[]

Kiracıya İhtarneme Çekme Olayları..

Merhaba. Malum konut kredilerinde faiz düşünce gözü karartıp ev aldık. Şu anda içinde mevcut kiracı var ve kendimiz oturmak istediğimiz için evi boşaltmasını istiyoruz. Evi yatırım için almadık. Üzerimize kayıtlı başka bir konut da yok. Kira sözleşmesi başlangıcı 1 Ekim'deymiş mevcut sözleşme gereği. 2017'de imzalanmış ilk olarak. Noterden ihtarname çekmek istiyoruz. Yasal olarak 6 ay evden çıkmama hakkı varmış. Bu 6 ay sonunda çıkmazsa ne yapmamız gerekir? Var mı bu işleyiş hakkında bilgisi olan?




 
6 ay evden çıkamam hakkı değil de. 6 ay içinde boşaltma zorunluluğu diye düşünün.

evi aldıktan ilk 1 ay içinde mutlaka noterden ihtarname göndermelisin. yoksa eski sözleşmeyi kabul etmiş sayılırsın.

İhtarname gönderildikten sonra eğer kira sözleşmesinin bitimi 6 aydan uzun süreli ise kiracı 6 ay içinde evi boşaltmalıdır. Kiracı evden çıkmayı kabul etmiyorsa dava yoluyla tahliye edilebilir.
  • efruz  (01.07.20 13:17:47) 
ihtarname standart bir metin mi yoksa süre/vade olayı haricinde içine biz de ibare, talep gibi bir şey ekleyebiliyor muyuz?


  • silah taciri  (01.07.20 13:51:50) 
Almadan önce konuşsaydınız keşke kiracıyla. Kanunlar aşırı derecede kiracının yanında bu durumda. Tamam kardeş ben çıkmıyorum dava aç dese bir sene de dava sürse en az 1.5 - 2 sene uğraşıyorsunuz.

Benzer bir durumda kendisine iki kira bedeli kadar taşınma parası ödedim ve ancak öyle çıkartabildim. Şu anda halime şükrediyorum, korona sürecinden hemen önceydi yeni olsa hayatta çıkmazdı adamlar.
  • roket adam  (01.07.20 13:51:54) 
evi satan şahıs önceden haber vermiş kiracıya. satacağım, almak istiyor musun diye sormuş kiracı da istememiş. sonra biz satın aldık. kiracının evin satılacağından haberi var. dediğim gibi kanun elbette kiracıya bazı haklar tanıyordur. iş inada binerse uğraşırız tabiki ama uğraştırırız da. adam gibi uyarıyoruz. kanunun tanıdığı süre boyunca kalsın, ama sonrasında çıksın diyoruz biz de..


  • silah taciri  (01.07.20 13:57:23) 
siz de borca girip oturmak için almışsınız. durumunu anlıyorum ama şuanki durumda kiracının hiç ev alma şansı yok. bu yüzden biraz da empati yaparak, konuşarak bu durumu çözmenizi tavsiye ederim. eğer zıtlaşırsanız sen de o da gereksiz sinir ve takıntı yapaacak ve işleri iyice yokuşa sürecek.


  • tavish11  (01.07.20 13:57:31) 
Noterden cekeceginiz ihtarnamenin suresini kacirmayin.Ustte yazilmis.

Normalde kiraciyi cikartmak zordur ancak sizin durumunuzda ev sahipligi degistigi icin ve oturacak yeriniz olmadigi icin daha kolay olur diye tahmin ediyorum.

Sakin yumusak davranip anlasirim ihtar cekmeyeyim demeyin
  • turkuaz  (01.07.20 14:14:56) 
İhtarnameyi bugün çekeceğiz. Kiracıyla bugün görüşüldü, ta 2021 mayıs sonu demiş. Kiracının yazlığa gitme durumları filan da varmış. Biz bugün hemen ihtarnameyi çekip ilk adımı atacağız. peki ihtarnamenin eline ulaşmaması durumunda ne oluyor? Bir de ihtarnameyi çektikten 6 ay sonra dava açılmak zorunda mı yoksa o insiyatif bizde oluyor mu? Yani 6 ay değil de 7-8 ay


  • silah taciri  (01.07.20 14:20:31) 
Sözleşme bitene kadar çıkaramazsınız. Sözleşme sonrası da işi yokuşa sürme ihtimali yüksek.

O yüzden avukata danışmanızı öneririm. İhtarnamenin usülüne uygun yapılması ve avukat dili ile uyarılması karşı tarafa daha söz geçirici oluyor.

İhtarname bundan sonraki sürecin dayanak noktası olacak. Kıyın paraya avukata hallettirin ihtarnameyi.
  • denizgonen  (01.07.20 14:41:36) 
ala ala oturmak için kiracılı ev mi aldınız zilyon tane evin arasından :) çok uğraştırır, çıksa bile çok afedersin içine sıçar o evin çıkmadan.


  • inancsiz deve  (01.07.20 15:20:32) 
@inancsiz deve sadece boş evler mi satın alınıyor? :) ev sahibi önceden haber vermiş. "Evi satacağımm, almak istiyorsan sen al yoksa başkasına satılacak bu ev" demiş. Adam da belki maddi durum belki de canı istemediği için almamış evi. Şimdi zaten pat diye evden çıkmasını beklemiyoruz. İnsanlık hali. Biz de kirada oturuyoruz ve hem ev sahibimiz hem de biz mağdur olmayalım diye ev sahibimize çıkacağımızı söyleyemedik durum netleşmediği için. Satın aldığımız kişi kiracıyla olan kira sözleşmesini gönderdi. 1 ekim 2017 tarihli. Aksi durum olmadığında her 1 Ekim'de otomatik olarak 1 sene daha uzuyor kira sözleşmesi. Biz de hemen ihtarnameyi çekip önümüze bakmak istiyoruz. Çünkü satın alma sonrasında 1 ay geçince otomatik olarak kiracı 1 sene hak kazanıyor.


  • silah taciri  (01.07.20 15:29:22) 
Evi aldiginizda, kiracinin sahip oldugu kontrat iptal olmaz, size devredilir.
1 ekim'deyse, o tarihe kadar oturma hakki var.
O tarihte cikmasi, sozlesmenin yenilenmemesi icin ihtar cekeceksiniz.
Daha erken cikilmasi istendiginde tasinma masrafini karsilamaniz gerekir.
Dava acarsaniz evde oturmaya devam eder dava suresi boyunca.
Kirayi da duzgun odemeye devam ederse, cok ugrasirsiniz.
  • blatta hiberna  (01.07.20 15:34:36) 
Mobildeyim, degisiklik yapamiyorum.
Kanun degismediyse 6 ayda cikma falan diye bir sey yok.
O zaman kiraci neden sozlesme yapiyor?
Mal sahibi cani sikildikca evi satarsa 6ayda bir tasinmak gerekir, insanin guvencesi olmaz.
Ayni sey kiraciyken benim basima geldi birkac yil once.

Normal kontrat tarihinde cikmasi icin ihtar cekip bekleyeceksiniz, daha erken cikmasi isteniyorsa tasinma masrafini karsilayacaksiniz.
  • blatta hiberna  (01.07.20 15:38:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.