[]

zamanda yolculuk hakkında sorular

1) Zaman makinesi icat edilirse bir gün, bir devlet mi yoksa bir şirket mi icat eder sizce?

2) Diyelim ki icat edildi ama farklı bir şekilde çalışıyor, yani şu anki fiziksel halinle 2000 senesine gitmiyorsun da o seneki "sen"in içine gidiyorsun. yani yaşın 10 ama zihnin şimdiki yaşın. Bu nasıl sonuçlanır sizce? Kendi adınıza cevabınızı merak ediyorum, deliririm mi dersiniz, yoksa bitcoin almanın planlarını yapardım mı dersiniz?

3) Bu makine icat edilirse, geçmişe gitmek kolay olur da geleceğe gitmek daha zor olur sanki gibi bir düşünceniz var mı?

 
İcat edilemez bence

2- 1900'e gittim, ben yokum nolacak
  • fezagezgini_4  (13.02.21 21:32:59 ~ 21:36:45) 
geçmişe seyahat mümkün değildir.
eğer mümkün olsa şu an gelecekten gelen ve ben şu zamandan geliyorum bık bık bık diye böbürlenen bir sürü yurdum magandasıyla muhattap olurduk.

  • frostpunk  (13.02.21 21:39:19 ~ 21:39:50) 
1) ne farkeder? devletler şirketler ile şirketler devletler ile çalışıyor. Kar odağında kim olacaksa onun kontrolünde olur.

2) bu pek olacak bir şey değil.

3) geçmişe gitmek pek çok teorik ve pratik nedenle pek mümkün değil. Ama geleceğe doğru hızlanmak daha olası.
  • cursor  (13.02.21 21:40:05) 
1) Özel girişim icat eder bence.

2) Zamanda geçmişe gitmek teorik olarak Einstein-Rosen Köprüleri ile mümkün. Bu da o kadar teorik ki yani pratik olarak bir halta yaramıyor desek abartmış olmayız. Henüz kara deliğin varlığını bile yeni görüntülüyoruz. Bu kara deliğin bir solucan deliği olduğunu anlamamız lazım önce. Öyle olduğunu kanıtlasak bile bir kara delikten (ya da solucan deliğinden) kurtulabilmek için sonsuz enerjiye ihtiyaç var. Kütlesiz ışık bile kara delikten kaçamıyorken bizim zamanda geriye gitmek için kara deliğe girip diğer taraftan sağ çıkabilmemiz şu an imkansız gibi görünüyor. Ama "bozma kardeşim, eğleniyoruz şurda." diyorsan bilim kurgu olarak düşünürsek, evet bitcoin alırdım. Bir de TKURU falan alırdım. Çünkü bu ikisinin ne zamanlarda hangi fiyatlara geldiğini çok net hatırlıyorum. Bir yere bakmama gerek olmazdı. Bir de önemli maçların sonuçlarını hatırladığım için bahisten de para kırabilirim. Ama bunun zaten yapılmışı var. Bkz: Geleceğe Dönüş 2

3) Geleceğe gitmek teorik olarak zor değil. Herhangi bir şeyi rölativistik hızlara çıkardığında zamanda ileriye gitmiş oluyor zaten. Geçmişe gitmek, özellikle bir makine ile geçmişe gitmek yukarıda da bahsettiğim gibi şu an bence mümkün değil. Işığı, kara maddeyi, kara enerjiyi vs. daha iyi anlayabilir de bunları kullanabilirsek o zaman sonuçlar değişebilir. Şu an 'sonsuz enerji' diye bir şey olmadığı için bırak kara delikten çıkmayı, kütlesi olan bir cismin ışık hızına ulaşması bile imkansız.

Not: Bu soruyu daha önce sormuş muydun, yoksa ben dejavu mu oldum?
  • himmet dayi  (13.02.21 21:43:18 ~ 21:45:15) 
Sormuştum himmet dayı, kendimce bir şey denemek için


  • mezarkabul  (13.02.21 21:48:46) 
bana mümkün gelmiyor çünkü zaman diye tanımladığımız şey aslında dünyanın güneş etrafındaki yer değiştirmesi yani zaman kavramı tamamen insan uydurması bir olay.


  • basond  (13.02.21 21:56:52) 
geçmişe gitmek olmayacak öyle olsa gelecekten gelenler olurdu. ama geleceğe gitmek olabilir bekleyip görelim.


  • kelepir  (13.02.21 22:28:24) 
@basond

Einstein'ın kemikleri sızladı şu an. Zaman evrenin bilinen 4 boyutundan biri. Bizim ölçüm olarak kullandığımız kavramdan çok daha farklı bir şey.

