[]

Uzay gözlem için dürbün tavsiyesi

merhabalar sevgili uzay aşıkları, kullananınız vardır diye soruyorum. Yıldız, gezegen vs gözlemleri için dürbün almak istiyorum. sonrasında da ne kadar yakınlaştırma o kadar iyidir mantığıyla kendimi 15x70 dürbülere bakarken buldum. Fakat diğer bir yandan da bulabildiğim konu ile ilgili makaleleri okumaya çalışıyorum ve bu tür dürbünlerin chromatic aberation, sabitleme sorunu, keskinlik problemleri ve ağrılıkları nedeniyle çok fazla önerilmediğini öğrendim.

Açıkçası elimde 1000 tl bütçe var, hadi biraz daha zorlarım 1300-1500 e ancak çıkarım. bu parayla ne almamı tavsiye edersiniz?


 
Merhaba. Teleskop yerine dürbünle başlamanız en doğrusu. Bunun için de en uygunu 10x50'lik olanlar bana kalırsa. Daha büyük ölçeklilerde sabitlemek ve netlik ayarları pişman edebilir sizi. Ben 2 sene önce aşağıda linkini verdiğim ürünü almıştım. Hâlâ kullanırım. O vakitler bundan bi' 500-TL daha ucuzdu tabii. Ay ve üzerindeki kraterleri net bir şekilde görüntüleyebilirsiniz:

urun.n11.com
  • ultranil07  (19.01.21 17:16:28) 
Teşekkür ederim cevabınız için. Bunu bir kenara not ettim şimdi.

Yalnız bir sorum olacak, acaba hiç galaksilere, yıldız kümelerine, nebulalara ve gezegenlere vs baktınız mı dürbünle.
  • cedric tweedledee  (19.01.21 17:35:14) 
Rica ederim. Bir dürbünden çok fazla şey bekliyorsunuz sanırım :) Dürbünü teleskop öncesi göz cisimlerini gözlem gibi düşünün. Gökadaları gözlemleyemezsiniz, Güneş Sistemimizdeki gezegenleri ise olduğundan daha parlak bir şekilde görebilirsiniz. Çıplak gözle göremeyeceğiniz Jupiter'in uydularını gezegenin hemen yanında görüntüleyebilirsiniz mesela. Uygulama mağazanızdan göz cisimlerinin yerlerini öğrenebileceğiniz bir uygulama indirebilirsiniz. Neyi nerede göreceğinizi az çok öğrendikten sonra teleskopa geçebilirsiniz :)


  • ultranil07  (19.01.21 17:56:52 ~ 17:57:18) 
dandik bir 7x50 dürbümnle baktığımda jüpiterin uydularını vs gözlemlemiştim, ama düzgün bir dürbünle ve uygun bir havada daha fazla detay görülebildiği ve hatta iyi bir çocuk olursam nebula ları gri bir bulut şeklinde görebileceğimi okumuştum. ama belki de okuduklarım pek gerçekçi değildir :-)


  • cedric tweedledee  (19.01.21 18:18:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.