[]

Online alışverişin hali

İnternetten alışveriş yapmıyorum. Amazon hesabım vardı ama en son girişim 2013'müş. İşte şimdi yılbaşı falan bir şeyler alayım diye kullanayım dedim, siteler / servisler çok kötü değil mi?

Amazon'a girdim:

--> Site aşırı yavaş. Butonlara ilk seferinde tıklanmıyor, sayfanın yüklenmesi abartısız 30 saniye sürüyor falan. Bi de odtü'deydim, benim internetimin yavaş olması gibi bir durum söz konusu değil, baya amazon'un yavaşlık problemi vardı.

--> Benden tc kimlik no istedi bi sebepten. Yazıyorum, "yanlış tc kimlik no" diyor, halbuki değil. En son boş bırakıp "devam" butonuna tıkladım kabul etti, şaka gibi.

Trendyol'a girdim:

--> Aradığım herhangi bir şeyi bulabilmem mümkün değil. Aramaya "doğa sporları" yazıyorum, "doğan kitap"tan kitap önerileri geliyor. Ben günlük işimde arama motoru yazıyorum, bu kadar zor bir iş değil bu, kazandıkları milyonlarca lirayı nereye harcıyor bunlar?

--> Amazon'un aksine lazy-loading yapmışlar, site hızlı, ama her yerde hareketli gif var. 10 dakika geçirdim başım ağrımaya başladı. Kapattım siteyi. Aradığımızı bulamayalım, strese girip elimizde ne varsa alıp çıkalım gibi bir politikası mı var?

--> Macbook air bakıyorum, aşağıda benzer öneri olarak "bayan siyah çıtçıtlı body" çıkıyor. Aradaki bağlantıyı ben mi kuramıyorum?

Sorum şu:

Online alışveriş hep mi böyle bir şeydi? Yoksa benim mi şanssızlığım, bana mı böyle denk geldi?

Fiziksel alışverişte mağazaya gidiyorum, bana şu şu şu lazım diyorum, görevli çocuk alıp getiriyor, ödüyorum ve çıkıyorum. Mağazaya gitmek dahil online alışverişten daha hızlı oluyor.

Üstelik kargo problemleri de var, çalınıyor kayboluyor ve üstüne soğuk su içmek zorunda kalıyoruz ama onu katmıyorum artık, "başarılı" bir online alışveriş tecrübesi bile fiziksele göre çok kötü.

Dağın başında yaşamıyorsan ve yakınlarında bir avm varsa, fiziksel alışveriş çok daha konforlu bir şey değil mi? (Kapıdaki güvenlik kontrolü hariç, o da büyük rezillik). Fiyat olarak çok mu büyük bir fark var? Online alışverişi fiziksele niye tercih edelim?

 
çok fazla online alışveriş yapan, alışveriş sitelerinde "ne alsam" diye zaman geçiren biri değilim ama ux konusunda bahsettiğin türde sorunlar yaşamadım pek. bir ihtiyacım olur, aradığımı bulur sepete eklerim. sepetten, tutarın karttan çekileceği ana kadar ilerle butonlarıyla istenen bilgi neyse giriyor tamamlıyorum işlemi. 3d secure ekranında çekilecek tutarın ürünün fiyatıyla aynı olup olmadığını kontrol etmek dışında bilinçli olarak yaptığım hiçbir şey yok. kötü bir deneyim diyemem.

fiziksel mağazalara gelince; yüksek ses, uğultu, yoğun koku gibi kalabalığın sebep olduğu bunun gibi şeylerden nefret ettiğim için avm'ler benim için tam bir cehennem. güvenlik kontrolü, aradığım yeri bilmiyorsam eğer bütün avm'yi dolaşmak zorunda kalmak, biliyorsam bile büyük bir kısmını dolaşmak zorunda kalmak, bir mağazada aradığım şeyi bulamayınca öteki mağaza için belki avm'nin öteki ucuna gitmek zorunda kalmak, satın alacağım şeyin fiyatı normal mi yoksa internette yarı fiyatına bulabileceğim şeyi aylık giderleri çıkarmak bahanesiyle yüksek fiyattan çakıyorlar mı şüphesi.. bunun gibi bir sürü küçük, benim için rahatsız edici şey birleşip dışarıda alışveriş yapmayı rezalet bir deneyime dönüştürüyor. satın alacağım şeyi zaten öncesinde araştırıp markasına modeline kadar belirlediğim için içeride vakit öldürmek istemiyorum.

ne aradığını, ne alacağını bilen biri için online alışveriş bence büyük nimet. alacağım şeyi alışveriş sitesinin içinde değil çoğu zaman google'dan arayıp direkt ürün linkine gittiğim için bahsettiğin türde alakasız öneri, yavaşlık gibi şeyler dikkatimi çekmemiş olabilir.
  • IncredibleMau  (22.12.20 11:54:02) 
Çok enteresan durumlarla karşılaşmışsın cidden. Ben bilinen sitelerin çoğundan alışveriş yapmışımdır. Hiç böyle şeylerle karşılaşmadım.

