[]

şeker(doğal vs sofra)

bildiğimiz bu kutu süt içinde 100 ml içerisinde 5 gr şeker varmış. kutunun üstünde öyle yazıyor. ben her gün 500 ml içiyorum. 25 gr yapıyor. protein süt kutusuna baktım, 25 ile 28 gr arasında şeker içeriyormuş. protein tozuna baktım o da 13 gr şeker içeriyor. nereden baksam gün içinde 60 gr şeker alıyorum vücuduma. bu kadar şeker alımı zararlı mı?
*Gün içinde başka şekerli(doğal ya da yapay) ürün kullanmıyorum.



 
En sağlıklı beslendiğim dönemde bile günlük 200 gram civarı karb. aldığım oluyordu, karbonhidrattan şekerden bu kadar korkmayın, enerji metabolizmasında kullanılmayan yapay şeker almadığın sürece o miktarları sistem zaten kullanıyor, hatta sen şeker almadığında ketojenik de beslenmiyorsan beynin sinir sistemin bir tek şekerle çalışıyor, o şekeri nereden buluyor? Evet kasları yıkıp aminoasitleri glikoza çevirip kullanıyor. O da kas kaybı yapıyor. Sedanter biri için günlük 100 grama kadar normal, spor yapıyorsan hareket hacmin artıyorsa miktar da paralel olarak artar.


  • angelus  (19.09.20 21:43:43) 
60 gr şeker bayağı fazla. doğal veya sofra şekeri olması pek bir şey fark etmiyor. doktorlar meyve yiyebilirsiniz diyor mesela ama onu bile az yemenizi öneriyor. meyveden doğalı mı var? yok. meyve yiyin demelerinin sebebi ise "meyve o kadar yararlı ki, içindeki şekere RAĞMEN yemelisiniz"

mesela WHO, 25 gram şeker tavsiye etmiş. ama gidin de kutu kola için anlamına da gelmiyor bu.

www.who.int

A new WHO guideline recommends adults and children reduce their daily intake of free sugars to less than 10% of their total energy intake. A further reduction to below 5% or roughly 25 grams (6 teaspoons) per day would provide additional health benefits.

----

Reducing sugars intake to less than 10% of total energy: a strong recommendation

---

Further reduction to less than 5% of total energy intake: a conditional recommendation


edit: ben kendi yaptığımı söyleyeyim. en sağlıklı beslendiğim dönemde ortalama ayda bir bi' tatlı yedim, günde 2-3 tane hurma yiyordum (ama tabii bazı günler kendimi tutamayıp 8-10 tane yediğim de oldu). yoğurda siyah üzüm koyuyordum, bazen kendimi tutamayıp 1-2 avuç koyduğum oluyordu. şekerli içecek kesinlikle yok, arada protein sütü içiyordum, proteinli yoğurt yiyordum vs. vs.

vücudun şeker ihtiyacını karşılamak için azcık azcık meyve yiyebilirsiniz.

çok bilgiçlik taslıyor gibi olduysam kusura bakılmasın. benim dediğim mutlak doğru diye bir şey yok (zaten beslenme alanında bir sürü farklı görüş var), fikrimi söyledim.

ama tabii şeker bayağı zararlı bir şey :) hükümetler bile uyarıyor, vergi koymayı düşünüyorlar.
  • ahm1  (19.09.20 22:05:05 ~ 22:14:14) 
Şeker zararlı bir şey değil. Şeker angelus'un dediği gibi vücut tarafından kullanıliyor. Sadece added sugari azaltmak lazim. Bahsedilen sugar intake olayi da bundan hesaplaniyor.
Protein sütun içine ekstra şeker koyulmuyorsa, 100gr sütte 5gr şeker var ve bu şeker o bahsedilen hesaplamalara meyve gibi dahil değil.
Kısacası protein sütün, sütünden gelen şekerse sıkıntı yok.

Buna ek olarak aşırı şeker aliminin (onu alip kalori nasil tutturulur bilemiyorum zaten) dışında spor yapan, kalori takibi yapan biri için şekerin zararı dis çürüğü falan olur o da dis ipi+yemek sonrası fircalayip seker artigi birakmamakla çözülür. Varsa araştırma biri koysun ama daha böyle yaşayıp seker yüzünden sorun yasayan göremedim duymadim, böyle bir arastirma da görmedim.

Ne karbonhidrat öcü ne şeker. "Everything in moderation"
  • logisticsmanager  (19.09.20 23:17:55) 
Yanlış anlamadıysam ilk bildiğimiz kutu süt dediğinizde ki şeker laktoz. Laktoz spesifik bir mutasyona sahip olmayan insanların vücudunda sindirilmiyor bile ( bu mutasyon daha çok Avrupalılara görülüyor). Sonra söylediğiniz proteinli sütteki nedir bilemiyorum. İçindekilere bakmak lazım.


