[]

Fırın sorusu

şöyle bir şey keşfettim: Bir tarifi yaparken örneğin 200 derecede 15 dakika pişirin deniyorsa ve ben böyle yapıyorsam, yaptığım tüm hamur işleri sepsert oluyor. Tarifleri aynen uyguluyorum.
Zaten kapağını açınca fırından çok duman çıkıyor.
Kısacası fırının çok ısıttığına karar verdim. Tarif uygularken nasıl bir yol izlemeliyim? Mesela 200 derece 15 dakika denmişse, ben 180 derecede 25 dakika mı, yoksa 200 derecede 10 dakika mı pişireyim? Kafamda deli sorular..


 
Deneyerek bulman lazım bunu.
Aynı yemeği önce 180 derecede 15 dakika dene. Sonuç değişmediyse ısıyı ve süreyi değiştirerek dene.
Ayrıca düşük ısının faydası yemeğin içinde pişmesi olacaktır, yüksek ısının faydası yemeğin içindeki suyun kaybolmayacak olmasıdır buna göre belirle. Et pişirirken yüksek ısı daha iyi olur ama sebze veya pasta olursa düşük ısı daha iyi olur.
  • etna  (26.07.20 08:25:53) 
bizimki mini fırın olduğu için sanırım kolay ısınıyor. Ben tarif 180 derece diyorsa mesela 150 derecede yapıyorum. Tarihteki süreyi tutmuyorum zaten arada bakıyorum olmuş mu diye.


  • slow like honey  (26.07.20 08:37:33) 
Yapilirken surekli takip edin, bir de turbo mu calistiracaksiniz, alt isi mi ust isi mi vs bu modlar da onemli.

Hangi calistirma modu hangisinde yariyor internette yazar genelde.
  • kuehles blondes  (26.07.20 10:02:12) 
Birkaç nedeni olabilir.

En olası neden fırınınızın üst ısıtıcı ızgarası kapalı değil açık olabilir yani rezistansı görüyorsunuzdur. Eğer pişirdiğiniz şeyler bu tele yakın olursa aşırı hızlı kurur ve hızlı pişer. Fırın iç ısısını ayarlamaya odaklı olduğundan o aletler 200 diyorsanız 200+ bir değere bile ulaşabiliyor bazen. Bizim fırın yaşlandı mesela son 1 yıldır o tepedeki ızgara kısmı gereğinden çok ısınıyor. Bu nedenle üst ızgara açık fırını ısıtıp (200 diyorsa 220 yapıp ısıtın derim çünkü kapağı açınca ısı kaçıyor ve ızgara tekrar hızlıca o ısıya çıkarıyor üst ızgara olmadan ısı o sıcaklığa hızlı ulaşmayabilir. fırına attıktan sonra yine 200e indirebilirsiniz) üst ızgara kapalı fırına atın atacağınız şeyi. Kaç dakika diyorsa yarısı veya 2/3 süre üst ızgara kapalı pişirin son kalan sürede ızgarayı açın. Bu özellikle üst kurumasını bizde baya engelliyor. Bizim de ızgara açıkta ve dediğim gibi yıl geçtikçe artık ayarlarına bir haller oldu. Bu bizde işe yarıyor. Bir de ızgaraya yakın değil zemine yakın koymak çözüm olabilir (zemine değil dikkat).

-Diğer neden fırının içinde yeteri kadar nem yok olabilir. Eğer çıtır bir şey yapmıyorsanız ve özellikle kabaracak bir şey yapıyorsanız fırınınızın altına bir borcam ile kaynar su koymanızı öneririm. Fırını o su içerideyken ısıtın. Ve kapağı çok açık tutmadan içeri atın. Fırın içi nem oranı yükseleceğinden bir nebze sorununuzu çözebilir.

-Diğer diğer neden fırın iç termometre yanılıyor olabilir. Siz 180 yapın 15 dakika sonra bakın. İstediğiniz pişmişlikteyse alın. Yok daha varsa üzerine tüm pişme süresinin %20si kadar ek süre verin bir daha bakın. istediğiniz pişmişliğe gelene kadar bekleyin.

-Diğer diğer diğer neden ısı iyidir fakat siz uzun tutuyor olabilirsiniz. Yine gözle kontrol etmekte fayda var. Fırınlar nevişahsınamünhasır aletler. Huyunu suyunu deneyerek öğrenin. Sonra zaten pek değişmez o huy su. Alışırsınız. İlk başta biraz emek vermek gerekiyor. Alıştığınız alet huy değiştirdiyse sanki ilk alınmış gibi sıfırdan tanışmakta fayda var.

-Diğer diğer diğer diğer neden eğer poğaça gibi bir şey yapıyorsanız sıcak ortamda yumuşak görünmesine rağmen çıktığında sertleşiyorsa üzerini nemli bir bezle örtmeyi deneyin. Üzerine ben çıkardığım gibi fısfıs ile su serpiyorum. Siz elinizle fırça ile vs. serpebilirsiniz. Üzerine nemli bez örtün sonra ve dinlenmeye bırakın. Bunun birden fazla nedeni var. Fırından çıkmasına rağmen yaptığınız şey kendi ısısı ile pişmeye devam ediyor. makarna yaparken suya tutma benzer nedenle yapılır pişmesi dursun diye. Siz yaptığınız şeyleri suya tutamayacağınıza göre ya erken çıkarıp pişmesini dışarıda tamamlayacaksınız, yada hafif su yardımı ile hararetini alacaksınız (aman çok suya boğmayın). Üzerine nemli bezle kapayınca özellikle hamur işleri için güzel bir ortam sunmuş oluyorsunuz. Yumuşamaya başlıyor dışları.

Yukarıda bahsini ettiğim nedenler aslında tarifi aldığınız kişi için de geçerli. Sizin fırınınız ile onunki birebir belli olmadığından o kendi fırının huyu suyuna göre tarif veriyor. Bu noktada uyarlamak size kalıyor biraz.

Aklıma gelen bir kaç olası neden bunlar. Vaktiniz ve malzemeniz varsa deneme yanılma ile aletinizi bir dinleyin. Bir noktada uzlaşacaksınızdır.

Afiyet olsun şimdiden
  • ManikD  (26.07.20 11:21:00) 
fırın termometresi edinin. fırın muhtemelen dediğiniz gibi çok ısınıyor, gerçek sıcaklığını öğrenin.


  • inheritance  (27.07.20 10:52:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.