[]

polis diye dolandırıcı aradı.

ben dışardaydım. eve geldiğimde annem hararetli bir biçimde birisiyle tartışıyordu. kendisini polis olarak tanıtan birisi. ad vermiş sicil no vermiş. evin telefonunu aramış. ev telefonu babamın üzerine kayıtlıydı.

sonra anneme rahmetli babamı soruyor. şuralarda bulundunuz mu diye sormuş. 3 kişinin ismini vermiş. o 3 kişide babamın bağlantısını bulmuşlar güya. nerede diye soruyor arayan. arayan kişi kendisini asayişten diye tanıtınca annem siz nasıl bilmezsinize getiriyor. öldüğünü söylüyor. sonra biraz tartışmışlar. annemi konuşturmamış pek. ileri geri konuşunca annemde kızmış. 15 temmuzda kaç kişi öldü sayısını biliyor musun diye sormuş. annemde kızıp emekli öğretmen olduğundan ben sizin gibi kaç tane öğrenci yetiştirdim demiş klasik olarak :) hatta polise askere hergün dua ediyorum falan demiş. annem başta pek güvenmemiş polis olduğuna. yaşadığımız yerin karakolunun adını vererek sizi buraya aldırtırım diye tehdit etmiş. annemde hodri meydan demiş, avukatımla gelcem diye eklemiş. ben sonradan dahil olup telefonu annemden aldım.

babamın adını söyledi. anne adı ve baba adını doğum tarihini söyledi. yanlış bunlar dedim. bir anlık dalgınlığıma gelip annesinin adını söyledim. hmm tamam o zaman biz yanlış kişiyi aramışız o zaman dedi. ben de iyi günler kolaylıklar diliyorum diye kapadım.

adamın konuşması düzgündü. ben telefonu alınca gayet sakin konuştu. sonra özür dileyip kapadı.

ben arayan kişinin telefon numarasını whatsapp'a yazdım. bi de ne göreyim. el nusra fotoğrafı var avatarında.

durumu polis bir yakınımıza anlattık. dolandırıcı muhtemelen dedi. urfa taraflarında çok oluyor onlardan biridir dedi. telefon hattını bir süre sonra kırıp atıyorlar dedi. sen telefonu almasaydın büyük ihtimalle anneni kandıracaklardı dedi ve ekledi. benim sesimi genç gördüğü için kandıramayacağını düşünüp konuşmayı sonlandırmıştır dedi. fakat terör örgütü fotoğrafı taşıması korkuttu. istersen karakola gidip şikayet edebilirsin dedi. bu arada verdiği sicil ve ismi sorgulattık yalan çıktı tabiki...

buna benzer bir olay yaşayan var mı hiç? cidden gerildim. hadi dolandırıcı olsa takmam da terör örgütü fotoğrafı taşıması...
başımızda başka dert yokmuş gibi bide böyle birşey çıktı...

not: biraz karışık yazmış olabilirim özür...

 
valla babamın hiçbir birikmişi yok. annem diklenince adam baya kızmış sonra ben alınca konuşmayı sonlandırıp kapattı anlattığım gibi.


  • false pretension  (26.06.20 19:00:10) 
bu olaylar ilk ciktiginda bizim komsunun basina geldi, ögretmen.
polis, savci diye tanitiyorlar, klasik. teröristler size tuzak kurdu.
fakat tuhaf olan, adami ikna edip para cekmeye giderken sen su an suradasin biz seni gorebiliyoruz demeleri. yerini soylemeleri. ama komsu diyodu ki ortada kimse, araba hic bir sey yok.
  • wishmaythşngs  (26.06.20 19:00:32) 
Alışverişte fatura için gerçek tel no vermeyin.


  • indifferent  (26.06.20 19:00:37) 
evin telefonunu çok kullanmıyorum alışverişlerde. muhtemelen bir yerden sızıp aldılar. babamın ismine kayıtlı olduğu için onunla ilgili bilgileri salladılar ben telefonu alınca.

cep telefonunu arasalar anlarım da ev telefonu ilginç geldi.
  • false pretension  (26.06.20 19:02:36 ~ 19:03:00) 
söylediği bilgiler çok anormal değil.
birini arayıp, anne babasının adını, kimlik nosunu söylerseniz, azıcık da üstten konuşup, gerekli dozda azarlarsanız, insanlar polis olduğunuza inanır.
bu tarz durumlarda, birikiminiz olup olmadığını bilmiyorlar genelde. arayıp, korkutabildiklerini konuşturuyorlar. 15 Temmuz konusuna falan gelip de kızınca, karşıdakinde bi "beni fetöcülükle mi suçlayacaklar" psikolojisi oluyor, o yüzden konu oraya da gelmiş.

