[]

Matematik... Kaçımız biliyor?

Çevremde dikkat ettiğim bir şey var. Son zamanlarda sıklaştırdım ve çoğu insana soruyorum: “Üslü ve köklü sayılar problemlerini çözebiliyor musunuz?” Cevap; % 15-20 “evet”. Ama çoğu kişi bilmiyor ve bilmese de biliyorum diyor. Soruyu sorduğum insanların yaşı 20’den büyük. Yani üniversite mezunu çoğu. Üniversite mezunu İnsanlar bu problemleri yapamadan nasıl hayatta kalabiliyorlar? Çok şaşırıyorum.




 
Üslü köklü sayıları geçtim de basit yüzde hesabını bile bilmiyorlar. Bir insan 100 liranın %25'ini hesap makinesiyle hesaplar mı? Hesaplıyor adam. Onu geçtim bir çoğu 2'şer, 3'er say de 50'ye kadar gelemez.

Galaksimizin adı nedir, sorusuna telefon mu diye cevap veren, dünya diye cevap veren adamlarla yaşıyoruz. Ben bu saatten sonra kimseden herhangi bir konuda sağlıklı düşünmesini beklemiyorum. Yüzdeyi de ben hesaplarım.
  • pass  (16.08.20 13:27:05) 
Mühendislik fakültesinde dört işlem, üslü köklü yeteneğini kaybediyorsun her adımını hesap makinesi ile atmaktan

Günlük hayatta da köklü sayılarla ilgili bir hesap yapmam gerekmedi
  • freebird5406_2  (16.08.20 13:27:13) 
"Üniversite mezunu İnsanlar bu problemleri yapamadan nasıl hayatta kalabiliyorlar?"

mezun olduktan sonra herhangi bir üslü veya köklü sayı problemi çözmem gerekmedi. üniversitede de her şeyi bilgisayarla yapıyorduk zaten
  • king lizard  (16.08.20 13:29:37) 
matematik bilimsel olarak üzerinde çalışmayacaksanız gündelik pratik hesap dışında hayatta kalmak için gerekli bir alan değil. analitik düşünmeyi geliştiren bir araç sadece. neyini abartıyorsunuz? mühendislerin kendini önemli hissetme çabası mı bu? kafadan hesap yapınca "bilgili" misiniz?

not: matematiksporlu.
  • ala09  (16.08.20 13:40:10) 
İşim köklü sayılari uslu sayilari içermiyor/kullanmami gerektirmiyor, hesaplamalarimi da hesap makinesi ile yapiyorum ancak hala her türlü matematik problemlerini cozebiliyorum. Neden yaptigimi biliyorum. Hesap makinesi kullanmakl korelmeye inanmiyorum.
Ama is arkadaslarimda, genellikle meslekte yeni olanlar, onceden yapilmis hesaplamalara bakarak hesap yapan çok gördüm. Ne yaptigini bilmiyor. Sordugunda soylediginde de bunu sorun gibi görmüyor ne yazik ki. Yaptim işte ordan diyor.
Maalesef bizim okullarda da böyle yaklasiliyor, ogrenmekten ziyade dersi gecmeye filan bakiliyor. Netice dolarla maas mi aliyorsun da endiseleniyorsun oluyor.
  • a perfect lie  (16.08.20 13:41:03) 
üslü ve köklü sayılar normal bir insanın hayatında ne kadar yer eder ki?
bu arada bende çözemem. matematiğim sahiden kötüdür. dört işlem dahil.

  • sutlu nescafe  (16.08.20 13:50:02) 
Yukarıda bi arkadaş günlük hayatta ne işime yarayacak mantığında. Bunu okuyunca Platon’un akademisinin girişinde “ Geometri bilmeyen giremez.” yazısı aklıma geldi.


  • dakota  (16.08.20 13:50:47) 
ben makine mühendisiyim ve söylediğiniz aşırı saçma. hayatta kalabilme yeteneğini ölçmek için köklü sayı problemi mi soruyorsunuz? aç kalınca da köklü sayı yersiniz artık. ahaha.


  • bohr atom modeli  (16.08.20 13:56:24) 
matematikten hep nefret etmisimdir. baskasi ayni bilgiye vakif diye asagilamak tam bir gerizekali davranisidir. isterse title'i matematik dehasi olsun. bu dunyaya gelme amacimiz matematik ogrenmek degil. kaldi ki, 2000 yil once matematik ile din cakissaydi su an evrim teorisi gibi cok az insanin ilgilendigi birsey olabilirdi.


