[]

Bilene muhtemelen çok kolay bir Excel sorusu

Herkese selam,

Excel bilgisi basit formüller, koşullu biçimlendirme ve basit pivot tablolarından öte olmayan şu kulunuzun muhtemelen "bunu için mi duyuru açtın la ibik" diyeceğiniz bir sorusu var.

Site aidat takibi için ekteki gibi basit bir tablo yaptım. Her ay için aidat ücreti ve yanında ödenen miktar var. En sağdaki Z kolonunda da toplam borç var.
Örneğin Ocak ayında aidat 100 lira, ödenen 100 lira ise en sağ Z kolonunda toplam 0 gözüküyor. Bir ayda ödeme olmadıysa borç gözüküyor ve koşullu biçimlendirmeyle yeşile veya kırmızıya boyuyor. (İlkokul 1 seviyesi)

Sıkıntı bazı maliklerin 3'er veya 6'şar aylık taksit halinde toplu ödeme yapmasıyla alakalı.

Şimdi benim istediğim şey her ay adam ödediyse hücre yeşil olsun, örneğin adam ocak ayında 100 lira aidat çıktı 100 lira ödedi, ocak ayı altındaki 100 lira yeşile dönsün, ödemediyse kırmızıya. Aydan aya ödeyenlerde bu sıkıntı değil koşullu biçimlendirmeyle ama mesela adamın biri sene başında yıllık 1200 lira verdi, onu 12'ye bölerek her aya girmek değil, ocakta toplu ödeme olarak göstermek istediğimden diğer aylarda ödeme görünmeyecek ve dolayısıyla kırmızıya dönmeyecek. Standart bi "ödeme aidattan küçükse hücreyi kırmızıya boya" koşullu biçimlendirmesi bu durumda patlar. Bunu nasıl kotarabilirim?

Bir de aslında bilgim elvermediği için yapamadığım ve asıl istediğim format şu, her ay için aidat ve ödeme olarak 2 kolon değil, yalnızca aidat kolonu olsun. Atıyorum sağ klikleyip ödendi seçelim kutuyu yeşile boyasın sağdaki genel toplamdan o hücreyi çıkarsın.

Olabilir mi böyle bir şey lütfen olsun çünkü. *

NOT: Öğrenmeye açık bi insanımdır ama bilgi seviyeme uygun Bilal'e anlatır gibi anlatırsanız sevinirim. *

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

 
aidatları her ay aidat zamanı gelince elle giriyorsanız, en sağdaki satırı dairenin carisi gibi yapın, yani formülü (toplam aidat sütünları - toplam ödeme sütünları) yapın, koşulluyu da hücrenin sıfırdan büyük olup olmamasına göre şekillendirin?


  • malheiros  (31.10.20 12:14:57 ~ 12:15:21) 
Ödeme hücrelerinin toplamı ile borç hücreleri toplamı sonucuna bakınca toplu ödeme sorun yaratmaması lazım. Yanlış mı anlıyorum?


  • kisa  (31.10.20 12:15:43) 
@malheiros @kisa

Çok açık anlatamamışım sorunumu özür dilerim.

Ben direkt örneğin ocak ayındaki aidat kolonunun rengi yeşil olsun diyorum.

Yani mesela ocakta 1200 lira ödeme yaptı, ben oraya 1200 lira yazınca ocaktan aralığa kadar her hücre yeşile dönsün. En sağdaki genel toplamda zaten basit bir formül ve şekillendirme, orda problem yok.
  • kalifiye balta sapi  (31.10.20 12:18:40) 
Hatta bir adım ilerisi örneğin adam sene başında 1200 lira ödedi ama 6. ayda aidat 150 liraya zamlandı. Böyle olunca adam bütün seneyi ödemiş olmuyor. 6. aya kadar 1200 liralık ödemesinin 600 lirası gider, kalan 600 lira da 4 ay idare eder, son 2 ay yine kırmızıya döner. Böyle bir sistem iyi olur.


  • kalifiye balta sapi  (31.10.20 12:23:06) 
Aklıma gelen çözüm su
Genel borç alacak durumu yazılan hücre givi bir hücreye formülle şunu yazarım,
Her ay yüz TL dersek,
Toplam borç 1200
600 peşin ödedi
Sonra bir de yuz TL odedi
Toplam ödenen (700) / adidat = 7
Her hücrenin koşullu renklendirmesini söyle yaparim
İlk ay iicn formülü hücre >1 ise yeşil
İkinci ay için büyük= 2 ise yeşil gibi
8 ayda 8 7 den küçük olacağı için kırmızı olur
Kötü anlattım ama mobilde toparlayamadım acele ile
  • kisa  (31.10.20 12:23:19) 
o zaman her hücre için koşullu biçimlendirme formülünü ayrı ayrı şöyle yap:
mesela 4. ay için: eğer((e1+e3+e5+e7)>400, 5. ay için eğer((e1+e3+e5+e7+e8)>500?

  • malheiros  (31.10.20 12:24:18) 
Malheiros a uodate.
>500 değil de orada ayların toplam borcu için hücrelerin toplamı yazılabilir. Aidat değişse de formülü düzeltmeye gerek. Kalmaz

  • kisa  (31.10.20 12:48:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.