[]

Kitap Okuma Alışkanlığı

Merhaba,

Kitap okuma alışkanlığı kazanmaya çalışıyorum. En son çocukken, ortaokul yıllarımda düzenli kitap okurdum. Uzun zaman olmuş. Birkaç ayda bir okuduğum kitaplar sayılmayacağı için şu an bu konuda pek tecrübem olduğu söylenemez. Sadece anlamaya ve öğrenmeye meraklı biri olduğumu söyleyebilirim. İki haftadır düzenli olarak okuyorum ve inanılmaz keyif alıyorum. Yönümü bulmaya çalışıyorum. Sormak istediğim bir sürü şey var. Cevaplamak istedikleriniz olursa çok ama çok sevinirim. Teşekkürler şimdiden.

1. Ne zaman okuyorsunuz?

Akşamları yatmadan önce okuyorum. Hem günün yorgunluğuyla okuyorum hem de uyku saatimi geciktiriyor. Daha erken yatıp daha erken kalkarak, güne başlamadan okumayı deneyeceğim. Siz ne zaman okuyorsunuz?

2. Ne kadar okuyorsunuz?

Biraz sıkıntılı bir konu ama yine de sormak istiyorum. Şu an günde bir buçuk saat civarı okuyorum. Bu sürede okuduğum sayfa sayısı kitaptan kitaba değişiyor. Muhtemelen okumaya yeni başladığımdan, okuduğum sayfa sayısını gösterge olarak alıyorum. Zamanla bundan sıyrılıp, sadece eylemin kendisine odaklanacağımı umuyorum. Yine de, hedef belirlemede ve düzenli okumada faydası oluyor. Siz hedef belirliyor musunuz? Evetse, nasıl yapıyorsunuz? Sayfa sayısıyla mı süreyle mi ölçüyorsunuz? Ne kadar süre okuyor, kaç sayfa okuyorsunuz?

3. Nasıl okuyorsunuz?

Dikkatimi toplamakta zorlandığım oluyor. Yorgunluk durumuma ve odaklanma durumuma göre üç parçalık yarımşar saatler halinde veya iki parçalık kırkbeş dakikalık oturumlar şeklinde okuyorum. Siz nasıl okuyorsunuz? Odak süremi artırmam için bir tavsiyeniz var mı?

4. Nerede okuyorsunuz?

Yatakta not alabilmem mümkün değil bu yüzden yatağa kitap sokmuyorum. Sadece çalışma masamda okuyorum. Hem uyku sürecim olumsuz etkilenmiyor hem de okuma ciddiyetimi koruyabiliyorum. Siz nerede okuyorsunuz?

5. Nasıl not alıyorsunuz?

Okuduklarımı işleyememekten ve unutmaktan korkuyorum. Not almayı planlıyorum fakat henüz tam oturtamadım. Siz okuduklarınızı nasıl değerlendiriyorsunuz? Not alıyor musunuz? Nasıl not tutuyorsunuz? Notlarınızı dijital ortamda mı tutuyorsunuz yoksa bir defteriniz var mı?

6. Ne okuyorsunuz?

Okuduğum son iki kitap felsefe alanındaydı. Bunların yanı sıra tarih ve bilim kitaplarını da seviyorum fakat bu kitapları okumak yorucu olabiliyor. Araya kurgu eser almak, uzun vadede daha dinlendirici bir okuma tecrübesi olur gibi geliyor. Henüz denemedim fakat bundan sonraki ilk kitabım kurgu olacak. Siz ne okuyorsunuz? Dikkat ettiğiniz bir örüntü var mı?

 
1. Ne zaman okuyorsunuz?

Belli bir zamanı yok. Ne zaman kafama eserse. Bazen yatarken uyumadan önce, bazen kahvaltıdan sonra. Toplu taşıma araçlarında (Pandemiden bağımsız). Bazen Starbucks'a gidip okuyorum.

