[]

kendi bulut sistemimizi kurmak?

merhaba "internetçi arkadaşlar",

ofisimde fiziki olarak bulunan belgeleri, muhtelif evrakı hem yedeklemek hem de online olarak istediğim zaman erişebilmek için bulut sistemlerini kullanmaktaydım. ancak bu bana çok güvenilir gelmiyor, ayrıca dropbox, Google Drive ve onedrive gibi uygulamalarla kvkk kapsamında yurtdışına usulsüz veri aktarmış oluyoruz. ben de mümkün olan en ekonomik yöntemle güvenilir şekilde kendi bulutumu oluşturmak istiyorum. bunun için biraz araştırma yaptım ve owncloud ile nextcloud adlı sistemlerin bulunduğunu öğrendim. ancak ilgili sistemleri aptala anlatır gibi anlatan biriyle henüz karşılaşamadım. bu sistemleri kurabilmek için ne gereklidir? önerebileceğiniz farklı ekonomik sistemler var mıdır? bu konularda ilgiliyim, kendi sitemi kendim hazırladım vs. ama bulut sunucu kısmı beni biraz aştı. bunu en basit haliyle öğrenmek ve kendim uygulamak istiyorum. yardımlarınıza açığım.

not: ofiste 1 adet windows 7 kurulu orta halli bir pc mevcut. 24 saat çalıştırmam mümkün değil. ayrıca kişisel ve iş bilgisayarı olarak MacBook Air 2017 kullanıyorum.

 
anahtar kelime nas.
ama fiziksel olarak çalınma bozulma gibi riskleri olduğu için bunun yanında online bulutları tamamen devreden çıkartmazdım şahsen.

  • sutlu nescafe  (07.11.20 17:04:28) 
illa nextcloud kullanmak istiyorsan ve 7/24 çalışacak bir sistem olacaksa; mini pc + ucuz nas olarak yapardım ben. mini pc'ye ubuntu 18.04 falan kur, sonra nextcloud'un setup scriptleri var onlardan biriyle kurabilirsin. aynısını ofisteki pc ile de nas almadan yapabilirsin aslında.


  • malheiros  (07.11.20 18:48:07) 
Bir sunucu kirala, yaygin kullanilan bir isletim sistemi yukle (ornegin ubuntu), snap yoksa kur (genelde oluyor), sonra snap uzerinden nextcloud'u kur (nextcloud-snap). Belki bir de internetten erisim icin domain konfigurasyonu yapman gerekebilir. Aylik 5-10 dolar sunucu masrafin olur. Aslinda kolay bir kurulum bu. Eger zor geliyorsa yapmani tavsiye etmem zira bu hem bir sorun aninda sorunu cozmekte zorlanacagin hem de bastan dogru yedekleme sistemi kuramayabilecegin anlamina gelir.


  • dunal  (07.11.20 19:39:08) 
synology veya qnap bu iki markanın ürünlerine bak. gelişmiş arayüzlü ve uygulama bazlı sistemleri var. verileri hem lokalde saklayabilir hem de cihazın ara ara istediğin bir cloud servisine backup yapmasını sağlayabilirsin.


  • orpheus  (07.11.20 20:53:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.