[]

insanların sürekli 1 euro-1 tl-1 dolar karşılaştırması yapması

biri sözlükte ps5 için demiş ki, "italyan bebesinin 500 birime aldığını ben 9000 birime alıyorum, olmaz böyle şey".

bu tür karşılaştırmalar anlamsız değil mi? eskiden de 1 milyon, 10 milyon, 1 milyar vardı, o zamanlarda olsak fiyatları nasıl karşılaştıracaklardı bu insanlar? ya da tam tersine, fiyat orada 3 bizde de 1 birim olabilirdi ama bu sefer de bizde kazanılan ortalama para 0,01 olabilirdi, onlarda 10 birimken. o zaman gurur mu duyulacaktı ya da ne denecekti acaba? asıl eleştirilmesi gereken alım gücünün düşmesi değil mi? kaçırdığım bir nokta mı var?


 
Saçma tabiki, Japonya'da 50 küsür bin birime satılacak PS5, birim olarak karşılaştırmak saçma.

Alım gücü üzerinden karşılaştırılmalı, mesela asgari ücret üzerinden günlük kazanç hesaplanıp karşılaştırılabilir.

Mesela Avrupa'lı bir haftalık maaşıyla alıyoken biz 4 aylık maaşla alıyoruz denilebilir.
  • John Bloor  (02.10.20 14:55:07) 
direkt birim karşılaştırmak saçma ama genelde bizden gelişmiş yerler tek haneli olduğu için öyle örnek gösteriliyor. İsveç Kronu falan birim olayının dışında mesela :D Ama aldıkları maaşa bakarsan yine kaç katımız.

Ben şuna bakıyorum ama, mesela geçen Xbox tartışması vardı, adamların 500 euroya aldığı şey bizde 4539 tl olsa tam karşılığı, bunda sıkıntı yok. Onun asgari ücretinin üçte biriymiş bizim 2 katıymış bunlar bizim fakirliğimiz. Fakat bizde bu aletin satış fiyatı 9000 küsur lira. Adamların 500 euro verdiği şeye biz 1000 euro veriyoruz. Hem de onlardan 3-4 kat az kazanarak. Bence bunlar belirtilmeli.
  • nhk ni youkosu  (02.10.20 15:03:21) 
Çok mantıksız sayılmaz. Asgari ücret olan bir ülkede, asgari ucret bizimkine yakınsa kolay bir şekilde alım gücü hakkında fikir edinmeye yarıyor.
En azından diğer tür karşılaştırmadan daha mantıklı. Yani adamların 10 euro verdiği şeye bakın orada da pahalı 90 lira veriyorlar, demek.

  • prizmatik  (02.10.20 15:39:17) 
Dorğudan karşılaştırmak mantıklı değil tabii ki ama ABD'de senin işini yapan birinin ortalama maaşına bak mesela. Ben baktım benim yaptığım işi yapanlar 100.000 dolar alıyor yıllık. bunun vergisini düşünce 72 bin dolar yapıyor. Yani aylık 6.000 dolar.

Şimdi 6000 dolar maaşım olsa ve PS4'ü 400 dolara alırsam tabii ki Türkiye'ye kıyasla çok çok çok ucuz oluyor. Çünkü burada çıkacak fiyata göre maaşın yarısını bırakmak zorunda kalacağız.
  • himmet dayi  (02.10.20 15:53:46 ~ 20:49:15) 
Benim de kil oldugum bir davranis. Kisisel olarak Euro 6 civariyken alim gucu oranimi 2.5 - 3 civari hesaplamistim (Turkiydeki maasim vs Avrupadaki maasim) simdi o hesap darmaduman oldu. Yani 10 euroluk bir urunu alirken Turkiyede buna 30 lira oder miyim diyordum o donemde.

Milletin yaptigi hesaplardaki bir sikinti da asgari ucretle x saat vs... tarzi hesap yapmak. Cogu avrupa ulkesinde asgari ucretle calisan insan orani cok dusuk. Turkiyede %50 neredeyse.

Asgari ucret civarindaysaniz standart harcamalardan cok para kalmiyor hicbir yerde. Standart harcamalarinizin ne kadar ustune cikarsaniz o kadar sey alabiliyor veya tasarruf yapabiliyorsunuz.
  • cleric  (02.10.20 17:44:19) 
Aşırı derecede anlamsız. Birim para diye bir şey yok. (bkz: birim para/@roket adam).


  • roket adam  (02.10.20 19:37:16 ~ 19:37:29) 
Yav anlayın işte sizin bu dediklerinizin halk dilindeki basitleştirilmiş hali 1 TL 1 dolar.


  • olaylar olaylar  (03.10.20 01:37:00) 
ben alım gücü, çalışma zamanı kısmı diye karşılaştırma yapıyorum.
İngilterede yazılımcılar günlük 300-400 pound arası kazanıyor
2 3 günlük maaşıyla 1 iphone alabiliyor
burada 1 aylık maaşıyla anca

benim karşılaştırma dayanaklarım böyle
  • summatinyourteeth  (03.10.20 10:22:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.