2. Ne kadar okuyorsunuz?

Dikkatimi kaybettiğimde bırakıyorum. Başlıyorum okumaya, bir sayfayı 3 sayfayı okuyumayı deneyip anlamadığımı devamını getirmeyeceğimi inandığım an ve sıkıldığım zaman bırakıyorum.

3. Nasıl okuyorsunuz? ve 4. Nerede okuyorsunuz?

Uyumadan önce okuyorsam, giriyorum yatağa. Yastık dik, bacaklarımı diklemesine mideme doğru çekiyorum. Normal vakittede okuyorsam, odamdaki kanepede ayaklarımı uzatmış, dik biçimde. Koltuktaysam tabure oluyor, ayaklarımı koyabileceğim. Kalem çoğu zaman elimde, yanımda.

5. Nasıl not alıyorsunuz?

Altını çiziyorum sadece. Son birkaç sefer aklıma gelenleri word dosyasını yazdım. Evernote diye bir not tutma programı yüklü. Word dosyamda orada. Dijital ortamın avantajı aklınızı gelenleri yazıp yazıp, bir yerden sonra birleştirme, bir araya getirme kolaylığını sağlıyor.

Eğer, kitap okurken aklıma bir şeyler geliyorsa kitabı bırakım hemen aklımdakikeri yazıyorum. Daha sonra yazarım yaa dediğimde aklımdakiler uçup gidiyor.

6. Ne okuyorsunuz?

O kadar senedir kitap okuyorum ama örüntü yapamadım. Araya kurgu kitapları almak istiyorsanız, şahsen Polisiye kitaplarını okuyorum. Şimdi Klasikler de kurgu ama ağır kurgular var aralarında.
  • put it in your appropriate place  (25.10.20 17:59:26 ~ 18:17:55) 
1. Okula gittiğim zaman sabahları okula bir saat erken gidip kitap okurdum. Derslere online bağlandığımız için yarım saat önce kalkıp ancak kahvaltı ediyorum zaten. Akşamları ağırlıklı okuyorum.

2. Kendime hedef koyuyorum. Kurgu kitaplarda yüz sayfa. Kurgu dışı kitaplarda bir ya da birkaç bölümü bitirmeye çalışırım. Bitiremezsem ve yorulursam bırakırım.

3. - 4. Ders çalıştığım bir kitapsa masada. Yoksa koltukta okurum. Loş ışıkta okuyamam uykum geliyor. Beyaz ışıkta okurum. Uzanarak okuyorum.

5. Bazen a4 sayfasını sekize katlayıp not tutuyorum. Bölümle alakalı kitaplar için aldığım ayrı bir defter var oraya tutuyorum. Ama yaz mevsimindeki kadar vaktim yok sanırım Worde not tutacağım artık.

6. Kurgudan roman ve öykü ağırlıklı. Bilim kurgu, fantastik okumam pek. Şiir çok az okuyorum. Hatta şiiri İnternet'te daha fazla okuyorum. Kurgu dışında ağırlık felsefe ve sosyolojide.
  • black holes in the sky  (25.10.20 18:28:41) 
1. Valla değişiyor ne zaman kitap okumak istersem okuyorum. Ama mütemadiyen yanımda 1 kitap olur.

2. Kitabın akıcılığına ve benim o anki durumuma göre değişiyor.

3. Nasıl okunur tam bilmiyorum ama uzanarak okunmuyor bence çünkü direkt uyku moduna geçiyor insan.

4. Bu soruda ilk sorunun cevabı doğrultusunda sanırım. Otobüs, hastane, okul, bahçe vs

5. Eskiden not alırdım ama artık üşeniyorum. Bir de zaten geri dönüp okumadığımı fark ettim. O yüzden yazmak gereksiz geldi. Çok beğendiysem fotoğrafını çekiyorum.

6. Valla kuram/roman arasında değişiyor. Bu ara bilim kurgu edebiyatına merak saldım. Dalmayı dusunuyorum bı ara.
  • Amaranta ursula  (25.10.20 19:04:23 ~ 19:10:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.