[]

Javascript Developer - Roadmap

Ben fullstack web geliştiriciyim. Tecrübe olarak mid-level diyebilirim.
Fullstack olmaktan vazgeçip JS developer olmayı düşünüyorum.

SQL, C#, dotnetMVC ile mesai harcamayıp sadece JS ve JS framework'leri üzerine mesai harcamayı düşünüyorum. Bundan sonraki iş tercihlerimi de buna göre yapmayı planlıyorum. İyi kötü C# ve SQL bilgim var, lazım olduğunda kullanırım yine. Benim bahsettiğim onları daha ileri taşımak için ekstra bir çaba göstermemek üzerine. Sonuçta işten artan vaktimde yeteneklerimi geliştirmek üzerine ekstra çalışıyorum ve hepsi için zaman yok.

Bu alanda olanlar ve bilhassa belli bir tecrübe sahibi olan yazılımcı arkadaşlar JS üzerine kariyer kurmak hakkında ne düşünüyor?

Somut bir şekilde yurtdışı düşüncem yoksa da olursa değerlendirebilirim. JS bu konuda avantajlı diye düşüyorum. TR için de iyi. Her yerde lazım JS.

 
daha onceden java yaziyordum, simdi agirlikli olarak javascript yaziyorum. cunku cagin gerekliliklerinden dolayi artik cok hizli bir sekilde api yazmak gerekiyor, bunun icin node.js cok uygun. cok hizli web gelistirme gerekiyor, react, vue gibi frameworkler ile bu mumkun. cok hizli mobil app gelistirme gerekiyor, her ne kadar nativ uygulamalar kadar olmasa da en azindan prototipleri react native ile yazmak mumkun. ya da desktop uygulamlari yazmak icin electron cok iyi. yani javascript ile her turlu ortam icin kod yazabiliyorum. bu en buyuk avantaji. ayrica javascript java veya c# gibi dillere nazaran daha liberal bir dil, istedigini bir sekilde yapabiliyorsun, cok kati kurallara bagli degil.

javascritp dilinin kotu tarafi ise cok farkli ortamlarda calistirildigi icin geriye donuk uyumlulik diye birsey yok, cok farkli standartlar var, nerdeyse her sene cok farkli degisikliklerle birlikte geliyor, ve her sene gelen bu degisiklikler her ortamda calismiyor. iste bu nedenle de dilin yaninda babel, webpack gibi araclarin yaninda typescript gibi supersetleri de ogrenme ihtiyaci doguyor.

java yazarken sadece oracle tarafindan yayinlanan guncellemeri takip ediyordum, ve java dilindeki kutuphaneler, ve frameworkler bu dilin kurallarina tamamen uyumlu bir sekilde gelirken, javascript ekosisteminde her gun yeni bir framework, kutuphane, arac populer hale geliyor. bu dilde yazanlar da cok hizli bir sekilde bu yeni araclarin pesine kosuyor, balon kopugu gibi yeni araclar piyasaya gelirken cok hizli bir sekilde yok olabiliyor. bu da teknolojiye yetisememe hissi uyandiriyor. "hype driven development" diye bir tabir ortaya cikti, her yeni seyin pesine kosan bu gelistirici kitlesi nedeniyle.

java veya c# gibi dilden gecen biri icin bu dil ozgurluk tanisa da farkli gelistirme pratiklerinin uygulanabilecegi javascript bazen adaptasyon problemi dogurabiliyor. ama her sekilde java veya c# dillerinden gelen biri eski aliskanliklar nedeniyle bu dilde temiz kod cikarma egiliminde oluyor.

yani ozetle java, c#, python, veya go dillerini bilen biri ikinci dil olarak hangi dil ogreneyim derse en buyuk aday javascript dilidir, cunku diger dilleri high level ihtiyaclar yonunde en iyi tamamlayan dil diyebilirim.
  • emrahday  (23.06.20 11:48:27 ~ 11:52:23) 
Hayatının en doğru kararını vermiş olursun. Basit, güncel, hızlı, güçlü ve yeterli. Yalnız bu kararın ekmeğini TRde yiyemezsin.


  • wiekannich  (23.06.20 15:14:34) 
I think you should try to use Typescript. We're currently moving from Javascript to Typescript for [Kapwing](www.kapwing.com), and I think Typescript is more modern and resilient.


  • jayenth33  (01.08.20 01:52:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.