  • buenosdias  (16.08.20 14:30:01 ~ 14:33:20) 
matematik'ten oldum olası korkmuşumdur,hatta bir zamanlar en nefret ettiğim dersti.okullarda ezbere,formüle dayalı matematik olduğu için hep matematiğe karşı ön yargılı oldum,ama hayatın içinde formül,köklü sayı,polinom vb şeyler yok.hesabımı,kitabımı,işimi hesaplayacak kadar matematik bilgisine sahip olmak bana yetiyor,bazı hesapları kafamdan bile yapabiliyorum,sağolsunlar matematik hocalarımız zamanında ezbere dayanarak,kimisi sizi bu derste bırakırım diyerek matematiğe karşı antipatik bakmamızı sağladılar.şunu da itiraf etmeliyim ki matematikte en iyi olduğum konu hesap,sayı problemleri konusuydu.kısacası hayatta kalacak kadar matematik bilmek oldukça yararlı ve elzemdir.


  • super gazi  (16.08.20 15:10:55 ~ 15:12:53) 
Is yerinde onlara verilen talimatlari yerine getirebiliyorlar ve hayatta kalanlari taklit edebiliyorlar.


  • dunal  (16.08.20 15:14:01) 
Su an denesem yaparim diye dusunuyorum ama 30 yasini asmis ve de en son matematik dersini lise 1. sinifta gormus insanlarin cozememesi hic de abuk bir durum degil.. Kendini degerli hissetmek istiyorsan baska bir arguman bulman lazim yani, Platon'un sozunun konuyla zerre alakasi yok ayrica..


  • bahele  (16.08.20 15:35:30 ~ 15:38:47) 
Uslu ve koklu sayiyi ev metrekaresi/kenar/yukseklik/alan/cevre hesaplamasivs disinda son 6yildir ne zaman kullandim hatirlamiyorum.

Hayatta kalmak icin ihtiyacim da olmadi. Polinomlar, turev, diferansiyel (turkcesini bilmiyorum bunlarin) hepsini de universitede gordum.
Isime yarayanlar olasilik hesaplamalari oluyor genelde. Bir de isim geregi yine KPI formulleri uretmem gerekiyor. Onun disinda beyin jimnastigi tarzi sorulari elbette cozebiliyorjm ama henuz hayatta kalmak icin ihtiyacim olmadi.

Bu arada yabanci lisede okudum, liseden itibaren hesap makinesi kullandik, hatta formul de ezberlemezdik, “formelsammlung” denilen, butun formullerin yazili oldugu kagitlar vardi, sinavlara onlarla girerdik.
Konuyu anlamayinca formulu de kullanamiyorsun zira.
  • kuehles blondes  (16.08.20 16:10:23) 
Üslü sayılarda bölme işlemi yapılırken üsler çıkarılıyor diye hatırlıyorum. Aklımda kalan bu. Son zamanlarda yaşadığım nefes darlığını biraz buna bağlıyorum.


  • IncredibleMau  (16.08.20 16:21:57) 
Bir şeyleri ölçüp biçerken temel geometrik hesaplamalar için bazı sayıların karesini/küpünü almak dışında günlük hayatta üslü ve köklü sayılarla bir sorunu çözmem gerekmedi. Çok zor koşullar altında hayatta kalabiliyorum...


  • wish i could find a way to disappear  (16.08.20 16:35:03) 
Ben üslü sayı problemlerini çözemem. Kareköklerde de çok zorlanırım. Bu yüzden pek çok kere ölüm tehlikesi atlattım. Ölmemek için geçen sene on seans özel ders alıp kendimi geliştirmem gerekti. Kayınpederim de karekök Ve üstü problemlerini çözemeyene Benim verecek kızım yok dedi. Babam matematik öğretmenidir. Beni evlatlıktan reddedecek noktaya geldi. Psikolojik bunalımlara girdim. Evsiz kaldım. Sokaklarda yaşıyorum. Sözelden ALESe girdim 90 puan yaptım ama kesmedi. İçimdeki boşluk duygusu ortadan kalkmadı. Özel dersten sonra ancak kendime geldim. Artık hayata umutla bakıyorum. Her adımda “artık öleceğim artık öleceğim artık öleceğim hiçbir şey kalmadı ölmeme” diye düşünmüyorum. Neden. çünkü ben artık karekök ve üslü sayılar problemlerini çözebiliyorum.


  • i ve been mistreated  (16.08.20 19:11:14 ~ 19:14:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.