[]

Seçim anketlerindeki "kararsızlar dağıtılınca" olayı

yahu kararsızı dağıtsan da sonuç aynı olmayacak mı? kararsız da oy verecek olsa kararsız olmayanlarla aynı dağılımı göstermiyor mu? nedir bu "kararsızlar dağıtılmadan - dağıtıldıktan sonra" olayı? bilmediğimiz bir şey mi var?

akp'nin oranı 38 çıkmış, "ama kararsızlar dağıtılmadan"mış. kararsızların hepsi oy verince akp ye mi verecek ki?


 
bazı anketlerde 'kime kesinlikle oy vermezsiniz' gibi ve türevi sorular oluyor. bunlara dayanarak partilerin var olan oranlarını da hesaba katarak kendilerince bir formül çıkarıyorlar.


  • mehmed resad  (07.11.20 19:01:54) 
Akp'nin oy oranı anketlerin hiçbirinde kararsızlar dağıtılmadan % 38 çıkmıyor, dağıtıldıktan sonra çıkıyor.

Türkiyede seçime katılım oranı % 80-85 civarında. Yani kararsızlar kategorisinin büyük bir bileşeni aslında % 15-20'lik oy kullanmayacaklar.

Aslında Akp % 50 aldığı seçimlerde bile toplam seçmenin yaklaşık olarak % 40'ının oyunu alıyordu.
Örnek olarak 80 üzerinden hesaplarsak %40, oy kullanmayanları atınca % 50 yapar.
Şuanda son anketlere göre Akp bu 80'in ortalama 25'inden oy alıyor. Kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dışarı atılarak hesap yapıldığında anca 38'i buluyor.

Fakat kararsızların birçoğunun Akp'den koptuğunu ve muhalefet partileri arasında kararsız kaldığını söylüyor araştırmacılar. Bu da bu % 38'i daha da aşağıya çekebilir.
  • fobfilm  (07.11.20 19:13:46) 
Kararsızları dağıtınca barajı geçen parti çıkabilir.


  • malheiros  (07.11.20 20:03:45) 
Onceki oy oraniyla, anketlerle karsilastiriyor iste hocam. Atiyorum AKP 45di, simdi 38 olmus, CHP atiyorum CHP 20 idi, 22ye cikmis, yani CHPye gitmemis hepsi, atiyorum Devaya falan da gitmemis Iyi partide de fazla kipirdanma yok nerde lan bunlar diyorlar? Ha Kararsiza kaymis demek, yani bunlar AKPnin kuskunleri, baskanlik geldi ucmadik, carsi pazar ates pahasi deyip Reis'e gucenmisler, kirilmislar. Ama yarin sandigi onune koysan son raddede gene AKPye verebilirler, Tayyip gitsin peki kim gelecek diyebilirler cunku onceki secimde vermis yani AKPye gene yapmayacagi sey degil. O yuzden kararsizlar dagilinca AKP daha fazla yukselir. Usteki arkadasin bahsettigi gibi kesinlikle kime oy vermezsiniz gibi sorular oluyor ordan da cikarimlar olabiliyor. Adam mesela diyor kesinlikle hdpye onla ittifak yapana oy vermem diyor. Bu adam kararsizsa bir takim cikarimlar yapabiliyorsun


  • neverletyougodown  (07.11.20 21:40:21 ~ 21:50:01) 
@neverletyougodown Yanlış. Deva ve Gelecek Partisi'nin toplamı 4-5 puan civarı. İyi Parti'de de yaklaşık 2 puanlık artış var. Konda'nın son anketine göre de Cumhur Ittifakı'nın toplam kaybı 6 puan civarında. Yani kararsızlar orantısal dağıtıldığında Iktidar 5-6 puan oy kaybediyor. Ki kararsızların daha çok muhalefete yöneleceğine dair de ortak bir görüş hakim. Kararsızların çoğunun Iktidara yöneleceği yorumu tamamen temelsiz. Konda gibi başarılı şirketlerin araştırmaları aksini söylüyor. Kararsızlar yine gider iktidara verir yorumu öğrenilmiş çaresizlikten kaynaklı bence.


  • fobfilm  (07.11.20 21:51:20) 
@fobfilm sayilari, partileri ornek olsun diye salladim orada net anlatabilmek icin.

Su anki ekonomik gidisat nedeniyle kararsizlarin cogu onceden akpye verenler. Yerel secimler farkli, onun hesabi, kitabi farkli isliyor, yerel secimdeki trendler kesinlikle yaniltmasin. RTEyi birebir yarista gordukleri anda zombi gibi oyu basan, basacak bir suru kararsiz var benim bile cevremde. Sokak roportajlarinda da goruyoruz, insanlar 2 saat agliyor, carsi pazar konusuyor en sonda oyum gene rteye diyor. Ya da muhalefette kim var? Kime verecegiz kimse yok baska diyorlar?
  • neverletyougodown  (07.11.20 22:04:18 ~ 22:14:27) 
@neverletyougodown Tabi benim bahsettiğim araştırmalar direkt partilerin oy oranlarıyla ilgili. Cumhur İttifakı'nın % 50'nin altına düştüğü açık fakat başkanlık seçimi farklı bir boyut elbette. O seçimi etkileyecek bir sürü farklı unsur var. Muhalefetin adayının kim olacağı, hepsinin bir araya gelip ortak bir adaya mı destek vereceği gibi çeşitli soruların cevabı o yarışta belirleyici olacak büyük ihtimalle. Henüz bunlar belli olmadan başkanlık seçimi üzerine sağlıklı bir araştırma yapılamıyor. Ama son seçimi baz alırsak Rte'nin Cumhur İttifakı'nın toplam oyundan 1-2 puan düşük alacağı yorumunu çıkarabiliriz ki bu hatalı bir yaklaşım olabilir.


  • fobfilm  (07.11.20 22:25:05 ~ 22:25:59) 
Bazı anketler kararsızları, partilerin aldığı oy oranında dağıtıp ekliyor sonuçlara.

Sallayarak bir örnek vereyim 3 parti üzerinden;

1000 kişiye sorduk, 300 kişi A partisi dedi, 200 kişi B partisi dedi, 100 kişi C partisi dedi.

400 kişi de kararsızım dedi, bu 400 kişiyi üstteki oranlarla dağıtalım.

Tamamen sallıyorum, oran yapamadım valla kafam karıştı biraz;

A partisine 200 kişi
B partisine 140 kişi
C partisine 60 kişi

Eklediğimizde kararsızları dağıtmış oluyoruz.

Özetle kararsızlar da partilerin aldığı oy oranlarınca dağıtılıyor.
  • John Bloor  (09.11.20 11:10:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.