[]

"hükmün açıklanmasının geri bırakılması"

hagb avantajı sayesinde bir çok insan bir kereden bir şey olmaz modunda bir çok suç işleyebiliyor ve başına hiç bir şey gelmiyor adamın. ben şu an bu altta cevap yazanlardan birinin tüm ailesine küfür edebilirim ama dava açılırsa ceketimi alıp çıkabiliyorum. keza kavga gürültü darp konularında da aynı maddeden ötürü bir çok insan suç işlediği halde dışarıda gezebiliyor.

bu ab'de, medeni ülkelerde falan da böyle mi? yoksa sadece bizde mi böyle bir durum söz konusu? avukat arkadaşlar, sizce de durum garip değil mi?


 
Diğer ülkeleri bilmiyorum.
TCK suçluyu olabildiğince az cezalandırmaya çalışıyor. Yani bunu tam anlatabilir miyim bilmiyorum ama “ceza verelim ama olabildiğince kolaylık sağlayalım iki tarafta memnun olsun” gibi bi anlayış var. Yani çok absürt bir örnek olacak ama mesela n11 den bir bilgisayar alacaksın ücreti 10.000 TL (bu cezan) sana kampanya ile 9.000 TL yaptı (infaz sistemi) 500 TL ilk hediye çekin vardı (takım elbise giydi indirim aldı) 8500 TL oldu. Bir de sana 8 taksit yaptı her türlü kolaylığı sağladı. Şu anki sistem buna benziyor.

Hagb ile ilgili ise; “bir daha yapmaz abisi” gibi bişey. Ceza aldı mı aldı ama cezayı çekmiyor. İyi tarafı ise bir tür tehdit unsuru. Hagb aldıktan sonra atacağın her adımı dikkatli atman gerekiyor
  • infernalcadre  (23.07.20 22:52:42) 
HAGB ceketi alıp çıkmak anlamına gelmiyor. En ufak bir 2. Ceza gerektiren durumda paşa paşa çekiyorsun cezasını.

Evet hukuk sistemimiz işleyiş bakımından sorunlarla dolu ama kalkıp kasten adam yaralayan birisine Hagb verilmiyor.

Mesela sizce birisine hayatında ilk defa küfreden birisi nasıl bir ceza almalı? Bu kişiden kişiye değişir.

Zaten birinciye Hagb alırsa ikinci kez en ufak bir suç işleyemez hale gelir. İşlerse de cezasını çeker.

Hagb bana göre gayet güzel işliyor.
  • ihanet kac kisilik  (23.07.20 23:36:21) 
Resme daha geniş açıdan bakarak söylersek Türkiye’deki infaz sistemi çok sorunlu. TCK’da öngörülen cezalar ile bu cezaların infazı arasında çok büyük bir uçurum var. Konuyla ilgili çok güzel bir çalışma var. Tavsiye ederim: dergipark.org.tr


  • microfiction  (24.07.20 00:00:24) 
hagb sahibiyim, medeni ulkelerde geri birakilacak bir hukmum olmazdi. sadece sizde* boyle bir durum soz konusu.


  • ateistanbul  (24.07.20 03:47:22) 
Herkes ikinci bir şansı hakeder. Hagb gibi, kamu hizmeti cezalarının artması gerektiğini düşünüyorum. Uzun uzun yazılır bu konu hakkında da gerek yok.


  • x571  (24.07.20 08:19:07) 
her suç işleyeni ilk suçunda içeriye tıkmak nasıl bir özgürlük anlayışının ürünüdür bilmiyorum ama tahmin edebiliyorum.
"aslında taksim'de sallandıracaksın bunlardan iki tanesini" gibi şeyler de diyor musunuz gündelik yaşamınızda?

el cevap: bizim ceza kanunu italya'dan alındı. ordan geldi zaten bu fikir. hırsızlık yapanın elini kesmek gibi hammurabi kanunları işletilmiyor yani ab'de.
  • ala09  (24.07.20 08:27:30) 
Şimdi tek tek bakmaya üşendim ama başka birçok ülkede de (elbette farklı şartlar ve uygulama rejimleriyle) olan bir ceza türü HAGB ve usul hukuku bakımından da birçok sorun doğuruyor. Ceketi alıp çıkmaktan ziyade insanı dikkatli davranmaya iten bir cezadır; 5 senelik denetim süresi boyunca o hükmün açıklanmaması için kişiyi daha dikkatli davranmaya iter. Türkiye'de sorun, genelde kamu görevlilerine hapis cezası vermek için yeterli olacak durumlarda (örneğin bir eylemcinin direkt gözüne gaz fişeği sıkmak suretiyle kasten yaralama) cezaların HAGB verilme sınırına kadar indirilip onları dışarıda tutmak için kötüye kullanılmasıdır. Adam gibi uygulansa mantıklı bir ceza türü; caydırıcılığı var.

Her devlet takip ettiği ceza politikasına uygun olarak daha hafif suçlar için insanların özgürlüğünden mahrum bırakmayacak farklı yaptırımlar ve infaz türleri benimsiyor. Mesela çevreyi kirletme suçunu işleyen adama biz hapis cezası ve HAGB veriyoruz; bazı ülke de sen git iki hafta sokakları süpür diyor. Gerçekten kamu kaynaklarını herkesi içeri tıkmaya harcamak da mantıklı değil; ağır suçlar (cürümler) içeride kalmalı diye düşünüyorum. Mesela son yıllarda konuşulan bir konu, hakaret suçlarının doğrudan suç olmaktan çıkarılması ve kişinin sadece tazminat sorumluluğunun olması. Her şeyin çözümü hürriyeti bağlayıcı ceza değil.
  • wish i could find a way to disappear  (24.07.20 11:24:57) 
HAGB sahibiyim bende.

HAGB olmasa hükümeti eleştirdiğim için mahkum olacaktım.

HAGB sicili düzgün, duruşu düzgün, yargılamaya konu olan suçlamaların düşük olduğu durumlarda, şüpheliye "dostum bu yaptığının TCK da karşılığı var ama sen düzgün birine benziyorsun. hizaya gel" deme şekli.

5 sene boyunca sana saldıran adama bile "lan önceki mahkemeden başıma bir iş gelir" kafasıyla nefsi müdafaada bulunurken bile aklına gelebilen bir şey.

tabi düzgün adam için. it kopuğu kesmez. onlarında sicili falan bozuksa zaten HAGB alamıyorlar.
  • NightBringer  (24.07.20 11:53:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.