[]

yazılıma başlayanlar

selamlar. kendim ara ara ders izlerdim internetten ama şimdi her gün 1 saat udemy'den html & css izlemeye başladım.
sayısalcıydım lisede ama 6-7 yıldır sayılarla algoritmalarla hiç işim olmadı, hatta yazar oldum.

sormak istediğim şey şu, hiç matematikle ve yazılımla alakası olmayan insanlar bile kısa sürede çözdüm, şimdi yazılımcı olarak çalışıyorum falan diyor. bu kadar mümkün mü? mesela her gün 1 saat izlemeye ve pratik yapmaya devam edersem 1-2 aya html&css dersim biter. herkes buradan başlamak daha kolay dedi ben de bu hafta başladım.
sonra c imiş pyhtonmuş onlara başlarım zaten. amacım yazılımcı olmak değil ama eğlenceli bir hobi, kodlarla çizim yapmak bir nevi.

gerçekten böyle tipler var mı etrafınızda? 2-3 ay online kursla mümkün mü?
mümkün denirse ek 1e 1 özel kurs bile arayacağım çünkü. :)

+

udemy'de sıfırdan başlayanlar için algoritma ve html5 derslerim de var. ama başlamadım onlara.

 
html/css web işinin ön yüz kısmı. örnek veriyorum python dilinde yazdığın 10 satırlık bir kodun matematiksel olarak ifade edilişi farklı görünsede aslında aynı kapıya çıkıyor. az buçuk matematik temeli olan birisi birkaç aylık kodlama bilgisi ile kod sandığı şeyin aslında matematik olduğunun farkına varıyor.

soruna cevap olarak kodlama için matematik bilgisi gerekmiyor fakat bazı alanlarda gerekiyor. bu alanları ufak bir googlelama ile bulabilirsin.
  • veri  (16.06.20 19:40:32) 
her ne kadar istisnalar olacak, kişiden kişiye değişecek olsa da matematik ve yazılımla işli dışlı olmayan birinin yazılım macerasının uzun soluklu olmayacağını düşünenlerdenim.
yazılımı sadece bir f metodunun içini doldurmak, sadece belirli görevi yapan kod parçacığı geliştirmek olarak görmemek lazım. sonuçta "yazılımcı olarak çalışıyorum" lafını edebilmek için gerekli ve yeterli şartlar tanımlı değil :) bir kere en azından problemi anlayıp gerekli algoritmayı kurmak için matematiğe/analitik düşünmeye, etkili veri yapıları, tasarım motifleri, vs. kullanıp, performans/hafıza kriterlerine hassasiyet için yazılım bilgisine ihtiyaç var. yazılım mühendisliği kısmına hiç girmiyorum ki orası da bir derya deniz.

edit: yalnız cevaplara tik atmadığınızı görüyorum, lütfen. yazılımcılar geri dönüşü sever :)
  • absel  (16.06.20 20:04:46 ~ 20:06:19) 
bu biraz nasıl bir "yazılımcı" olmak istediğinle alakalı.

geliştirilecek yazılımı hizmet ettiği alan ve teknik derinliğine göre üç ana gruba ayırabiliriz.

1- Basit web uygulamaları / web siteleri: burada mühendislik çok gerekmiyor, dolayısı ile temel sayılar matematiği ile bile 3 aylık kursla bir şeyler yapabilir hale gelebilirsiniz. Haliyle katma değeri düşük olduğu için getirisi de azdır. html, css, js bel kemiğini oluşturur, php, lamp gibi çözümlerin yanı sıra başka alternatifler de kullanılabilir ancak sınırlı yeteneklerle hızlıca basit veya az karmaşık ihtiyaçları kolayca karşılar.

2- Kurumsal ölçekli uygulamalar: İşletmelerin business süreçlerini dijital ortamda gerçekleştirmesi için geliştirilen çözümler. We, masaüstü, servis vs. tabanlı bir çok uygulamadan oluşan, ölçeklenebilir, karmaşık iş mantığı içeren yazılımlardır. yazılım mühendisliği ile çözülen karmaşık teknik problemlerin çözülmesi gerekir. Bu noktada, veri yapıları, algoritmalar, dağıtık sistem mimarisi vs. gibi konulara hakim olmak gerekir. bunlar da matematik ve analitik zeka isteyen şeyler. Hele işin içine yapay zeka, veri analitiği içeren konular da girerse ileri matematik (istatistik, olasılık vs.) şart oluyor.