Online alışverişi tercih etmemde iki kriter büyük etken; fiyat ve kolay iade olanağı. Mağazadan aldığın ürünleri iade edebilmek sadece mağazanın inisiyatifinde bir durum. Ama online alışverişte cayma hakkı kanunda var. Beğenmediğin ürünü koşulsuz iade edersin.

Kargo problemleri elbette var. Benim başıma hiç gelmedi. Çok sık yaşanan problemler olduğunu sanmıyorum.
  • himmet dayi  (22.12.20 11:54:44) 
Amazon konusunu abartmışsın ama evet çalışmayan butonlar ve gezinme yönünden başarısız bir tasarımı var, bunu yaklaşık 4 senedir alışveriş yapan ve 3 senedir basit bir iş ortaklığı yapan birisi olarak söylüyorum, amazon geri kalan her şeyde iyidir ama türkiye'de arayüz olarak en kötü e-ticaret sitelerinden biri olabilir bence.

Trendyol bir nevi aliexpress oldu bir şey aramak almak için girmişliğim azdır, girmiyroum.

Öneri algoritmaları ziyaretçi gezinmesinden çıkartılıyor olabilir, bu da gördüğün saçmalıklara sebebiyet verebiliyor, bu bilgisayarı alan don da aldı gibi şeyler normal bence :D

Fiyat farkı meselesine girmeyeceğim.
  • atom karincanin torunu  (22.12.20 16:04:02) 
trendyol kullanmıyorum, fakat amazon'da bahsettiğiniz sorunların hiçbiriyle karşılaşmadım, sizinki ilginç bir tecrübe olmuş. arayüz filtreleme açısından falan çok kullanışsız derseniz orada hak veririm.

online alışverişte istediğim modeli bulabilme şansım çok daha yüksek. konfeksiyon mağazaları dışında çoğu mağazaya gittiğimde ne sorduğumu anlayacak kapasitede insanla karşılaşma şansım yok gibi bir şey.

fiyatlar neredeyse her zaman internette daha avantajlı. sık sık bir şey kampanyası oluyor, kampanya olmasa da internette arayıp bulduğumuz bir çok satıcının zaten artık fiziksel mağazaları yok gibi bir şey, depodan çalışıyor veriyor kargoya gitsin.

internette araştırıp (veya araştırmadan, direkt mağazaya gidip) görerek dokunarak falan almak istediğim bazı ürünler için mağazalara gittiğimde sıkça yaşananlar:
+şu marka şu model almak istiyorum
-yok/bitti/kalmadı (yerine şunu verelim, veya şu zaman gelir isterseniz tekrar uğrayın, veya bizde kalmamış diğer mağazamıza soralım demek katiyen yasak sanırım)
-o seri bitti/üretimden kalktı artık şu şu seri var (yalan, aynı mağazanın internet sitesinde ürün satışta. bildiğin elindeki ürünü itelemeye çalışıyor gözümün içine baka baka.)

insan sevmiyorum ben, özellikle gözümün içine bakarak beni kandırmak veya kazıklamak isteyene de para kazandırmak istemiyorum.

internet alışverişinde kargo dışında risk yok gibi, son zamanlarda muhtemelen amazon'un hızlı teslimat özelliği sayesinde diğer firmalar da kendine biraz çeki düzen vermeye başladı sanırım.
  • gkhncnzdgn  (22.12.20 16:18:48) 
Trendyol için konuşuyorum, hepsinin mantığı var. Arama motoru yazmayı bilmiyor değiller, pazarlamayı iyi biliyorlar. Kullanıcının aradığı ürünü tam olarak ifade edememiş olma ihtimali + kullanıcıya ekstradan ürün gösterebilmek. Bu güzel bir pazarlama taktiği. Kullanıcının ihtiyacı olmayan veya hiç aklına olmayan bir ürünü menüden tıklayıp ürünü bulup satın alması ile yandan alttan fırlayan giflerle veya alakasız bile olsa arama sonucunda görüp alması oransal olarak çok fark eder.

Online alışveriş tecrübeniz olmadığı için sanırım rahatsız edici gelmiş ama online'ın bir sürü güzelliği var; kapına geliyor, iade etmesi kolay, yorum okuyabiliyorsun, fiyat kıyaslayabiliyorsun vs vs.
  • Benyinegulerim  (23.12.20 00:19:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.