[]

etik kumaş türleri sizce nelerdir?

kıyafet ya da kumaş/iplik alırken en çok zorlandığım meselelerden biri hammadde seçimi. fast fashion markalarının tümü sentetik madde (akrilik, polyester, naylon, etc) kullanıyor, onların içinden en az sentetik madde barındıranı almaya çalışıyorum. hiç sentetik madde barındırmayanını bulduk diyelim, kimilerince onların da problemleri var.

yün mesela. bildiğiniz üzere yün, hayvanlardan elde ediliyor ve vücutlarından bu tüyler çoğu zaman kötü/sert muamelelerle alınıyor, derileri kanıyor, falan filan.

sonra pamuk. nerde okuduğumu hatırlamıyorum ama bir yerde pamuk ürünlerin de alınmaması gerektiği, hindistan'da pamuk işçilerinin köle gibi, çok kötü muamele gördüğü yazıyordu. sadece o da değilmiş... çok fazla miktarda su tüketimine neden oluyormuş pamuk kumaş üretimi.

sonra "geri dönüşümlü" de olsa her türlü sentetik kumaş doğaya zarar vermiyor mu? bu geri dönüşümlü maddelerden üretilmiş kıyafetleri çamaşır makinesinde yıkadığımız zaman kumaşın yüzde bilmemkaçı mikroplastik olarak denizlere salınmış oluyor.

geriye ne kalıyor? keten, bambu, viskoz, modal, lyocell gibi bitkisel kökenli olanlar mı? peki ağaçlara filan da zarar vermiş olmuyor muyuz? açlıktan ölelim mi?

ne giyeceğim bilemiyorum.

 
o kadar yakınmışsın ki ne diyeceğimi bilemedim. en iyisi sen eva'nın ilk giydiğinden al :-)


  • ankara06  (28.10.20 00:20:25) 
Düzgün kaliteli bir şey al 15 sene giy. Doğaya da çok zarar vermezsin. Bi tişört için kullanılan suyu fabrikada milisaniyede harcıyorlar. Takma bu kadar kafaya. Yorulursun.


  • glamdr1ng  (28.10.20 02:12:24) 
better cotton ve sustainable cotton var, zaten bunu kullanan markalar etikette belirtiyor bunu ozellikle h&m ve Inditex gibi buyuk gruplarin basini cektigi markalar.


  • bay b  (28.10.20 10:53:45) 
hemp yani kenevir kotonun yeni alternatifi. Pamuk üretimi için ciddi miktarda su ve pestisit kullanılırken kenevir pamuğa göre çok daha hızlı büyüdüğü ve çok daha az suya ihtiyaç duyduğu için en güzel alternatiflerden biri olarak görülüyor. Ayrıca pamuğa göre daha dayanıklı ve boya işlemi yapılırken bile çok daha hızlı rengi absorbe ediyor. (çünkü aslında boyama işlemlerinde de ciddi anlamda su sarf ediliyor ne yazık ki)

Bunun dışında tensel ve kupro güzel alternatifler.

Bir de pre consumer wasteden üretilen kumaşlar oluyor. bunlar da çoğunlukla kıyafetler üretilirken arta kalan, çöpe giden kumaşlardan dönüştürülüyorlar. tabi bir de post consumer waste diye hepimizin bildiği tüketicilerin ellerinden çıkarıp çöpe giden ve tekrar dönüştürülen ürünlerden oluşan kumaşlar var.
  • martini girl  (28.10.20 13:59:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.