[]

Yazılımcı abiler/ablalar bir sorum var

Merhabalar YTÜ'de Matematik Mühendisliği 3.sınıf öğrencisiyim. Bölümüm birebir yazılım ile ilgili olduğundan üniversiteye başlayınca arkadaşlarımla ufaktan yazılım öğrenmeye başladık. İnternet siteleri, web otomasyonları yazıp sattık; şimdi ise Kotlin ise Android programlama öğreniyorum/öğreniyoruz,(çoğunlukla beraber ilerliyoruz) markete uygulama bile çıkacağız.
Fakat: her şeyden biraz biliyorum ama hiçbir şeyi tam bilmiyorum. Kendimi bir denizde sürükleniyor gibi hissediyorum. Okul 1-2 seneye bitecek ama hala tam olarak ne yapacağıma karar vermiş değilim.

Sorum şu: yazılım dünyasına hangi dilden, hangi işten/alandan giriş yapmak mantıklı olur, hangi alanın geleceği daha parlak duruyor sizce(Kotlin'e Google destek verince başlamıştım) ve en önemlisi hangi dilin yurtdışında alıcısı var? İngilizcem çok iyi seviyede, hangi dili öğrenirsem yurtdışına daha kolay açılabilirim? (veya öğrenciyken yurtdışında çalışmanın kolay yolları var mı?) Yurtdışındaki büyüklerimin bana tavsiyesi ne olur?

Şimdiden teşekkür ediyorum.

 
selam, ytü mat müh mezunuyum ve mobil developer olarak çalışıyorum. bir süre yurtdışında freelancer olarak da çalıştım. hiçbir şeyi tam bilmiyorum demen ve böyle hissetmen çok normal öncelikle.

hedefin yurtdışıysa birkaç tavsiye verebilirim. direkt gitmek istiyorsan en büyük fırsat büyük şirketlerde summer internshiplere kabul edilmek. ama bu covid sürecinde ne durumda bilmiyorum. bunun dışında verebileceğim diğer tavsiye hazır öğrencilikte vaktin de varken hackerrank tarzı platformlar üzerinden bol bol algoritma pratiği yapmak. ne kadar doğru bir aday seçme yöntemi olduğu tartışılır ama büyük şirketler aday havuzunu ilk teknik aşamalarda temizlemek için sıklıkla kullanıyor. tr'de bir süre çalışıp gitmek de gayet mantıklı ve nispeten kolay bir seçenek. bu kısımda da tavsiyem iyi bir juniorlık süreci geçirmek için iyi bir şirket bulmak. bu süreci seniorların olduğu iyi bir ekipte geçirmek, bol bol code review yapılması çok önemli.

bunun dışında mobile development'ı sevdiysen burdan devam etmeni tavsiye ederim, yurtdışı için iyi bir seçenek.
  • la mort heureuse  (12.07.20 22:01:52) 
benim de kalbimde android developer olmak vardı, mobili sevdim :)umarım karşıma kendimi geliştireceğim bir yer çıkar da sektöre güzel bir şekilde giriş yaparım. sonrası için verdiğiniz bilgiler için de çok teşekkür ederim. böyle bir cevap beklemiyordum, aynı bölümden olmamız da ayrıca mutlu etti, sevgiler.


  • veddin vele biddin  (13.07.20 05:35:00) 
selam, glassdoor gibi sayfalarda bizim branşın mesleklerinin ortalama maaşlarını görebilirsin. oradan hangisinde ışık var kestirebilirsin. muhtemelen bileceğin gibi, yapay zeka, chat bot, makina öğrenmesi, iot gibi konularda muhakkak gelecek var. crud operasyonlarını belki bir yerden sonra yine kodlar yapacak ve şu anda select yazan insanlara gerek olmayabilecek.

sana abi tavsiyesi olarak, github'daki açık kaynak projelere katılmanı, yeni özellikler eklemeni, defectleri çözmeni hatta kendi projeni bu ortamda ilerletmeni tavsiye ederim. yurtdışında bir yere başvurduğunda cv'den ziyade profilinde orada yazdığın kodları görmeleri bence senin hakkında daha açıklayıcı olur. cv'de herkes bol keseden atıyor zaten. onlar açık kaynak projelere katılımcı olma durumlarına önem veriyorlar.

son olarak, en sevdiğin veya sevebileceğin ne ise, o işi yap. seçeceğin gelişim yönünde yıllarca çalışacaksan, severek çalışman gerekir, yoksa ömrünü yersin.
  • the last  (13.07.20 07:44:15 ~ 07:44:46) 
"hicbirseyi tam bilmiyorum" olayi herkes icin ayni aslinda. cunku yazilim isi cok hizli bir sekilde degisiyor ve gelisiyor. o nedenle diller, frameworkler, kutuhaneler cok hizli bir sekilde eskiyip yerlerine ya yenileri geliyor ya da koklu degisikliklerle guncelleniyor. ayni zamanda yazilimda mevcut dillerin ve araclarin uzerine abstaction akimi hic olmadigi kadar hizlandi.

yani bu ortamda hizli ogrenebilen ve yeni teknolojilere hizla adapte olan kisi var olabilir. hizli ogrenmenin ve adapte olmanin anahtari da fundemental olarak kendini gelistirmek. yani dillerin ve platformlarin kendilerine has ozelliklerini ezberlemek yerine tum dilleri kapsayan ortak fundemental bilgiye hakim olmak onemli. bu sayede ornegin android konusunda kotlin biliyorsan o konudaki hakimiyetini ilerde ios de swift diline aktaranlar var olacaktir. yani dilden ve platformdan bagimsiz olarak bir dilden digerine hizla gecebilen, gelistirme ortami ne olursa olsun ortama uygun dile en hizli adapte olabilen bu konuda ilerler bence.

mobil gelistirmeyi seviyorsan oradan devam et ama bir taraftan da gozun data science, machine learning gibi alanlarda olsun. uzun vadede cok daha az rekabet ve daha fazla gelir demek bu alanlar. ayrica data science gibi alanlar matematik altyapisi olanlar icin en iyi alanlar cunku bu alanlarda matematik temeli rekabette herkesin birkac adim onune cikarir sizi.
  • emrahday  (13.07.20 10:57:10 ~ 11:00:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.