[]

İlerde kırmızı ışığı görünce nasıl duruyorsunuz?

3. viteste gidiyorsunuz mesela. ilerde kırmızı ışığı gördünüz. manuel araba. yavaşlamaya başladınız.

hız düştükçe vitesi küçülte küçülte mi durursunuz? 3-2-1 şeklinde

3. viteste aracı ışıkta durdurup araç sabitken ya da hareket etmeden mi hemen önce mi vitesi 1'e alırsınız.

 
Vites küçülterek


  • irene  (22.09.20 22:24:08) 
Hiç birinci vitese düşüp durmadım ben.ışığı görünce ayağımı gazdan çekip yavaşlayıp bardığım noktada fren yapıyorum,sonra kalkış için bire takıyorum.


  • duptıs  (22.09.20 22:26:30) 
3-2 şeklinde vites küçülterek duruyorum. 1. vitese inmiyorum, çünkü araç "rev match" yapılsa bile öne çok fazla yığılıyor.

Edit: 2. viteste yeterince düşük bir hıza ulaştıktan sonra boşa alıp duruyorum.
  • vhdl  (22.09.20 22:28:56 ~ 22:29:51) 
bunun olmasi gerekeni sudur:

fren yaparken deviri takip ederek daha da guzeli sesi dinleyerek hacmi kontrol etmektir. yani once 2 ye sonra yavasladikca 1 e. bu sayede sadece frenle degil, motoru da kullanarak yavaslarsiniz.

araciniz 1.2 bir aracsa 1 e inmek mantikli cunku 2 de kaldiramazsiniz. genel olarak da 1.5 dci min ve uzeriyse 2 ye dusup 2 de kalkabilirsiniz tabi bu biraz daha debriyaj gaz ayari ister.
  • baldan kaymak  (22.09.20 22:32:35) 
Boşa alıp süzülüyorum arabayla


  • mirafiori  (22.09.20 23:25:13) 
Yanlış bir şey mi yapıyorum bilmem ama ben boşa alıp duruyorum genelde.


  • buff  (22.09.20 23:28:49 ~ 23:34:21) 
3-2 yapiyorum ben.


  • invictae  (22.09.20 23:33:20) 
@mirafiori, @buff +1

hakkaten yanlış mı yapıyoruz?
  • braveheart xakah  (23.09.20 00:18:19) 
fren, debriyaj ve 3'ten boşa alıyorum


  • heidi'nin dedesi  (23.09.20 00:27:38) 
tembel gunumdeysem bosa alip suzulurum. eger Colin Mcrae gunumdeysem, 3-2-1 yapma olasiligim artar.


  • cooperr  (23.09.20 00:29:44) 
yağmurlu karlı sıkıntılı bir havaysa 3-2 yapıp boşa alıyorum, kuru ve sıcaksa direkt boş + fren.

eğer yeni kırmızı yandıysa kalkmadan önce boşta duruyor, sarı yanınca 1'e alıyorum. kırmızının sonuna yetiştiysem 1'deyken ayak debriyajda duruyor. ama bu kötü bir şey sanırım, araba 65 bin km'deyken debriyaj balatasını değiştirdim.
  • plutongezegendegilmi  (23.09.20 00:54:53 ~ 00:55:17) 
yanlış yok tabi ama vites küçülterek yavaşlamanın minik avantajları var.

araç boşta yavaşlarken yakıt tüketmeye az da olsa devam eder, viteste tüketmez.
motor freniyle yavaşlamak fren balatalarının ömründen yemez.

soruya cevap: ben bazen yapıyorum, genelde üşeniyorum.
  • bruges  (23.09.20 01:11:50) 
3. vites çok yüksek hız değil demek. Böyle durumda direkt boşa almak çok büyük hata değil. Ama yakıt sarfiyatını artırır. Araç viteste iken gaza hiç basmazsan sıfır yakıt tüketir. Ama boşa alırsan motor, 800 devir civarında çalışabilmek için yakıt tüketir. Yine de dediğim gibi 3. vites çok yüksek hız olmadığından vitesi hiç değiştirmeden frenlemeye başlayıp motor devri 1000'in altına düşerken boşa alıp tam duruş yapılabilir. 2. vitese alıp yavaşlamak hem daha güvenli hem daha ekonomik. 1. vitese almak doğru değil. Birinci vites sadece aracı kaldırmak içindir araç 2 km/sa hızda gidiyor olsa bile ikinci vitese alınıp devam edilir normalde. Yavaşlarken birinci vites kullanılmaz. Şanzımana yazık. Zaten yürüyen araçta birinci vitese almak, duran araca göre biraz daha zor olur.

İşin bir de güvenlik boyutu var. Atıyorum 40 km/sa ile gidiyorsunuz 3. viteste. Direkt boşa alıp yavaşlamak isterseniz araç stop edebilir. Nasıl oluyor demeyin, yüksek devirden bir anda 800 devire düşmeye çalıştığında stop edebiliyor. Birkaç kez başıma geldi. Giden araç stop ederse birçok sistem doğru çalışmaz. Direksiyon hidrolik poması durur ve direksiyon çok sertleşir. Fren keza düzgün çalışmaz. Pedal en üstte sertleşir ve çok zor tutar ki en tehlikelisi bu.
  • himmet dayi  (23.09.20 05:59:13) 
@himmet dayi, 3. viteste 150+ yapan ortalama binek araçlar var. Yani arabasına göre değişir.

