[]

finans-iktisat- para dan anlayan arkadaşlara

merhaba canlar,

oturdugum yerden zengin olmanın yollarını ararken bir grafige rastladım. grafik blomberg izleyenlerin az çok tanıdıgı ray dalio abinin yazıp çizdiklerine dayalı imiş.

ama grafikte anlamadıgım bir terim var; enflasyon dönemlerinde hacim veya nasıl anlarsanız işte...
fakat bir türk ise bunu "enflasyon döneminde canlılık-durguluk" diye çevirmiş. buradaki canlılık-durgunluk neyi ifade etmekte. mesela biz ülke olarak hangisinin içindeyiz.
teşekkürler.

www.listenmoneymatters.com
temettuhisseleri.com

 
bu grafiğe olan yorumum şu şekilde,

biz maalesef veriler doğru açıklanmadığı için nerede olduğumuzu bilmiyoruz. yani grafiğin üretildiği ülkelerde veriler doğru açıklandığı için onlar yatırım yapabiliyorlar.

bizde ise benim tahminim banka CEO'ları hariç verileri alabilen kimse yok.
  • duyurukullanıcısı  (20.12.20 13:08:08) 
biz ülke olarak enflasyonlu durgunluk dönemindeyiz.


  • ala09  (20.12.20 13:12:12) 
Grafikten bağımsız olarak söylüyorum: hacim dediğimiz şey piyasanın mevcut durumuyla alakalı. Enflasyon bir çok şeye bağlıdır ve bunlardan biri de dolaşımdaki paranın miktarı. Para ne kadar çoksa satın alma işlemi, ticaret vb. artışı olağandır. Aslında ilk başta bu cazip görünebilir ama arz/talep meselesinde, arz görece olarak talebe göre daha yavaşsa fiyatlar yükselir. Çünkü daha fazla kâr etmek isteyen arzcılar fiyatı yükseldirler. “Madem bu kadar talep var, neden daha fazla kazanmayayım ki?” diye düşünerek yaparlar bunu. Yada talebin biraz yavaşlatılması için de müdahale yapılır ki bunu genelde devlet baba yapar. Zam dediğimiz şey enflasyondur. Para bolsa eğer, daha çok dolaşır piyasada. Paranın dolaşım hızı diye bir terim vardır. Piyasada paranın daha çok dolaşması talebi, sonrasında arzı arttırır. Bunların hepsi birbirine bağlıdır.

Durgunluk da tam tersi. Piyasada hareket ister mevcut fiyatlar ister arz nedeniyle azalmış olsun, para dönmüyorsa duruyordur. İster bankada, ister yastık altında, isterse de devlet babanın kasasında..
  • silah taciri  (20.12.20 13:24:45) 
Durgunluk'tan kasıt Resesyon. Resesyon dediğimiz kavram ise ülkenin büyüme hızıyla nüfusu orantılı ortaya çıkan durum. Farklı şekillerde de söylenebilir, durgunluk ve yükseliş gibi.

Örnek olarak devlet verilerini baz alırsan 2019'da durgunluk döneminde olmadığımızı fakat durgunluk dönemi eşiğinde olduğumuzu söylebiliriz.

2020 için ne yazık ki küresel bir durgunluktan söz etmek mümkün. Tabi ki her ülkenin ekonomisinin bağlı olduğu dinamikler farklı olduğu için her ülkenin durgunluk derecesi ve bu durgunluk derecesinin hissedilebilirliği farklı.

Benim görüşüme göre "Türkiye" olarak bariz bir şekilde "Enflasyonlu-Resesyon" yani "Stagflasyon" dönemi yaşamaktayız.
  • Jazz  (20.12.20 13:31:35 ~ 13:32:38) 
canlılık=her tür iktisadi yatırım ve hanehalkı harcaması vb.
durgunluk=bunların harcama yapmaması, azalan krediler vb.

biz yüksek enflasyonlu durgunluk dönemindeyiz: yüksek enflasyon, düşük ekonomik büyüme, yüksek cari açık, kötü siyasal ortam demek, yatırımcı ve hanehalkı nezdinde belirsizlik demek. bu yüzden tüketim, harcama, yatırım yerine kendilerini enflasyona karşı koruyacak araçlara yöneliyorlar: döviz almak, altın almak, başka gelişmekte olan ülkelerin yüksek faizle borçlandığı bonolar almak gibi.
  • her şey  (20.12.20 13:36:11 ~ 13:36:22) 
Yüksek hacim= canlılık
Düşük hacim= durgunluk
Hacim= herhangi bir alım satım işlemi
  • alfred  (20.12.20 13:38:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.