[]

Köpeği uçağın kargo bölümüne vermek tehlikeli mi?

Köpeğim +8 kilo olduğu için kargo bölümüne vermem gerekiyor.
Daha önce deneyimlemiş olanların düşüncelerini alabilirsem çok sevinirim.

Teşekkürler.

 
Birkaç yılda bir "köpeği kargoda öldü" haberleri çıkar. Ama her gün yüzlerce hayvan da orada taşınıyor bir yandan... Ben zorunlu durumlarda taşıdım hep. Görevliler hayvan bölmesinin havalandırmasının iyi olduğunu ve ayrı olarak ısıtıldıgını söylerler (sorunca) hep


  • 507  (17.09.20 23:10:00) 
Zor bir konu. Ben tatil gibi sebeplerle asla bir köpeğe o stresin yaşatılması taraftarı değilim. Ya da arabanın kullanılabileceği seçeneklerde, artı 12-13 saat dahi eklense, araba ile seyahat ederim.

Korkunç haberlerin yanı sıra, köpeğe verilen sersemletici dozun doğru ayarlanması biraz güç. Bünyeden bünye de fark ediyor. Düşünün ki hayvan yolculuğun ortasında pat diye uyanıp kendini öyle bir ortamda buluyor... Ben düşünmek istemiyorum.

İyi bir veteriner şart diyorum. Yolculuk başlamadan da, sürekli seyahat şirketiyle ilişkide kalmak, vaktinde rezervasyonunu yaptırmak lazım. Uçağa binmeden tekrar sorup, onaylatın kargoda hayvanınınızın olduğunu ve gerekli şartların sağlandığını.

Ufak bir köpekse, yaşı geçkinse, özel bir sağlık sorunu varsa, veteriner onayı almadan asla düşünmeyin derim.

Ben gönüllü olarak Türkiye'den Almanya'ya sahiplendirilen bir köpeğe eşlik ettim. Her şeyi iki, üç kere onaylattırdım, yine de o uçak yolculuğu geçmek bilmemişti. Çok stresli bir yolculuktu.
  • buf-e kür  (17.09.20 23:33:55) 
oncelikle kopeginizi ozel durumu yoksa uyutmamanizi, sakinlestirici kullanilmamasini oneriyorum.

genelde kopeginiz tasima kafesinden ziyade daha buyuk ucak seyahati icin tasarlanmis kafeslerde tasirsaniz genelde sorun olmaz. kopeginizin cinsi de onemli. kopeginizi tanimaniz da onemli. gerekirse onceden besleyip ucak yolculuguna gore kafese sadece su koyabilirsiniz. ya da beslemeyip yemek ve suyunu kafese koyabilirsiniz. kopeginizi ucak yolculugundan once yormaniz enerjisini harcamaniz iyi olur.

bunun disinda genelde bu isler genelde bu kafesleri tasiyan arkadaslarda bitiyor. normalde kopekler havalandirmalari olan kisimda tasiniyor. onem veriyorlar artik bu konulara. zaten kafesinizde dort tarafi acik havalandirmasi iyi olan bir kafes olacak. icine kopeginizin sevdigi, genelde uyurken yaninda bulundurdugu bir oyuncagini koyarsiniz. battaniye falan da uygun. bir de stres olacagi icin genelde kemirdigi oyuncaklardan koyabilirsiniz.

bu biraz risk. kimi kopekler havayolunun umursamazligindan olurken, kimisi de elde olmayan sebeplerden olebiliyor, stres saglik sorunu vb.

Tabii ki once veterinizle gorusup saglik durumunu hakkinda onay almaniz en dogrusu. Sonra dogru kafes secimi, kopegin aliskanliklari ve ucus saati, suresi goz onune alinarak yapilacak plan sonrasi riskleri en aza indirmis olursunuz.

bir kac kez kopeklerimizde stresten kaynakli sorunlar yasadik ucus sonrasi, yeme icme aliskanligi bozukluklari, korku, agresiflik. fakat hepsi yeni duzenden sonra en gec bir hafta icinde duzeldi.

ama bu demek degil ki bu risksiz. fakat bazen baska bir sansiniz da olmuyor.
  • tanaka  (18.09.20 06:15:49 ~ 06:16:03) 
Cevaplar için teşekkürler.

Tatil amaçlı bir yolculuk değil. Her halükarda bir yolculuk gerçekleştirmemiz gerekiyor.
Köpeğim 8 yaşında 14 kilo bir cocker spaniel. Yolculuk Antalya > Van gibi uzak mesafeli olacağı için araba tercih edemiyorum.

Sakin bir köpek, tıraş vs gibi uygulamalar esnasında uyutulmaya gerek kalmadı hiç. Uyutulmaması için yeterli bir kriter mi bu?

Hosteslere sürekli, kargoda bir köpeğin olduğunu hatırlatmak gerektiğine dair bir şey okudum. Gerekli koşulların sağlanması bizim inisiyatifimize mi kalıyor bu durumda, havayolu şirketine ne kadar güvenebiliriz?
Çok korkuyorum arkadaşlar, en doğru kararı vermek istiyorum. Hataya açık bir konu olmadığı için panik halindeyim. Antalya>Van hattı için başka öneriniz varsa ona da açığım.
  • landho  (18.09.20 09:34:45) 
Ben iki kere kullanmak zorunda kaldım. Öncesinde araştırdığımda mümkünse sakinleştirici verilmemesi gerektiğini okumuştum, zaten hırçın bir köpek olmadığı için sakinleştirici vermedim. Ha, ikimiz için de çok stresli bir yolculuk oldu ve çok korktu ama yine de bir şekilde geçti. Yolculuk sonrasında travma kalmadı, hemen normale döndü.

Ben de bilet almadan önce o korku hikayelerini okuyup çok korkmuştum ama havaalanına gittiğimde tek başıma gittiğimdekinden çok daha fazla ilgilenildiğini gördüm. Normalde havaalanında hep bir kaos ortamı var gibi geliyor, kimsenin ne yaptığı belli değil. Organizasyon eksikliği var çoğu şeyde. Ama bu konuda herkesin her şeyden haberi vardı (yer görevlisinden pilotuna kadar) ve tıkır tıkır işledi. Her şey hazır beni bekliyorlardı sadece. Kontuar görevlileri bile ben check-in için gittiğimde “aa biz de sizi bekliyorduk” dediler hatta. Rezervasyonu görüp önceden her şeyi hazırlıyorlar, herkesin de haberi oluyor. Hemen hızlıca işlemleri halledip görevli çağırıp köpeği aldırıyorlar. Pilotun ve hosteslerin de kargoda canlı olduğundan haberi oluyor.

İndikten sonra da görevli getiriyor köpeğinizi. Canlı olduğu için itip kakma gibi şeyler olmuyor gördüğüm kadarıyla. Efendi efendi taşıyorlar. Ama kişiden kişiye değişir. Görmediğimiz yerde nasıl oluyordur allah bilir. Yine de göz göre göre zarar vermezler tabii.

Bir daha yapmak istemem açıkçası. Ülke içi, arabayla gidilebilecek bir mesafeyse arabayı tercih ederim. Ama o kadar korkulacak bir şey de yok. İçiniz rahat olsun.
  • aliza  (18.09.20 13:34:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.