Bu sorunun cevabı aslında oldukça uzun, tecrübeli bir şöför bu kararları melekeleriyle yapar, düşünmez. Cevabın uzun olmasının sebebi karşılaşılabilecek bir sürü durum olmasından kaynaklı.

Kırmızı ışık yandı :
1) En önde sen duracaksın 3-2-arkadan gelen durabilecek mi kontrolü-stop-boş.
2) En önde sen duracaksın, ışıklarda saniye göstergesi var ve hızını ayarlarsan durmadan geçebileceksin 3-2-gazla
3) Önünde araba var, ama en önde durabileceğin bir şerit var, aynayı kontrol et-şerit değiştir-3-2-gaz veya stop
4) En önde sen duracaksın, saniye göstergesi yok ama diğer kavşakların ışıklarını görebiliyorsun ve nereye kırmızı yandıktan sonra sana yeşil yanacağını biliyorsun 3-2-gazla
5) Arkadan birisi sıkıştırmış veya süratli geliyor, sarı yandı, niyetin durmak ama arkadan sellektör/korna geldi, duramayacak veya seni zora sokacak kavşağı kontrol edip 3-2-gazla
6) Yokuş yukarı ışık koymuşlar, kırmızı yanıyor ama hızını ayarlarsan geçebileceğine inanıyorsun, 3-2-1-gazla

Diğer sorun için de bir kaç seçenek var

1) Işıkta durdun, saniyeden veya diğer kavşakların ışıklarından sana ne zaman yeşil yanacağını biliyorsun, 10sn kala vitese takarım.
2) Işıkta durdun yeşilin yanmasına daha çok var ama torpidodan bir şey alacaksın, sigara arayacaksın, telefondan bir şeye bakman lazım vs. Bu sırada 1'e takar hazır beklerim, bu sayede en öndeysem en kötü ihtimal korna yerim veya sağımdaki solumdakiler hareket eder etmez ben de hareket edebilirim
3) Kırmızıda duracağım ama aynadan bakıyorum hızlı sayılabilecek bir araç geliyor özellikle kamyon, otobüs gibi ağır vasıtalar. Birinci viteste beklerim en öndeysem kaçabileceğim bir fırsatım olsun isterim. Önümde araç varsa da diğer şeritlere kaçabilecek manevra için mesafe bırakırım
4) Sarı ışık arkasına anında kırmızı yandı ve ben durmak için çok hızlıyım 3-2-1 ile kompresyon sayesinde abs'yi mümkün olduğunca devreye sokmadan durmak için vites düşürürüm.

Daha aklıma gelmeyen bir sürü ihtimal ve bunlara göre davranış şekli(m) vardır.
  • kimlanbu  (23.09.20 10:27:57) 
Yakıt sarfiyatı hariç güvenlik sebebiyle araç hareket halindeyken boşa alınmamalı.

Boşa almak fren güvenliği açısından tehlikeli, fren sistemi motor kompresyonundan aldığı hava ile destek görür, boşa atarsak bu basınç azalır ve fren etkisi yumuşar.

Fren pedalına ayağımızla bastığımızda westinghouse fren yağını merkezlere basarken motordan hortumla ile alıdığı basınçlı havayı kullanır, araç boştayken kompresyon düşeceği için bu basınç az olur.

Yapılması gereken ayağı gazdan çekip yavaşlamayı beklemek, mesafeye göre hız fazlaysa frenle yavaşlamaya destek olmak.

Durmaya yakın da boşa almak gerekli, yani araç "lan al artık şu aracı boşa" diyene kadar vitesde kalabiliriz.

Vitesi sürekli düşürmek zorunda değiliz.
  • John Bloor  (23.09.20 11:02:57) 
sinegin yagini cikartmaya gerek yok. uzun mesafe ise debriyaj fren yapin vitesi bosa alin. ayaginizi debriyajdan cekin durana kadar. durdunuz. kalkarken bire takin. ya da yesil yandi hiza gore tekrar vitesi takin.
ufak mesafelerde bosa alarak fren yapmak size zzarar vermez. eskiden otobusler ve araclar arabanin bosta daha fazla yaktigini bilmiyordu. rampalarda hep bosa alirdi. az yakmasi icin, bu durumda da fren yapilinca sisme ve duramama sorunu olur. isiklarda yapacagin fren seni zorlamaz yani. zaten kapaga kadar vurur araba ucuncu vitesten durma hizina kadar debriyajsiz zaten inme sansin yok 5 kmye geldin mi araba vuruntu yapar tekler. seve sebe debriyaja basacaksin yani bosa gececek araban.

  • turbo sadık  (23.09.20 11:33:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.