51:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.