İleri mühendislik uygulamaları: Burada perspektifi değiştiriyorum, yazılımın hizmet verdiği taraf değil geliştiren tarafın ileri mühendisliğinden bahsediyorum. Çünkü, çok farklı alanda yazılımlar bu kategoride. örüntü tanıma, sinyal işleme, optimizasyon gibi calculus ve algebra vs. konularında ciddi bilgi ve problem çözme yeteneği isteyen, oyun geliştirme, radar sistemleri, görüntü işleme vs. gibi uygulamalar yapılacaksa (mesela teslanın otonom sürüş için lidar sensörden bilgi alıp yorumlayan yazılımı veya photoshop gibi bir görüntü işleme yazılımı vb.) matematiksiz adım atmak mümkün değil. konuya girmek bile mümkün değil.

bana sorarsan en basit işte bile matematik işin temelini anlamak, problem çözme becerisinin var olabilmesi olması gereken bir bilgi birikimi ve uygulama pratiği dizisi. Şayet matematik ile ilgisi olmayan birisi yazılım geliştirme işlerine girerse çok sınırlı seviyede kalır. Ekmek yer mi? yer elbette ama iyi bir mühendis / geliştirici / programcı olabileceğini sanmıyorum.

youtube'da yalın kod diye bir kanal var, bu konular üzerine çekilmiş onlarca video var. izlemeni tavsiye ederim.
  • coder6006  (16.06.20 20:25:55) 
HTML, Python ve C birbirinden tamamen farklı alanlarda kullanılan diller. HTML ve CSS web programlamaya giriş için göz boyamadır, asıl zor kısmı onlardan sonra Javascript ile başlar, zirve noktası da PHP'dir.

HTML ve CSS için matematik bilmeye gerek yok, temel seviye ingilizce bilgisi yeterli olur. Javascript kısmına girince asıl programlama orada başlar döngüler, fonksiyonlar, nesneler, operatörler vs. ile. Bu bilgilerle de bir web sayfası yapılır ama dinamik olmaz, veri tabanını kullanmaz, basit bir tasarımı olur. İşlevsellik kazanması için işin içine PHP girer ki o da günümüzdeki web sayfalarının tamamına yakınında kullanılmaktadır.

HTML ve CSS öğrenmek 1 hafta sürmez, kolaylıkla öğrenilir. Javascript biraz zorlar ama öğrenildiğinde çok katkısı olur. PHP öğrenmek için günde 1 saat kalıbının dışına çıkmak gerekir, belki günün çoğunu oraya harcamak gerekebilir. Ve tabiki bir proje bitirince ben PHP uzmanıyım demek için çok erken olur, birkaç tane proje bitirilip, neyin nerede kullanıldığını iyi anlamak gerekir ki sıfırdan proje yaparken yardıma ihtiyaç duyulmasın.

Veya PHP için bu kadar uğraşamam diyorsan HTML ve CSS'in ardından Python'a yönelip, temeli aldıktan sonra Django üzerinden webde devam edebilirsin. Dediğim gibi PHP ile kodlanmış bir sayfa kadar dinamik olmaz ama yine de birçok işlevi yerine getirir ve PHP'ye göre çok daha çabuk öğrenilir.
  • ejderha kuyrugunun ucunda yanan ates  (16.06.20 20:29:44) 
a teşekkürler. dediğim gibi her akşam 1 saat başka derse çalışıyordum, şimdi iş sonrası akşamları 1 saati verimli davranayım diye başladım.

iş popülerleştikçe 35 yaşında başladım, 2 sene sonra işte buradayım diye bir startupın başında olan birilerini görmek de popülerleşti.

kendi sınırlarımı güzel yönlendirmelerinizle göreceğim. belki aylar yıllar sonra editlerim bakın o çocuk vardı ya... işte o çocuk bunu yaptı. demek için falan :D
  • patronaj  (16.06.20 21:51:59) 
bir de yararlı gördüğün mesajlara tick atsan fena olmaz. insanlar zaman ayırıp cevaplar veriyor, küçük bir geri bildirimi hakediyorlar sanırım.


  • coder6006  (17.06.20 19:06:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.