[]

Sıfırdan android ve ios için güçlü bir veritabanına sahip kısıtlı etkileşim

imkanı sunan bir app geliştirmeyi planlıyorum, kafamdaki fikir gayet orijinal fakat tamamen kendi emeğim ile geliştirmeyi planlıyorum.
şu an için kotlin ve algoritma üzerine çalışmaya başlamayı planlıyorum fakat tabii uzun vadede uygulamanın hem android hem ios için kullanılır olmasını istiyorum. bu anlamda bana bir yol haritası oluşturmamda yardım eder misiniz?
yani kullanabileceğim platform, alabileceğim ders ve kaynaklar vesaire konusunda bilgim sıfır şimdilik.


 
ilk aklima gelen sorular sunlar?

- veritabani telefonda olan, her kullanicinin kendi datasini tuttugu bir uygulama mi olacak? yoksa her cihaz merkezi bir veritabanina mi ulasacak?
- guclu veritabani derken tutulacak veri tahmini ne kadar buyuklukte?
- gerekli veri veritabanindan cekildiginde veri uzerinde cok fazla islem yapilacak mi?

eger tum cihazlar tek bir veri havuzuna erisecekse ise ios ve android disinda bir de sunucu tarafinda gelistirme ve api yazmak gerekecektir. sunucuda kullanilacak veri tabani da ihtiyaca gore mqsql, postgres gibi klasiklerden biri. ya da mongodb gibi bir nosql veritabani olabilecegi gibi eger veri miktari cok yuksekse herhangi bir blut servis olmasi iyi olabilir.

ama her cihaz lokal bir veritabani tutacaksa bu cok guclu olmayacaktir ve cihaz ozelliklerine gore yapilabilecekler limitli olacaktir. eger bu konuda cok buyuk bir ihtiyac yoksa sqlite kullanilabilir.

verinin uzerinde ne gibi islemler yapilacak o da onemli. eger islem miktari cok fazla ise sunucu tarafinda islem yaptirmak daha mantikli. diger turlu isin performansi cihazdan cihaza degistigi gibi ios ve android icin iki farkli business logic yazilmali.

alternatif olarak da android(kotlin) ve ios(swift) disinda her iki cihazda tek bir gelistirme icin flutter, veya react native de kullanilabilir ama bu da tamamen yapilacak isin gereksinimlerine bagli ve her sekilde sunucu tarafinda gelistirme ve api erisimi gerekebilir.
  • emrahday  (31.12.20 18:46:55 ~ 18:47:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.