[]

Sosyal medyada yemek paylaşılması

Özellikle instagramda sürekli yaptığı ya da bir yerde yediği yemeği paylaşanlar var. Daha önce çok dikkatimi çekmezdi. Hamileyken denk geldiğim birkaç yemeği canım çekti mesela. Sizce yemek fotoğrafı paylaşılması doğru mu? Alamayacak, yiyemeyecek olanlar için ayıp olmuyor mu? Ne düşünüyorsunuz?




 
bana doğru gelmiyor pek. çocukken annem de birisi ne yediğini sorarsa söyleme diye tembih ederdi. canı çekerse falan diye ne yediğimi söylemem o zamandan beri. restoranda foto çekileceksek de yemek gelmeden ya da geldiyse gözükmeden çekiliyorum. insanlar düşünmüyor hiç.


  • rose parks  (19.02.21 21:04:06) 
Bazen tariflere denk gelip canımın çektiği oluyor ama hayatımı etkilemiyor. Arkadaşlarımın paylaşımlarına zaten doğru düzgün bakmıyorum. Benim için bir fotoğraftan ibaret hepsi. Ben de yemek paylaşmıyorum. Çünkü bir anlamı yok. Tıpkı dağı, taşı, kendimizi çekmemizin bir anlamı olmadığı gibi.


  • ruhen hastayim ben  (19.02.21 21:06:13 ~ 21:08:19) 
zorla göstermedikleri için ayıp olmuyor. bu mantıkla marketlerde ürün de satılmamalı. alamayan görüyor, canı çekiyor sonuçta.


  • orient blue  (19.02.21 21:09:40) 
Şimdiye kadar hiç paylaşmadım, paylaşılmasını da hoş bulamıyorum

Sizin gibi hamile olanlar var, canı isteyip de maddi açıdan yetersiz olanlar var, yaşadığı konum itibariyle alamayacak olanlar var vs vs penceremizi azcık daha büyütmeliyiz
  • purplee  (19.02.21 21:40:42) 
@orient blue marketin amacı satış yapmak.işleri bu. Yemek fotoğrafı paylaşanın amacı ne?


  • suicides underground  (19.02.21 23:04:42) 
Yemek paylaşan olarak geldim, hatta bu akşam Instagram'da paylaştım da geldim.

Profesyonel pastacı/aşçı olan ya da benim gibi mutfak meraklısı çok insanı takip ediyorum, onlardan da beni takip edenler var. Yeni ya da değişik bir tarif denediğimde, yeni bir yöntem öğrendiğimde (ya da beceremediğimde) paylaşmayı seviyorum çünkü bu bahsettiğim insanlardan geribildirim, yorum, fikir alıyorum. Başka bir tarif öneriyorlar, bir trick öğretiyorlar, neyi doğru/yanlış yaptığımı konuşuyoruz. Fiziksel çevremde edinemediğim bir sosyal çevre sağlıyor bana.

Sonuç olarak başka herhangi bir hobiyi insanlar sosyal medyada nasıl ve neden paylaşıyorsa benim için yemek/pasta paylaşmak aynı şey.
  • kobuzchu kiz  (19.02.21 23:35:00) 
Kesinlikle doğru değil. Bunu yapanlar bana göre görgüsüzlük başka birşey değil


  • goodyes  (19.02.21 23:38:56) 
tamam 2'ye ayrılıyor
1. "bak ben bunu yiycem birazdan" paylaşımı. ayıp. hatta, biri yer biri bakar kıyamet bundan kopar. ayıp kılan şey, -birinin yemek gibi enn insani şeyi canının çekmesi ama o an ulaşamaması-. kimisine anlamsız gelebilir tabi bunlar.
2. meslek-hobi edinenler, bunlar hariç.