Biz aslında şu anda belediye otobüsüne bindiğimizde bile zamanda yolculuk ediyoruz. Kazandığımız hızdan dolayı zaman durağan birine göre daha hızlı ya da yavaş akıyor (neden hızlı ya da yavaş olduğunu açıklayacağım). Ancak bu değişim o kadar az ki nihai bir sonuç yaratmıyor. Biz örneğin saniyede 100 bin km hıza ulaşabilirsek o zaman önemli ölçüde bir fark ortaya çıkar ve böyle bir araç ile zamanda ileriye gidebiliriz. Ama gittiğimiz yerden geri gelemeyiz. Bir de geleceğe dönüş filmindeki gibi paralel bir evrenden bahsetmiyoruz. Yani geleceğe gittiğimizde oradaki yaşlı halimizle karşılaşmıyoruz. Zaman bizim için çok daha yavaş akacağından bizim için 1 yıl geçtiğinde durağan kişiler için (atıyorum) 30 yıl geçmiş olacak. Zamanda 29 yıl ileri gitmiş olacağız.

Otobüse bindiğimizde durağan kişilere neden zaman daha yavaş ya da hızlı akar? Yani yavaş akması normal de, neden hızlı dedim? Bu da tamamen nereden baktığına bağlı. Yani ben otobüse binip bir yönde 90 km/sa hızla gidiyor olabilirim ama dünya güneşin etrafında, güneş de samanyolu galaksisinin kütle merkezi etrafında hareket ediyor. Dolayısıyla otobüste bir yöne giderken, durakta sabit olarak bekleyen birine göre bağıl hızım daha yavaş olabilir. Bu da zamanın benim için daha hızlı akacağı anlamına geliyor.
  • himmet dayi  (13.02.21 22:28:54) 
Şunu da ekleyeyim; geçmişe gitmek teorik olarak mümkün. Yani "geçmişe gitmek mümkün olsa birileri geçmişe gelirdi" demek çok mantıklı bir çıkarım değil.

Einstein-Rosen köprüsü ile geçmişe gidilebileceği düşünülüyor. Bundaki mantık da şu; bir kara delik düşünün. Uzayı öyle bir büküyor ki, uzay dokusu ikiye katlanıp diğer tarafından 'beyaz delik' denilen bir çıkış oluşuyor.

Görsel: www.fizikist.com

Şimdi şöyle bir senaryo uyduralım; diyelim ki güneşin yüzeyine bir gezegen çarptı ve güneşin o bölgesinden bir parça kopardı. Biz bu olayı dünyadan, yaşandıktan yaklaşık 8 dakika sonra gözlemleyebiliriz. Çünkü dünya ile güneşin arasındaki mesafe yaklaşık 149,6 milyon kilometre. Diğer bir deyişle 8 ışık dakikası. Şimdi; bu olay yaşandı ve biz gördükten sonra 10 dakika zamanda geriye gidebildiğimizi düşünelim. Güneşe bakacağız ve olayın yaşanmadığını göreceğiz ve saatimize baktığımızda 2 dakika sonra bu olayın yaşanacağını söyleyeceğiz. Ancak bulunduğumuz mekanda zamanda geriye gitmek imkansız. Bunun yerine Einstein-Rosen köprüsü sayesinde evrenin başka bir yerine, güneşte yaşanan olayın görüntüsü henüz oraya ulaşmamışken gidersek o olayı gözlemlemediğimiz için geçmişe gittiğimizi söyleyebiliriz.

Görelilik kuramı diyor ki; ışık hızına yaklaştıkça zaman daha yavaş akmaya başlar. Işık hızında zaman durmalıdır. Şimdi biz ışık hızıyla gidip -atıyorum- 10 dakikada varabileceğimiz bir yere, ara bir geçit kullanarak 5 dakikada gidersek buna zamanda geriye gittim diyoruz. Ancak zaman ve mekan birbirinden bağımsız olmadığı için o gittiğimiz yer aynı yer olamaz. O yüzden pratik olarak bilinen bir yerdeki geçmişe gitmek mümkün olmasa da teorik olarak evrenin başka bir yerinde aslında yaşanmış bir olayı yaşanmamış olarak gözlemleyebiliriz.
  • himmet dayi  (13.02.21 22:46:55 ~ 22:47:43) 
@himmet dayı
hocam ben kuantum görelilik vs gibi konularla ilgiliyim ama böyle ilkel görmek beni mutlu ediyor.
teşekkürler detaylı cevabın için hepsini okudum.
  • basond  (13.02.21 23:25:06) 
Einstein'in teorisini tam anlayalım önce
zamanlar arası seyahat "maddesel boyutta" mümkün olabilir.
yani bir atom belki karadeliğin bir ucundan diğer ucuna kadar gidip zamanda yolculuk yapabilir.
ama insan veya herhangi bir insan yapımı bir madde/alet yapamaz.
Işık yapamıyor öyle düşünün, o yüzden "kara" delik.
  • summatinyourteeth  (14.02.21 09:06:17) 
Zaman
youtu.be

Geçmişe dönüş
youtu.be
  • freebird5406_2  (14.02.21 10:15:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.