[]

yurtdışında yazılım

yurtdışında da yazılım firmaları türkiyedeki gibi sürekli mesaili ve stresli mi çalışıyor? bu işin doğasında olan bir şey mi yoksa türklere özgü mü?




 
iki arkadaşım çalışıyor biri hollanda biri ingilterede. Adamlarda iki haftalık bir sprint oluyormuş günde 8 saat çalıştıklarında bile o sprinti ikinci haftanın ortalarında bitirebiliyorlarmış.
Firmadan firmaya farkedebilir ama fazla mesai yaygın değil diye biliyorum. Son dönemde iş çıkış saatinden sonra ofiste kaldığı için uyarı alan türk bilişimci hikayeleri duydum. Fazla mesai ülke kültürüne yerleşmiş durumda sadece yazılım değil ki.

  • amusan  (15.12.20 23:58:05) 
bu arada işin doğasında olan şey sürekli kendini geliştirmek için fazladan araştırmak, birşeyler yapmak. İş yetişsin diye 12 saat çalışmayı bize söylenmeden de aman iş yetişsin diye yapıyoruz o kadar alıştık.


  • amusan  (16.12.20 00:00:06) 
"gerektiginde"(bkz: production'in patlamasi) sabahlara kadar mesai yapmak bu isin dogasinda var evet. Her gun duzenli olarak mesaiye kalmak hicbir isin dogasinda yoktur. amusan'in dedigi gibi ulke kulturu ve insanlarin haklarini bilmemesi/aramamasi ile alakali bir durum. sirket kulturu, mesaiye kalmanin gerekecegi durumlari yok etmek/minimize etmek uzerine olmali. mesela, cuma gunleri ya da tatil zamani hicbir production servisinde guncelleme yapmamak, trafigin cok fazla oldugu yada calisanlarin genel olarak izinli oldugu Christmas, bayram gibi zamanlarda guncelleme yapmamak yada azaltmak bu tur onlemlerin basinda gelir. herseye ragmen "pager duty" denilen kavram mevcut ve eger nobetci sen isen gece 3'te alarm ile uyanip sorunu duzeltmek bu isin dogasinda var


  • crucio  (16.12.20 00:13:28) 
mesai kısmına arkadaşlar değinmişler ama stres kısmına da ben değineyim, şu anda it sektöründe stressiz bir iş yok. çünkü ne yaptığınızı bilmiyorsanız iki tuşla koca şirketleri batırma ihtimaliniz gerçekten de var. özellikle de güvenliğin de son dönemde aşırı önem kazanmasıyla bu iş 5 kat daha stresli bi hal aldı, artık kodun sorunsuz çalışması endişesinin yanında içinde güvenlik açığı da olmaması da önem arz ediyor. o yüzden rahat bir hayat arıyorsan yazılım değil, başlı başına it sektörüne hiç bulaşma derim, çünkü herhangi bir bireysel hata zınk diye şahsi hayatı ve kariyeri zedeleyebilecek bir şekilde vitrine çıkabiliyor.


  • roket adam  (16.12.20 00:24:53) 
stres konusunda roket adam'in soylediklerine katilmiyorum. bu da gerci biraz sirket kulturu ile alakali. buyuk oturmus sirketlerde hic kimse yaptigi hatadan dolayi cezalandirilmaz. onceki calistigim sirkette yaptigim bir hata yuzunden 500milyoln android telefon hata vermeye basladi. post-mortem yapip sorunun neden oldugunu arastirip, bir daha olmamasi icin nasil onlemler almaliyiz konularini konusup konuyu kapattik.

daha gecen hafta calistigim sirkette butun sistemler coktu. yaklasik 1 saat boyunca hicbir rezervasyon alamadik. sirkete maliyeti milyon dolarlar seviyesinde oldu. yine ayni sekilde RFO(Reason For Outage) dokumani hazirlanacak ve gerekli onlemler alinacak.

dun Google'in butun servisleri(Gmail, youtube, drive, maps) tum dunyada saatlerce calismadi. Google'a maliyeti hesaplanamaz bile. kimse isinden olmayacak.

kasitli yapilmadigi surece hata ne kadar buyuk olursa olsun, hic kimse isinden olmaz. boyle bir stres soz konusu olmamali. ama deadline vardir, yetismesi gereken ozellikler vardir, prod calismiyordur onun stresi olur.
  • crucio  (16.12.20 03:39:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.