  • slow like honey  (19.09.20 23:35:54) 
of of of meyvedeki şeker tabii ki hesaplanıyor. şu ana kadarki hayat tarzınızla devam edip bir yandan da günde 3-4 bardak taze taze sıkılmış portakal suyunuzu (ekstra şeker konmadan) için bakalım 1-2 ay sonra kaç kilo oluyorsunuz.

misal, WHO ne diyor: "A new WHO guideline recommends adults and children reduce their daily intake of free sugars to less than 10% of their total energy intake. "

"Free sugars refer to monosaccharides (such as glucose, fructose) and disaccharides (such as sucrose or table sugar) added to foods and drinks by the manufacturer, cook or consumer, and sugars naturally present in honey, syrups, fruit juices and fruit juice concentrates."

fruktoz dediği ne peki? bildiğimiz meyvedeki şeker, doğal şeker. ne diyor peki who? az yiyin diyor, herkesin az yemesi, azaltması lazım diyor.

"çok spor yaparsam her gün tatlı gömebilirim" diye bir şey de yok bu arada. obez olmazsınız belki ama bir bakmışsınız önce hipoglisemi, sonra şeker hastasısınız.

bir de bu işin "balcıları" var bu arada. en eğitimli insanın bile "e süte/çaya vs. şeker koymuyorsan bal koy" dediğini duydum. bilmiyor ki bir kaşık balda, bir kaşık toz şekerden daha çok şeker var, çünkü bal daha yoğun kıvamda (kaynak: bbc'nin bir belgeseli).
  • ahm1  (19.09.20 23:50:53 ~ 23:56:54) 
Sevgili ahm1, neden who'yu kutsal kitap gibi kaynak aldigini anlamıyorum ama illa kaynak istersen nhs;
www.nhs.uk

"Sugar found naturally in milk, fruit and vegetables does not count as free sugars.

We do not need to cut down on these sugars, but remember that they are included in the "total sugar" figure found on food labels.

How much sugar can we eat?
The government recommends that free sugars – sugars added to food or drinks, and sugars found naturally in honey, syrups, and unsweetened fruit and vegetable juices, smoothies and purées – should not make up more than 5% of the energy (calories) you get from food and drink each day."
Kisacasi nhs'e göre bu sekerler alinmiyor.
Ek olarak verdiğin kaynagi biraz daha dikkatli okumus olsaydin iki satır asagida bunun yazdigini gorurdun. "Of of of".

"The WHO guideline does not refer to the sugars in fresh fruits and vegetables, and sugars naturally present in milk, because there is no reported evidence of adverse effects of consuming these sugars."

Kısacası who senin çevirdiklerinin hiçbirini demiyor. Nhs de demiyor. Varsa başka kaynak koyarsan sevinirim.

Son dediğinle de alakalı kaynağın varsa sevinirim. Çünkü;
Diabetes.org.uk
www.google.com

"With Type 2 diabetes, though we know sugar doesn’t directly cause Type 2 diabetes, you are more likely to get it if you are overweight. You gain weight when you take in more calories than your body needs, and sugary foods and drinks contain a lot of calories."

Kısacası şeker yemek seni diyabet yapmaz. Şeker yiyip kilo alırsan type 2 olma ihtimalin var ama seker-diyabet direkt ilişkili değil, böyle bir kanit yok. "Correlation does not mean causation."

Kalori takibimi yaptigim, macrolara uydugum sürece istedigimi yerim.
  • logisticsmanager  (20.09.20 00:05:09) 
ben hipoglisemiyim (ciddi bir şey değil, kişiye göre etkisi de farklı olur tabii, beni etkilemedi niyeyse), doktor daha geçen ay "şeker hastası olmamak için şeker hastası gibi beslenmen lazım" dedi. "hamur işi yemiceksin" vs. dedikten sonra "meyve de çok yeme, muz vs. (birkaç bir şey saydı, hatırlamıyorum, zaten yememem gerektiğini bildiğim için dikkatli dinlemedim) yeme." dedi.

zamanında şeker hakkında çok araştırma yapmıştım, çok izlemiştim. meyvenin çoğu zarar diye beynime iyice kazınmış. şu an kendimi sorgular hâle geldim. tekrar bir bakmam gerekecek sanırım ama bence benim dediğimin doğru olması lazım.
  • ahm1  (20.09.20 01:16:55 ~ 01:17:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.