[]

Kaşenin/Mühürün tipinin ve yazı renginin önemi var mı?

Bir şahıs firmasında kullanılacak bir mühür tasarlatmayı düşünüyorum. Şekil olarak yuvarlak ve baskı rengi olarak da yeşil veya kırmızı yapmak istiyorum. Bu kaşelerde kaşenin geometrik şekli veya baskı renginin özel bir anlamı var mı? Ya da bu konuda bir kısıtlama var mı; "yuvarlak kaşe sadece resmi kurumlarda kullanılır, kırmızı baskı rengi sadece şu şu şu işlerde kullanılır" gibi? Yani istediğim şekli ve baskı rengini kullanabilir miyim?




 
yaptırabilirsiniz, bizim kaşeler "mühür" niteliği taşımıyor. isteyen gidip istediği firmanın kaşesini de yaptırır. örneğin ihalelerde bile imza mevcut ama kaşe eksikse, düzeltme için çağırırlar ve kaşelerinizi bastırırlar. imza yok ise geçersiz olur. bir nevi imzanın kimin adına atıldığını gösteren kompakt bir yazı.

bizim kaşelerde vergi no, mernis, adres, telefon falan büyük yer kaplıyor. yuvarlak kaşede bunları güzel bir şekilde oluştrabilecekseniz yapın gitsin. yurtdışı firmalar yuvarlak kullanırlar mesela.
  • malheiros  (10.12.20 02:29:59) 
kaşenin, mühürün şeklinin, renginin, yazı tipinin bir önemi yok. istediğiniz şekilde, istediğiniz renk basan (siyah, mavi ve kırmızı haricinde bulamayabilirsiniz, ben hayatımda yeşil kaşe mürekkebi görmedim) kaşe yaptırabilirsiniz.

içine tazdıracağınız şey önemli. mesela üzerinde T.C. yazan mühürleri darphane basar. kendiniz üzerinde T.C. yazan mühür yaptıramazsınız, sahibi olduğunuz mühürü bile çoğalttıramazsınız, yasak.

ama normal isim adres, telefon falan bastığınız kaşe için bir kısıt yok.
  • kibritsuyu  (10.12.20 09:06:54) 
ben aklınıza gelen her renk mürekkep gördüm.

pembesi moru yeşili sarısı.

yalnız bunları pasaport polisleri kullanıyordu yurtdışındaki limanlarda, düzenli olarak mürekkep rengi değiştiren ülkeler var sanıyorum ay periyodunda.

tabi türkiyede bulabilir misiniz orasını bilmiyorum.
  • killerbee  (10.12.20 10:08:46) 
Bir önemi yok ama anlaşılabilir olması için Arial, Helvetica gibi düz fontları öneririm.

Bazı durumlarda siyah tercih edilmiyor, fotokopi mi aslı mı belli olsun diye ama tamamen tercih meselesi.
  • sumuklurakun  (10.12.20 10:54:27) 
genel olarak hiç bir kural kaide yok aslında. yuvarlak da olur, üçgen de olur. çift renkli de olur, istediğin renkte de olur ANCAK kaşeyi vurduktan sonra evrakı sunduğun şirket ya da devlet kurumu alışılagelmiş mavi mürekkepli dikdörtgen kaşeleri göremeyince garipseyebiliyorlar. ben daha önce şirketin logosunu ve ismini içeren kırmızı bir kaşe yaptırmıştım, bizim muhasebeci bile kabul etmemişti.

bu arada faturalar ya da antetli kağıtlar gibi şirket ismini adresini telefonunu vs bilgileri içeren evrakta, sadece şirket ismini içeren kaşeleri kullananlar var ya da kapıya gelen kargo evrakına basmak için vs bu tarz kaşeler kullananlar var. ama size ait olmayan bir evrak üzerine, mesela banka kredi sözleşmesi, şirket ismi adresi vs bilgileri içeren bir kaşe vurmak bana daha mantıklı geliyor.
  • co2s2  (10.12.20 10:57:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.