[]

Et yerken aniden gelen tiksinme, vejetaryenlik sorusu

Merhaba. Çeşitli etlerle yapılmış döner gibi yemekleri büyük bir iştahla yiyen birisiyim. Ancak eğer yediğim eti (bu, bir balık da olabilir) tabakta kemikleriyle birlikte görüyorsam güzel kokusuna ve albenisine rağmen tiksinmeye başlıyorum. Bu tiksinmemin ana sebebinin, sanırım modern dünyada hayvanları, ihtiyaçtan değil de zevkten dolayı vahşice öldürüp yememiz olduğunu düşünüyorum, tabaktaki ete baktıkça; modern(?) insanlığı düşünüp yaptığımız şeyin ilkelce olduğuna karar kılıyorum.

Siz de yaşıyor musunuz bunu? Yol yakınken vejetaryen mi olmalıyım, yoksa "saçmalıyor" muyum?


 
Yaşamıyorum.


  • sutlu nescafe  (24.12.20 18:04:08) 
Balık çok severdim, ta ki bir alabalık çiftliğine götürülene kadar. Balığı seçiyorsun, seçtiğin balığı tutup pişirip getiriyorlar. O gün aç kaldım, sonra yıllarca balık yemedim. 6-7 yıl sonra ayvalık'a gidince "rakı balık ayvalık" yapmak için yeniden başladım yemeye. Ama sadece büyük balıkları ve sadece rakının yanında yiyorum. Bir de kafası olmayacak. Önüme kafasıyla gelirse yiyemiyorum. Pişiremiyordum da, yeni yeni a101'in dondurulmuş uskumrusuyla (kafası yok) başladım pişirmeye.

Kırmızı et sevmediğim için o konuya girmiyorum.
  • pati  (24.12.20 18:06:22) 
bence direk vegan olun da..

hazır bu farkındalığı yaşamışken et tüketimini büyük ölçüde azaltmanız o da olumlu.
  • AlsterWasser  (24.12.20 18:15:48 ~ 19:31:33) 
yaşamadım ama benim kardeşim sokakta beslediği kedinin araba tarafından ezildiğini görünce vegan olmuştu. 2 sene sürdü sonra bıraktı.


  • false pretension  (24.12.20 18:24:08) 
ben de aynı şekilde kafası olan balığı, but şeklindeki tavuğu yiyemiyorum. et yemek zorundayım, o nedenle ağaçtan soframa geldiklerini hayal ediyorum şu şekilde: galeri13.uludagsozluk.com


  • pide  (24.12.20 18:25:57) 
Etin tadını severim ben de ama dediğiniz gibi kemikli şeyler yiyemem. Özellikle balık asla. Kafalı falan tabağa geliyor bakamıyorum. Bu yüzden somon ya da sushi yiyorum balık olarak.


  • jazzabel  (24.12.20 18:33:39) 
Bence biraz okuma araştırma yapın vahşeti göreceksiniz. Kaldı ki hayvanı kesip yemek masum kalır süt, yumurta, deri vs endüstrisine baktığımızda. Siz bir şeylerin farkında varmışsınız. Buradan sonraki kısım ya kulağınızı tıkayacaksınız ve iç sesinizi duymayacaksınız ya da o sesi dinleyip, ne diyorsa takip edeceksiniz. Ha ben veganlar daha vicdanlı falan demiyorum bu arada. Sadece bir "realization/farkındalık" anı oluyur ve o olduktan sonra boğazınızdan geçmiyor açıkcası hayvansal ürünler. Tıpkı Afro-American'lara ayrımcılık yapılmaması gerektiğini öğrendiğimiz gibi, tıpkı kadınların da erkekler kadar insan olduğunu öğrendiğimiz gibi hayvanların bedenleri üzerinde bugün yaptığımız gibi bir hakkımız olmadığını öğreneceğiz.


Ha dersiniz ki ama evrim. Emin olun benim tanıdığım hiçbir vegan, insan evriminde etin yeri yoktur demiyor. Beyin gelişimimize olan katkısını kabul ediyoruz. Ancak günümüzdeki gibi bir katliam ve eziyet yoktu o eski dönemlerde. 5 kişi bir hayvanın peşinden belki günlerce koşuyor ve o hayvanı günlerce yiyorlardı. Adil bir dövüş imkanı vardı nispeten. Ama günümüzde böyle mi oluyor sizce? Her gün et yemeye, binlerce hayvanı gün ışığı görmedikleri, yavrularını görmedikleri bir metrekarelik alana hapsetmeye sizin gönlünüz razı oluyor mu?

Bir de aslına bakarsanız avcılar endüstriyel hayvancılığa kıyasla daha masum kalıyor bile diyebilirim. Sadece kendinizi 10 dakikalığına şu videodaki ineğin yerine koyun:
youtu.be

Ülkemizde belki farklıdır helal kesim var diyorsanız da yüreğiniz dayanırsa şunlara bakın. Sadece YouTube'da Türkiye + mezbaha kelimelerini aradım.


Dikkat +18
m.youtube.com
  • playing star again  (24.12.20 18:35:30) 
Valla ben de yaşamıyorum.


  • Amaranta ursula  (24.12.20 18:51:21) 
Yaşamıyorum, aksam foie gras yiyeceğim hatta.


  • logisticsmanager  (24.12.20 19:05:06) 
Bir zevki de tatmayıverin. Vejetaryen olun.


  • ryhmer  (24.12.20 19:25:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.