[]

Depreme dayanıklık testi ektedir. Yorumlayabilecek?

Merhaba arkadaşlar,
Ailem çok eski bir sitede (sanırım apartmanlar 55 - 70 yaşı arasında toplam 40 tane 5 katlı aynı apartman var) oturuyor. Apartmanlar 5 katlı en alt katta bodrum var. Asansör yok. Bursa hürriyet mahallesinde. Yan apartmanda oturan birisi depreme dayanıklılık testi yaptırmış. Sonuçlarını annem almış ancak sonuçlardan ben hiç bir şey anlamadım.
Anlayan arkadaşlar bu sonuçları yorumlarsa sevinirim.
Ekteki fotolar net görünmediği için upload ettim. Aşağıdadır.
ibb.co
ibb.co

 
Beton kalitesi 3lerden 14lere kadar çıkmış, bu iyi bir şey değil tabii. Bu betonun bir bakıma gücünü gösterir.
Su an C25-C30 beton kullanılıyor, sizinki C3 ya da en iyisi C14 olarak gözüküyor, düşünün yani...
Kolon boyutları kötü olmamakla birlikte bu verileri aslında bir inşaat mühendisi yorumlamalı. Ben mimar olarak durumun pek de iyi olmadığını söyleyebilirim.
Ama dediğim gibi asıl yorumu bu konuda deneyimli bir inşaat mühendisi yapmalı.
  • thesL  (02.11.20 10:10:12) 
İnşaat mühendisiyim.

Beton dayanımı standart sapması yüksek, yani üniform bir değer tutturamamış müteahhidiniz. Betonun elle karılmasından zaar. Minimum C20 olaydı iyiydi. C20 beton karakteristik(hadi nominal diyelim ona) basınç dayanımı 20MPa(20N/mm2-2000ton/m2) olan beton demek. Yönetmelik ise minimum C25 diyor. Sizdeki değerleri görüyorsunuz. Maalesef o zamanlarda inşa edilen bir bina için normal değerler sizinkiler.

Donatı boyutları fena değil. Betonarme kolonda min. 14mm çap yeterli görülür. Donatıları "röntgen" çekerek okudularsa çap değeri ne kadar hassastır bilemeyeceğim. Maalesef o yıllarda inşa edilmiş bir bina göz önünde bulundurulduğunda donatılar nervürlü değil düz donatıdır diye öngörüyorum. Ayrıca, S113 kolonu için; 5cm'lik kolon olmaz, 50'dir o.

Ben olsam bir saniye düşünmem, kentsel dönüşüm derim kardeşim. Seni panikletmek için söylemiyorum bunu, bil diye söylüyorum.
  • trixi  (02.11.20 10:54:00 ~ 11:00:41) 
tabii sadece bu verilere bakarak yorum yapmak zor.
beton kalitesinin asagiya dogru indikce aslinda artmasi lazim. sizinki hem azaliyor, hemde degerler berbat otesi denebilecek kadar dusuk. nervursuz demir de kullanilmistir, kolonlarin icine iste elde ne varsa serpistirmisler gibi.

cok riskli bina, matematiksel olarak nasil ayakta durdugunu ispatlamasi guc, ben ispatlayamam allahin takdiri der birakirim. aslinda bu da bir basari okullarda bu nasil oluyor diye okutulmasi lazim.

betonarme enteresan bir sistem, ne kadar sacmalarsan sacmala ayakta duruyor bir sekilde, taki sallanana kadar.
  • cooperr  (02.11.20 11:01:58) 
Ayakta durur yahu, 5 kat desen, kat başına 2t/m2 al, kolon yük alanı hadi 10m2 olsun, kolon başına 100t gelir. Beton kalitesi C5 olsa 0.5x0.5 kolon 125ton düşey yük taşır.

Evet cooperr haklı aslında. Düşey yük altında bile güvenlik çok yüksek değil maalesef. Duvarlar filan belli ölçüde yük taşıyor ne de olsa.Onlar da yardımcı oluyodur.

Ya kusura bakmayın, gülüyoruz ağlanacak halimize.
  • trixi  (02.11.20 11:12:26 ~ 11:21:29) 
Burası toplam 40 blok 25 dönüm bir yer
Bir deprem olursa çok büyük bir kayıp olacak demek allah yardımcımız olsun. Biran önce taşınalım..

  • KukLa  (02.11.20 11:34:55) 
ulan hep diyordum demek.dogruymus. grobetonla da binayi ayakta tutarsin ama depremde yikarsin diye.

sizin beton kaliteniz bizim tesviye icin kullandigimiz betondan bile daha dusuk. benim binamda su an 45'leri goruyorum.
o evde durmanizi hic ama hic tavsiye etmem ve inaniyorum ki 30 yildan eski binalarin cogu da boyledir.
  • turbo sadık  (02.11.20 11:50:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.