[]

Yemek yapmakta çok kötüyüm, zamanla duzelebilen bir şey mi?

Ortalama bir erkekten daha kötü yemek yapıyorum. Bayağı rahatlatan bir uğraş aslında ama çok basit yemekleri bile yapamayınca sinirleniyorum. Pes etmeyip devam etsem zamanla yenebilir şeyler çıkar mı sizce?




 
Kesinlikle çıkar. Benim de ilk başta çok güzel yemek yapamıyordum ama yaptıkça giderek iyi olduğunu fark ettim. Youtube'dan yapmak istediğin yemeğin videosunu izle. Ustadan al tarifi diye bir kanal var. Öneririm.


  • Sonsuzluk ve Bir Gün  (24.08.20 18:42:54) 
Makarna, yumurta, kızartma gibi basit yemekler hariç bilgim sıfırdı. Şimdi bir sürü yemeği tarife göre yapabiliyorum. Ama tarif de tam olacak yani doğaçlama calisamiyorum.


  • elorelia  (24.08.20 18:48:21) 
Kendinizi doyuracak kadar yemek yapabilseniz yeterli. Ayrıntılı anlatılmış yemek tariflerinin olduğu videolar izleyin youtube üzerinden. Yemek yapmak pekte zor bir şey değil. Oldukça basit. Tarif var. Ona göre yapıyorsunuz. İlk zamanlar bulduğunuz tariflerin yarısına göre yemek yaparsanız daha iyi olur. Daha az malzeme harcarsınız, ne yapabildiğini daha iyi görürsünüz. Mesela aşağıya bir youtube kanalının linkini bırakıyorum, baştan sona, gayet detaylı anlatıyot kadın yaptığı yemekleri.

www.youtube.com
  • GoodMorningTeacher  (24.08.20 18:49:29) 
kesinlikle zamanla düzelen bir şey. mantığını kavrayınca ortalama yenebilir şeyler çıkıyor. mutfağa ekstra ilgili değilseniz kendinizi besleyecek düzeyde şeyler çıkarmanız yeterli bence.

bol bol pratik yapın, videolar izleyin. bir süre oturacaktır.
  • muslugubozukhayrat  (24.08.20 18:58:46) 
abi temel mantık şu:
domates soğan yağ pembeleşinceye kadar pisir sonra yemeği at
türk yemeklerinin çoğu böyle yapılıyor, gerisi süreyi işte tuzunu vs ayarlamak
  • encokbenisevinnolur  (24.08.20 19:02:17) 
Bir mantığı var aslında çok basit görünen şeylerin, ben o ayrıntılarda kayboluyorum. Çok basit şeyler başlangıçta çok daha zor geliyor. Salçayı, soğanı yakmamak mesela, kullanacağın yağ, tuz, baharat miktarı, neyi neyle kullanacağın. Hepsi muhtemelen pratikle kazanılacak beceriler ama şu an bayağı kompleks geliyor bana.


  • epistemic_regress  (24.08.20 19:10:30) 
Ben 5 senelik öğrencilik ve sonrasındaki 2 senelik iş hayatım boyunca 7 senede toplam 15-20 kere falan yemek yaptım sanırım en fazla. Yaptıklarım da pek bir şey benzemiyordu. Geçen sene beslenme düzenimin de değişmesiyle mutfağa olan ilgim arttı ve bir sürü şey denedim hem hazır tariflerle hem kendim uydurarak. Yaptıkça elim de alıştı ve şimdi gayet zevk alarak istediğim çoğu şeyi yapabiliyorum. Hala sarma saramıyorum ya da hamurişi beceremiyorum mesela ama isteyince 3-4 çeşitli bir sofra kurabiliyorum kendimce.


  • ms brownstone  (24.08.20 19:49:58) 
yukarıda da dedikleri gibi ufak tefek detaylar var, soğanları pembeleşinceye kadar kavur, eti kavur, salça at ve biraz çevir, ardından su ve diğer malzemeleri boca et olsun bitsin. burada dikkat etmen gereken şeylerden biri, sabır; kısık ateşte olmalı bunların hepsi.

neden kısık ateş? ısı yüksek olursa tencere içerisine koyduğun sebze/meyve vs. lerin dış yüzeyleri yanarak karbonlaşır, iç yüzeylerindeki alanlardaki aroma ise dış yüzeyin karbonlaşması nedeni ile yemeğe karışmaz, lezzeti az olur. düşük ısı ile hem iç yüzeyleri hem dış yüzeylerinde bulunan hücre zarları gerek yırtılarak, gerekse gevşeyip hücre içerisinde her alan sıvıların yemeğe karışması neticesinde aromalarını salarlar (yüksek ısı bu aromaların yok olmasına da neden olur), lezzetli bir yemeğin sırrı yemekle birlikte seninde pişmendir. düşük ısı, uzun süre.

yemeği lezzetli yapan bir diğer önemli unsur ise baharatlar, çoğu yemeğin içerisinde bulunan malzemelerin tadı pek yoktur, örneğin evine et aldın diyelim; bu etin dinlendirilmiş olduğunu var sayıyorum, attın ızgaraya pişirdin yedin, tadı sana yavan gelecektir, gerek pişirirken gerekse yerken "zevk" almak zor olur, oysa biraz baharat ile (kekik, karabiber, tuz) daha zengin bir lezzete ulaşacaksın. bu nedenle binlerce yıl boyunca baharat ticareti büyük bir önem kazanmış, yetiştiricisinden taşımacısına kadar herkese para kazandırmış. bunun için savaşlar yapılmış. halen de baharat para kazandırmakta. baharat yoksa yavan, baharat var ise lezzetli bir yemeğin olur, öyle ki yanmış yemeği bile yedirtir insana.

hangi baharatların hangileri ile kullanıldığını, bu karışımların hangi yemeklerde kullanıldığını tanımaya başladığında çok acayip lezzetli yemekler yapabileceksin.

eğer zamanın ve paran var ise kurslara gidebilirsin; eğer kurs istemiyorsan youtube videolarını dikkatli izlemeni tavsiye ederim. kanal tavsiye etmeyeceğim çünkü çok var bulursun zaten. baharatların ne olduğu miktarına falan dikkat edersen çok güzel yemekler yapacaksın.
  • selam  (24.08.20 20:01:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.