"marketlerde de satılmamalı" yaklaşık olarak ~+1.
ama şöyle, bir şey almayacak olanın zaten markette işi ne. yine de aç bilaç markete girince, kokmasa bile cıvıl cıvıl paketler insanı acıktırıyor. paran da yoksa ya da başka bir sebep varsa, alamıyorsun. keşke böylesine yırtıcı pazarlama biçimleri olmasa da, sade paketlere konsa yiyecekler.

haliyle restoran camekanları ya da yol ortasındaki masalar da aynı ayıp kategorisine giriyor. gariban evsiz ya da onu geçtim üstteki arkadaşın dediği gibi lohusadır, eyvah, görüyor, canı çekiyor ama yiyemiyor. insanı havadan sudan mahrum bırakmak gibi bir vebal.
  • esref  (19.02.21 23:54:56 ~ 20.02.21 13:50:21) 
Normalde çok heves etmiyorum ama arada bir o anki duruma göre canımın çektiği olabiliyor ama niye paylaşmış diye çok da dert etmiyorum. Adı üzerinde paylaşım için var o mecra, biri için yemek diğeri için başka bir şey heves edilir. Mesela daha çok gezmelik paylaşımları canım çekiyor benim.

Yemek paylaşımında yukarıdaki pastacılık vs örneğinin dışında da faydalanabiliyorum, belki bir mekansa orada ne yenir, beğendim mi, ortam, masa, sunum vs konusunda işe yarar bilgiler çıkarabiliyorum. Normal paylaşımlardan da keza yine bir şeyler öğrenilebiliyor. Dolayısıyla yemek paylaşanların sürekli gömülmesi taraftarı değilim,
Girmemek, bakmamak da bir seçenek...

Öte yandan market örneği yerine reklam örneği verilebilir. Reklamlar da canımızı çektirir, onların da olmaması gerekir. Yani bu işin tek doğrusu yok sanırım
  • epitaf  (20.02.21 01:40:02) 
e olmasın dedim ya zaten. reklam da o konseptte olmasın.
internet başka ama yolda da gözünü kapatıp yürüsün diyemeyiz insanlara.
aksine onlar teşhir etmesinler yemekleri.
niye, sanki olmaması mümkün değilmiş de, olmadığını varsayınca bug'ını bulmuş gibi yaklaşılıyor. olmasın. rekabet kurulu var. hem hatırlayın bir ara tv'deki sucuk reklamına da müdahale edildi. bu reklam biçimi kanun değil ki, değişebilir pekala
  • esref  (20.02.21 02:34:11 ~ 02:44:45) 
Tarif paylaşanlara ve işi yemek olanlara sözüm yok ama “birazdan bunu yiyeceğim” paylaşımlarını anlayamıyorum.


  • suicides underground  (20.02.21 08:34:50) 
aa bebek icin ugrastiginizi hatirliyorum baska bir duyurudan oncelikle cok tebrik ederim saglikla kavusmanizi dilerim :) bugune kadar yedigim bir seyi hic paylasmadim sosyal medyada. degisik yerlerde hic gormedigim degisik bir meyve ya da yoresel bir yemek yiyorsam, bazen de gittigim tatillerde ne yedigimi unutmamak icin fotograflarini cektigim cok oldu ama.

her yedigini paylasan bir arkadasim vardi, ozellikle birinin cani ceker diye dusundugunu hic sanmiyorum, paylasma motivasyonu ne onu da bilmiyorum. hani her gun selfie cekip paylasan insanlar var ya bu da onun gibi bir seydir belki de. cok mantikli bulmuyorum ama yadirgamiyorum da. bu isten para kazanmiyorsan ya da hobi olarak yapmiyorsan her yedigini paylasmak mantikli da degil bana kalirsa. ama bazen insanlar bi yemek yapiyor sonra da "ulan ne guzel yaptim sanat eseri gibi oldu beeehh" diyip paylasabiliyor onu da yadirgamam.
yeni dogum yapmis ve tum hamileligini pandemi kisitlamalarinda gecirmis taze anne olarak ben instagram'da yemek gorup asermedim hic hatta asermedim bile genel olarak :) psikolojik bu aslinda bunu istemiyorum gordum aklima geldi sadece diye gecistirdigim cok oldu, belki oyle yapabilirseniz daha kolay gecer :)
  • in vino veritas  (20.02.21 09:59:06 ~ 10:01:22) 
bu konuda nötrüm. ama biraz veya tamamen yenmiş yemek görmekten iğreniyorum. paylaşılacaksa el değmemiş olmalı.


  • tabudeviren  (20.02.21 11:41:47) 
@in vino veritas teşekkür ederimm


  • suicides underground  (20.02.21 14:28:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.