[]

Dolandırılmamak için

Yaklaşık 10 bin TL değerindeki bilgisayarımı satmak istiyorum. Dolandırılmamak için nelere dikkat etmem gerekir? Mesela başka bir şehirden biri almak istediğinde kargoya verme - parayı alma sırası nasıl oluyor? Diyelim ki karşı taraf eft yaptı, hatalı gönderdim diyip kendi bankasına bir şekilde parayı geri çekebilir mi?
Türlü türlü dolandırıcılık hikayeleri okuyunca ister istemez insan paranoyak oluyor. Tecrübe ve yorumlarınızı bekliyorum.



 
Elden hocam, baska kesin guvenli yolu yok...


  • robokot  (13.12.20 11:56:22) 
garantici olmak istiyorsanız asla "siz kargolayın ben parayı yollarım" gibisinden işlere girmeyin, sadece kendi yaşadığınız şehirde elden satın. başka şehirden illa almak istiyorsa sizin yaşadığınız şehirde tanıdığı olup olmadığını sorun, onun aracılığıyla elden gerçekleştirin alış verişi. yada alıcının olduğu şehirde sizin tanıdığınız varsa ona yollayın arkadaşınız gerçekleştirsin.

sahibinden det GET ile göya güvenli alışveriş seçeneği var ama açıkları var. misal ben alıcı olarak get ile parayı öderim -para ben malı alıp onay verene kadar size geçmez sahibindende kalır- ardından hoşuma gitmedi diyerek iade oluştururum ama bilgisayar yerine size bir kutu hıyar gönderirim. siz hıyarları alıp sahibinden.com a şikayet edersiniz ama ben bilgisayarı gönderdiğimi sizin yalan söylediğinizi söylerim. kargoyu teslim ettiğim şubedeki kargocu arkadaşım da beni onaylayınca hem param bana iade edilmiş olur hem de sizin bilgisayarınıza çökmüş olurum.

ama tabi ki şahsen öyle bir şey yapmam lakin başkaları yapabilir, o yüzden ayık olun diye yazdım :)
  • issiz karga  (13.12.20 12:04:15) 
Nakit para kabul etmeyin. Bankada psrayı görmeden de ürünü teslim etmeyin. Harcama itirazı kredi kartında olur. Havale ve eft de para geldiyse olay bitmiştir.


  • Arthur Dayne  (13.12.20 12:05:24) 
havale/eft ile para sizin hesabınıza geçtiyse problem olmaz. parayı hesabınızda görmeden göndermeyin.

bayağı yüksekmiş fiyatı.
kargola-onayla tipi (gittigidiyor hemenal, sahibinden get gibi) göndermeyin, ne olur ne olmaz.
  • tabudeviren  (13.12.20 12:09:51) 
olur da şehir dışından birine gönderiyorsunuz, parayı peşin alıyorsunuz tabi.
size parayı gönderen kişi ile sizin kargoyu göndereceğiniz kişi aynı olmalı.
ben sana parayı göndereyim sen de amcaoğluma gönder gibisinden şeyleri kabul etmeyin.
en iyisi de elden teslim ve parayı da banka ile almak.
  • gaza gelen  (13.12.20 12:18:52) 
Bankada hesabınızda olması olması lazım paranın. bunu gördükten sonra kargo yapın.
Merak etmeyin karşı tarafta aynı korkuları yaşıyor. Gönderdiği parayı geri çekemez.

  • Erva  (13.12.20 12:23:59) 
Böyle nispeten pahalı eşyaları ben sadece elden satıyorum. Özellikle kargoda kırılıp bozulabilecek şeyler her iki tarafı da mağdur edebilir.

En ideal yöntem şudur: Alacak kişi gelir, ürünü inceler beğenir alıyorum der. Parayı sizin banka hesabınıza yollar. Açar telefondan bakarsınız, para geldiği zaman ürünü teslim edersiniz. Tabi bu yöntem İstanbul-Ankara gibi büyük şehirlerde yaşayan insanlar için daha uygun, ufak yerde yaşıyorsanız mecburen kargolamak zorundasınız.

Sahibinden get uygulaması satıcı için büyük risk içeriyor. Alan kişi ürünü kurcalayıp bozup geri gönderebilir, parasını geri alabilir siz de bozuk ürünle baş başa kalırsınız, zararınızı sahibinden karşılamaz.
  • battal gemalmaz  (13.12.20 12:45:53) 
Elden vermenizi ve parayı da EFT ile almanızı öneririm. Bunun dışındaki tüm yöntemlerde bir sürü tantana oluyor, get'te bile kargo geldi gelmedi, geldi kırık çıktı vs bir sürü sıkıntı var.


  • roket adam  (13.12.20 14:50:38) 
10 binlik cihazın alıcısı çok çıkmaz. İlgilenen varsa ciddidir. Kargo olayına hiç girme derim. Zarar görme ihtimali tahmin ettiğinden çok daha yüksek. Günlük şehir dışına seyahate değer bir para. Keyfi sebeple vazgeçecek biri değilse eğer en kötü gider elden teslim edersin. Hangi bankaları kullanıyormuş mutlaka öğren. Eft değil havale olacak. Eft yapar, hatalı isim yazar ya da numara yapar, "ben anlamam para benden çıktı" diye gereksiz olay çıkabilir. Mutlaka havale olmalı. Dolayısıyla aynı banka hesaplarına sahip olmanız lazım. Ciddi alıcı sendeki banka hesabına sahip değilse de bir arkadaşından ayarlar en kötü.


  • IncredibleMau  (13.12.20 15:17:10) 
Bir uyarı daha; alıcı 60 yaşında değilse eğer internet bankacılığı kullanıyodur mutlaka. Uygulamadan bikaç tıkla halledilecek yöntem varken atm'yi de tercih etme. Atm'ye yürürken, arabayla giderken, parayı yatırırken bir dolap çevirebilir alıcı. 10 bin tl dolandırmaya da değer bir para çünkü.


  • IncredibleMau  (13.12.20 15:27:42) 
elden gerisi hikaye ve güven arasındaki uyumla alakalı.


  • jamswety  (13.12.20 16:33:21) 
Civarinizda az çok alışveriş yaptığınız bilgisayar elektronik satış tamir işleri yapan dükkan tipi bir yer varsa bir sorun, bazıları aracılık edip ufak bir komisyon alıyor, yani siz bilgisayarın model özelliklerini söylüyorsunuz, fiyat söylüyorsunuz, alıcı çıkarsa haber veriyorlar.


  • encokbenisevinnolur  (13.12.20 19:32:20) 
Oncelikle elden satmayi deneyin. Kargo olacak ise para hesabiniza gecsin. Sen kargoya ver ya da eft yaptim hata olmus diye dolandiriyorlar. Istedigi kadar dekont atsin guvenmeyin. Parayi hesabinizda mutlaka gorun


  • oscar  (14.12.20 03:21:48) 
degeri belirli bir mebla uzerindeki ikinci el esyalari ben elden satarim.
cok cok degerli urunler icin yurtdisinda insanlar karakolda bulusuyor, mesela altin pirlata taki falan satacaksan, ya da pahali bir saat karakola gidiyorlar.

  • cooperr  (14.12.20 09:25:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.