[]

bana ait binek araçla, faturası bana kesilmiş yük taşımak yasakmı ?

yarım saattir internette aratıyorum. düzgün bir bilgi bulamadım.

istanbuldan kocaeline binek aracımla eşya taşımak istiyorum.

aldığım ürünlerin faturası/irsaliyesi şahsıma kesilecek.
araç ruhsatı bana ait.
aracı kullanan benim.

bu durumda polis ceza kesermi ?
kesmemesi için nasıl taşımam gerekiyor ?
atıyorum yükler cam seviyesini geçemez gibi bir prensip varmı ?
yasa sadece bagaja eşya koyabilirsin durumumu var ?
araç jip, jipin bagajında serbestmi ?

bu memlekette hiçbir kanunun okununca anlaşılabilir olmaması sıktı valla beni.

 
Hayatımda ilk kez böyle bir sorun okuyorum. Kim ne karışır sizin arabanizda ne tasidiginiza.


  • allah yazdiysa bozsun  (28.11.20 20:22:00) 
Soru-nick uyumu..

Yasak değil
  • yarey  (28.11.20 20:28:39) 
yasak değil ve ev eşyası için de irsaliye gerekmez. malzemeyi dikiz aynasında görüşü engellemeyecek şekilde taşımanız gerekir. bu kanundan çok sizin güvenliğiniz için.

irsaliye ne zaman gerekir mesela bir kamyon buzdolabı taşınıyorsa ya da ticari niteliği olan adetli malzeme taşınıyorsa irsaliye gerekir. prtaikte ben bu güne kadar sivil araca irsaliye soran polis görmedim.
  • orpheus  (28.11.20 22:03:45) 
yaw nasıl yasak değil. internette araştırın ceza ödeyen bir sürü insan var.
4-5 sene önce hundai accent aracıyla istanbuldan izmite gelirken polis durdurdu yasak dedi. arka koltuklarda ve bagajda elektronik ve plastik malzemeler vardı.
kamyon çağırın arabayı boşaltın dedi, arabayıda çekeceğiz dedi.
konuştuk falan 300-400 lira alakasız başka birşeyden ceza kesip bıraktılar.
bizzat ben yaşadım.

polis fatura irsaliye sormadı zaten. ticari araçsa fatura irsaliye göstermeniz gerekiyor. adam binek araçta yük taşımak yasak dedi.

arka koltukdaki eşyalar dikiz aynasını kapatıyordu. eğer tek kriter buysa tamam öğrenelim ama bunun yazılı kanunda metni nerede ?
- dikiz aynası görüntüsünü kapatamaz maddesi varsa tamam kapatmayalım.
derdim bununla ilgili yazılı kanun metnini bulabilmek.

kuzenim mesela 20 senedir şahsi aracıyla yük taşır, hiç ceza ödememiş ama yasak biliyorum dedi.
bir poliste ona koltukların üzerine yük koyamazsın ama ceza kesmeyecem demiş. kanun metnine dayanmayan tamamen şahsi yorumlarlamı yürüyecek bu iş ?
  • aslindasorunumpsikolojik  (28.11.20 22:05:20 ~ 22:09:27) 
trafikte bir sürü kural var istiap haddi mesela. binek araçta limitin üzerinde yük varsa polis buna izin vermeyebilir. kafası bozuksa zaten her türlü bir kılıf bulup ceza keser.


  • orpheus  (28.11.20 22:11:39) 
Bu konuda önceden bilgim yok ama merak edip araştırdığımda şu sonuca vardım: Kendinize ait eşyayı kişisel aracınızla taşıdığınızda sorun yok ama yüklediğiniz malın ticari amaçlı (yani hacimli ve düzenli) olarak taşındığı kanaatine varırlarsa ceza yazarlar çünkü ticari taşıma için taşımaya uygun ruhsatlı araç ve yetki belgesi gerekiyor. İnternette ve mevzuatta net bilgi olmamasının nedeni de malın ticari amaçla taşındığını belirleyecek bir yazılı kriter belirlemenin mümkün olmaması. Aynı yurtdışından getirdiğiniz malın gümrükçüler tarafından ticari amaçlı olduğu yorumunun yapılıp gümrük sürecine sokulması gibi. Yapabileceğiniz şey bence az miktarda ve fazla göze batmayacak şekilde taşımak, adetli ürünleri gözden (koltuklardan) uzak tutmak olabilir.


  • mikro patlama  (29.11.20 00:20:33) 
aklıma bir fikir geldi.
malzemeleri bavula koyup arka koltuğa bavulun içinde koyacam.
arka koltukda bavul taşımak çok sık yapılan bir şey olduğundan, bavulları açıp bakmaları lazım. o kadarda yapmazlar artık herhalde.
ayrıca bagaja normal şekilde malzemeleri koyacam, bagajı açıp bakacaklarını hiç sanmıyorum.
  • aslindasorunumpsikolojik  (29.11.20 01:01:09) 
malzemelerin irsaliyesi olması gerektiğini düşünüyorsanız ticari maldır bu.
görünüşüne göre polis, ticari bu demeyebilir tabii.

ancak yük taşıyor gibi gözüküyorsanız, yani kişisel eşya değilse bence kendi aracınız taşıyabilirsiniz.

bu arada arka koltuktaki malzemelere bavul da olsa uygunsuz diyebilirler. Sonuçta arka koltuk, kargo taşıma bölgesi değil, bunun için bagaj var. Sürüş güvenliği için her türlü uygunsuz bir durum. Pratikte ne olur bilinmez tabii ki.
  • burfak  (29.11.20 14:10:54) 
pikaplarda bagaj kapalıysa pek sorun olmayabilir de, açıkken dikkat etmek gerekir.

pandemi nedeniyle çok müdahale edemiyorlar gibi.

temas yasak, ehliyet için bile mernis no ile uzaktan sordular geçen gün.
  • janderzel zartanyan  (29.11.20 14:29:45) 
Ruhsat ismi, irsaliye vs konuları ticari mallar ve ticari araçlar için geçerli.

Hani başkasına ait malı ticari araçta taşımak için K belgesi ve SRC sürücü belgesi olması gerekli, kendi malınızı kendi ticari aracınızda taşımak için de eğer vergi mükellefiyseniz yine K belgesi ve SRC gerekli.

Yok vergi mükellefi değilseniz, araç ticari de olsa ruhsatta "hususi yazıyorsa" ve kendinize ait ticari olmayan bir malı taşıyorsanız herhangi bir belge gerekmiyor.

Sizin konu ise hakketten karışık, ama düz mantık düşününce araç ruhsatında "yolcu nakli" yazıyor, yani arka koltukta yolcu hariç bir şey taşımak yasak olur.

Bagaja zaten karışamazlar, ama pratikte sorun olacağını sanmam. Bagaj açık olmadığı sürce araca yüklemeyi yapıp kullanın herkes gibi.

Ha bu halde bile yakalanıp ceza yerseniz sakın içinde çöl barındıran ülkelere seyahat etmeyin, bu kadar bahtsızlık olmaz :)
  • John Bloor  (30.11.20 12:37:39) 
nasıl yasak değil ya, onca kere çevirip "yassah kardeşim" diyen polisler neydi? bu bilmişliğe hayranım
yasak ama polis çevirirse "aman abim canım abim çekeceksin", atlatacaksın

  • esref  (30.11.20 13:03:10 ~ 13:06:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.