siz genç olunca, bir de ikinci bir kişi daha dahil olunca konuşma biter. o sebeple, duyduğum bütün hikayelerde "aman başka kimseye söyleme, bu operasyon çok gizli" diyorlar. çünkü tek başınaysanız korkarsınız. iki kişiyseniz telefonla aldatılmanız zordur.

sonuçta ipsiz sapsız bu insanlar, kötü konuşmamanız güzel olmuş. telefonu kapattılar ve iş bitti. endişelenmeyin hiç. verdiğin bir bilgiyi "aa o zaman yanlış kişiyi aradık" diye karşılamaları da bir an önce kapatmak için. eğer böyle demeseydi, muhtemelen karakola giderdin. öyle konuşup, "yanlış oldu" deyip kapattıkları için hâlâ konuştuğun kişinin polis olma ihtimalini düşündün konuşma bitince. yani tek atım sık kurşunu bitmiş, sizinle artık uğraşmazlar.

bir de, annenize söyleyin, velev ki gerçek polis de olsa, telefonda konuşmak nedir? bir sıkıntı mı var, babanızın bir durumundan mı şüpheleniyorlar, çağıracaklar sizi merkeze. ya da kapınıza gelecekler. olmadı whatssaptan emoji atsalarmış :) telefonda tartışır m ı polis dediğiniz kişi? besbelli telefon kimin üzerine kayıtlıysa, o isme ulaşıp şanslarını denemek istemişler. ki, ben bile şu an mahallenin çöp kutusunu karıştırsam kaç numarayı ve sahibini bulurum.

teror örgütü fotoğrafı da sizi kıllandırmak için. terör örgütü olsa bile, oturup da toplantılarında "biz onu dolandırmaya çalıştığımızda annesi biraz sert konuşmuştu" diye size kafayı mı takacak? hiç panik yapılacak bir durum yok, rahat olun.
böyle telefonlar moral bozuyor. ilerde arkadaş ortamında anlatacağınız bir olay gibi düşünün sadece.
geçmiş olsun.
  • lovemyself  (26.06.20 19:18:30) 
terör kısmını bilemeyeceğim fakat, bundan çok daha komplike bir şey yaşadık. Sanıyorum banka çalışanları da işin içinde olabiliyor, çünkü arkadaşımın annesini hangi bankada kaç parası olduğunu bilerek aradılar.

Sonrasında oğlunu arayıp (arkadaşım) "para istemeden" konuşuyorlar. Para istenmeyince gerçek sanıyor, fakat o sırada annesini başkası arayıp "oğlunla da görüştük, evden onu alacağız, sen parayı çek bize ver kayıtlı şekilde bilmemne yapacağız" diyorlar. Hatta sanırım konferans moduyla annesini arkadaşıma bağlıyorlar, o da paradan haberi olmadığı için "evet anne aradılar eve gelecekler" diyor. Adamlar ikisini görüştürüp güvenmelerini sağlıyor yani.

Ben annesinin çalıştığı yere çok yakın olduğum için çıkıp gittim(arkadaşım bana yazmıştı facebooktan, kesin sahtedir dedik vs ben öyle gittim), "oğlum hasta" diye çıkmış. Tesadüfen caddede çantasında parayla yakaladım,(elinde telefon vardı "asla kapatma" falan diyorlarmış. Bankanın içine girip bir süre bekledik. Ben olmasam götürüp eliyle teslim edecekti.
  • nhk ni youkosu  (26.06.20 19:19:28 ~ 19:20:57) 
Buna benzer olaylar günde binlerce kişinin başına geliyor. Eski ev arkadaşım bir bankanın dolandırıcılık biriminde çalışırdı. Şahit olduklarından sonra, hava gibi su gibi normal geliyor.


  • neden beni sevmedin  (26.06.20 19:20:07) 
cevaplar için teşekkürler hepinize. dediğim gibi dolandırıcılık çok da ipimde değil doğrusu. buna benzer banttan arayan da oluyor, sms yollayan da ama adamın whatsapp profilinde el nusra olması çok canımı sıktı. annem biraz atar gider yapmış ama ben sakin konuşunca konuşma bitti dediğim gibi.


  • false pretension  (26.06.20 19:23:49 ~ 19:29:49) 
korkutmasın senin gibi günde 100 kişi arıyor bi saf denk gelirse onu kazıklıyor.
bir şekilde kin yapıp kafaya takıp senin peşine düşmez. bu dolandırıcı tiplerde herhangi bir ahlak ya da şeref algısı olmadığı için ona ettiğin hakaretlere bile aldırmaz bir sonraki kurbanına doğru devam eder. seninle vaktini harcamaz.

  • orpheus  (26.06.20 19:28:50 ~ 19:29:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.