[]

oyun tasarımı yaptırmak

şimdi durum şu: biz bir kart oyunu tasarladık fiili anlamda. aramızda oynadık, sardı da. sanıyorum unity-gamemaker tarzı oyun motorlarında kolayca tasarlanabilir bir şey. heartstone örneği verebilirim benzer olarak ama mekanik olarak bir hayli farklı. yerleşim vs. anlamında görsel olarak benzer demek istiyorum daha çok. oyunun sevileceğini düşünüyoruz dijital olarak yayınlarsak. steam'de satarız, hatta mobil olarak da gider.


biz bu işi bilmiyoruz. hani kursa gitsek, öğrensek falan desek yaşımız da geçti. sormak istediğim şey şu: sektörde hiç tanıdığı olmayan bir insan olarak bu işlerde akış nasıl gerçekleşiyor?

-ücreti karşılığında aklımızdakini ekrana dökebilecek bir arkadaşı nereden bulabiliriz? bi 10luk falan gibi siteler var oyun yapabilirim falan yazan arkadaşlar var ama 100 liraya yapanlar da var, 5000 liraya da 10 bin liraya da. neye göre nasıl olduğu da belli değil. tam anlayamadık.


-diyelim ki birini bulduk. fikri olarak düşündüğümüz şeyi alıp kendi farklı şekilde geliştirip satmaya çalışmayacağını tam olarak nasıl sağlıyoruz? sözleşme gibi bir şey mi oluyor nedir? olsa bile sağdan soldan dolaşıp benzer şeyler yapmayacağını nasıl garanti ediyoruz? birini bulsak bile atıyorum anlaşamadık bir şeyde. oyunun nasıl olacağını anlatmamız gerekiyor tasarımcıya. arkadaş yok ben yapamam diyip sonra kendi tasarlayıp piyasaya sunarsa ne yapacağız?


-bir şekilde bu problemleri çözdük. oyunu piyasaya çıkardık. güncellememiz gereken detaylar olunca her seferinde bu arkadaşa gebe mi kalıyoruz? bu işlem nasıl gerçekleşiyor tam olarak?

-nedir bu işin piyasası. atıyorum animasyonlar/grafikler vs. hariç heartstone klonu bir kart oyunu yapacaksınız desek türkiye'de bütçe nedir? (multiplayer desteği de olacak)


kısacası fikrimiz var, tasarlayacağımız oyun (kod anlamında) tek bir kişiye yaptırabileceğimiz ölçekte (en azından bize uzaktan öyle gözüküyor belki de) , bütçemiz de var? nasıl bir yol izlememiz gerekiyor. kişi sayısı çok da önemli değil bu arada. oyunun çapını anlatmak için söylüyorum daha çok. birini oturtup bize call of duty 28 yaptırmayacağız yani.


umarım meramımı anlatabilmişimdir. sektörden olan insanlar cevaplarsa ne ala olur tabi ki ama fikri olanlar da buyursun çekinmesin.

 
Hocam bu işi bionluk tarzı yerlerde bi freelancer a yaptırmaktansa bi şirketle/ajansla çalışmanız daha uygun olur. Bi daha aradığınızda ulaşıp ulaşamayacağınız şüpheli kişilerle çalışmanızı önermem. Fikriniz çalınmasın istiyorsanız da bilindik Veya ahlaklı olduğuna emin olduğunuz bi firmayla çalışmanız lazım. Firmaya güvenmekten başka çareniz yok, fikir her türlü çalınır. Bi de bu oyunu insanlara nasıl duyuracaksınız nasıl yayacaksınız onu da düşünmeniz lazım. Reklam için belki de ciddi bütçe ayırmak gerekebilir.


