[]

"Tüfek Mikrop Çelik" tarafsız mı, beyaz düşmanı mı?

Birkaç sayfasını okudum ve üslubu rahatsız etti beni. Kızılderilileri ve diğer yerli halkları melek gibi mi gösterecek hep? Türlü canilikler barındıran bir halk olmasına rağmen sırf "beyaz insan"a yenik düştüğü için göklere çıkarılıyor her yerde. Nitekim tüm uygarlıklar birilerini ezmek zorunda.

Ne düşünüyorsunuz?


 
tüm uygarlıkla birilerini ezmek zorunda degil.

seyrettigin onca hollywood filminin hicbirinde "aam bu filmler siyah düsmanı, yerli düsmanı, çinli düşmanı, müslüman düsmani, kadın düsmanı" dedin mi hic, demedi isen, simdi ühüüüüü bunlar niye beyazlari düsman görüyor demen komik kaçar.

bunlari düsünüyorum.
  • proteus  (25.09.20 01:14:46) 
@proteus Dünyadaki fetihlerin büyük çoğunluğu kanla yapıldı ve Amerika'nın fethi de diğer fetihlerden farksız. Osmanlılar da kan döktü, İngilizler de. Ne yapalım, geri mi verelim toprağı bin yıl önceki sahiplerine?


  • ryhmer  (25.09.20 01:42:13) 
Uzun yıllar önce okudum tam hatırlamıyorum ama sanırım hep öyle gidiyordu.


  • esse classic  (25.09.20 02:43:17) 
" türlü canilikler" ile beyazların yazdıkları tarih kitaplarındaki ifadeleri kastetmiyorsunuzdur umarım. amerikanın keşfi için "Bartolomé de las Casas" kitaplarını ayrıca aynı dönemdeki "reconquista" yı inceleyebilirsiniz.
"Nitekim tüm uygarlıklar birilerini ezmek zorunda." Jared Diamond un cevabını aradığı soruda tam olarak bu. neden yerliler beyazları ezmedi de beyazlar yerlileri ezdi.

  • dmrkprn  (25.09.20 08:50:22) 
Kitabın yazarı Afrika'dan bahsetseydi eğer orada da Fransa'nın, Afrika da ne tür canilikler yaptığından bahsederdi .
Afrika'nın da fakir kalmasında bu cani beyaz adamların payı büyüktür.
Evet Afrika konulu belgesellerde yüzünde sinekler uçuşan siyahi çocuğun bu hale gelmesine sebep hep batıdır .

Amerika kıtasında vahşet yapan Denizci Cortez i araştırabilirsiniz .

Asya da Çin Pakistan ve Hindistanı karıştıran. Zamanında Müslüman ve Hinduları birbirine düşüren İnglizleri araştırabilirsiniz.

Afrika'yı mutfak ya da kiler olarak gören Fransayı biraz daha tanımak için bu videoya bakabilirsiniz :

m.youtube.com

Kısacası "amekanın kanlı tarihi" adlı kitaba da bakabilirsiniz
  • Erva  (25.09.20 10:12:09) 
Yillar once okuustum ama bende biraktigi genel his Avrasya'nin sansli oldugu icin teknolojinin daha hizli gelismesine uygun bir altyapida oldugunu ve Avrupalilari Amerika ve Afrikalilarla yer degistirsek az cok ayni seylerin yasanacagi seklindeydi.

Evet Bati kulturu elindeki teknolojik avantaj ile korkunc seyler yapti ama su "soylu ilkel insan" klisenizi de birakin. Ayni teknolojiyi Afrikalinin da eline versen, kulturunu gelistirmedikce daha da kotusunu yapar.

Avrupa kulturu yillar suren kan ve vahsetten sonra kendini biraz torpulemeyi basardi ve urettigi ilkeleri disariya da ihrac etmeyi basardi. "Ama Avrupa somurgeci bohuhuh" diyen adamlarin cogu ayni gucu ele gecirse emperyalistligin kralini yapar.
  • cleric  (25.09.20 10:30:22) 
Cevaplayan herkese teşekkür ederim. Kitaplara bakacağım.

@Erva, bahsettiğiniz ülkeler ve Afrika ile Amerika arasında fark var. Amerika bu ülkeyi sömürmek yerine işgal etti. Ki bence sömürüden daha doğru bir hareket bu.
  • ryhmer  (25.09.20 12:16:40) 
Biraz arastirinca tarafsiz olmadigi hatta yalan/yanlis bilgiler verdigi kanitlanmis. Yazdigi şeylerden hiç olmamislar var.

amp.reddit.com

Ve evet sans verilse o dönem her millet bunlari yapardi. Birbirinden daha iyi bir irk/millet yok.
  • logisticsmanager  (25.09.20 12:32:32) 
Kızılderililer eziyet etme konusunda yetersiz kaldığından başka alternatiflere yöneldi beyaz adam.
macera dolu özgürlükler ülkesi amerika:
streamable.com
  • Erva  (25.09.20 16:34:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.