  • Kahir ekseriyet  (14.01.21 22:25:32) 
ben sizin yerinizde olsam biraz uğraşır temel kodlama öğrenir ve oyunun en düz yalini çıkarır (yani sadece text) 60-70 kişi üzerinde denerdim. tutar mı tutmaz mı diye.

bu o kadar zor bir şey değil.

ondan sonra tasarıma geçerdim.
  • duyurukullanıcısı  (14.01.21 23:13:36) 
heartstone'u python'da sadece text olarak kodla desen sana hemen kodlayayım çok sıkıntı değil zaten turnbased bir sistemi var. sende iki çalışsan yaparsın.

sorun oyundaki denge ve grafik tasarım aslında. oralar zaman(yani para) ve para(yani para) tutuyor.
  • duyurukullanıcısı  (14.01.21 23:18:31) 
Patent almasanız da ilk sizin yaptığınızı kanıtlamak için metin halinde varolduğunu göstermek adına noterde ufak bir işlem yapıyorlardı, e posta ılarak kendi içinizde birbirinize vs. Gönderin.
Fikir tescillenmiyor ama fikirden çıkacak ürünün telifini almak mümkün.

www.telifhaklari.gov.tr
  • kullanıcıadımbuolsun  (15.01.21 01:00:27) 
Olacak şey var. Olmayacak şey var.
Bir adamın yapacağı oyun yağ çok kötü olur. Yada Çok uzun sürer. Bu tarz işler ekip olarak yapılır.

  • ycaycayca  (15.01.21 07:21:50) 
oyun şirketleri var, onlara gidip biz X gibi bir oyun tasarladık, bu oyunu dijitalleştirmek istiyoruz diyip fiyat alabilirsiniz en temizi bu olur.

önünüzde bir kaç farklı yol var, ya oyunu indie/freelancer birine yaptırıp tanıtım vs. için bütçe ayıracaksınız yada oyunu şirkete yaptırıp bu tür promosyonları yönetmesini de isteyeceksiniz karşılığında belirli bir yüzde alacaksınız.
  • selam  (15.01.21 09:17:49) 
1- Nereden bulabilirsiniz? Freelance siteleri olur, bulabilirseniz Rus bulun bence, fiyat/performans açısından en iyi programcılar oradan çıkıyor benim gördüğüm.

Genel olarak ne kadar çok para istiyorsa o kadar iyidir, portfolyosunu dikkatli inceleyin, sizin istediğinize benzer özellikleri olan uygualamalar yapmışsa sizin işinizi de yapabilir.

2- Çalınmayı engelleyemiyorsunuz, hele oyun sektöründe işler berbat. Yani programcınız size teslim etse bile yayına geçtikten 1 ay sonra uygulamanızın klonlarını göreceksiniz marketlerde, yapacak bir şey yok. Bunun çözümü şu, oyunu kendiniz yayınlamayın, bir yayıncıyla anlaşın o yayınlasın. Onların elinde ciddi bir pazarlama gücü olduğu için klonlar onlarla rekabet edemiyor.

Bunun haricinde programcınız muhtemelen çalmaz. Çünkü "oyun fikri" bulmak kolay bir şey, oyunu gerçekten yapmak zor. Oyunu yapabilen elemanın daha çok sevdiği kendi fikirleri vardır, parasını aldıktan sonra o parayı o işe yatırıyordur muhtemelen. Şirketlerde durum farklı olabilir ama bireysel game dev.'ler böyle, paradan ziyade tutku için işteler, oyun sektöründe çok para yok zaten.

3- Her seferinde bu arkadaşa gidiyorsunuz, evet. Aslında en güzeli elemana kârdan pay vermeniz, bu sayede onun da oyunla düzenli ilgilenmek için bir motivasyonu oluyor.

4- Bence de işi komple bir taşerona vermeyin, programcı ayrı olsun, grafikçisi animasyoncusu ayrı. Bunların koordinasyonunu siz sağlayın.

"Multiplayer desteği olacak" dediğiniz anda fiyat 2-3 katına çıktı ne yazık ki. Çünkü işin içine matchmaking giriyor, sunucu giriyor, kullanıcı profillerini, puanlarını bir yerlerde depolama işi giriyor falan filan. Az sayıda kullanıcı için yine hallederler ama binlerce oyuncum olacak diyorsanız normal game programmer'ın yanında bir de bu işlerden anlayan başka bir developer bulmanız gerekecek.

En iyimser tahminle 20 bin diyorum ben, ama 20 bin'e okey olan biriyle iş yapmak da riskli olur, çünkü beceremeyebilir vs. Ya da işte hinli/bangladeşli öğrenci bulursunuz ama orada da kanser olma riskiniz var.
  • plutongezegendegilmi  (15.01.21 11:15:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.