[]

Süt ve yoğurt kaymağı yiyememek

Selam

Minikliğimden beri süt ve yoğurt kaymağı yiyemiyorum. Yakın plan ailemde herkes yiyor ama ben bir türlü yiyemiyorum, fena halde midem bulanıyor, çıkarmışlığım var. Aslında bu durumdan şikayetçi değildim, ta ki ev yoğurdu yemek alışkanlık haline getirilene kadar.

Annem ev yoğurdundan başka bir şey sokmaz oldu eve. Arada caz yapıp kafama göre yoğurtlar getirip yediğimde ise iştahımda tuhaf bir artış ve vücudumda da biraz bi tuhaflık hisseder oldum. Ev yoğurduna devam edeyim istiyorum ama pastörize yoğurtlar gibi kaymaksız olmuyor ev yoğurdu. Çok kılım :((

Bir de şimdi evde kefir yapmak istiyorum ama öz hakiki gerçek organik sütle mayalasam yine kaymak meselesi, zaten sütü hiç sevmem.

Bu konu hakkında bir çözüm bilen var mı, kefiri hazır alıp içsem evde hazırlanan kadar faydalı olmaz gibi geliyor. Siz ne dersiniz, bilgileriniz fikirleriniz nedir?

 
kaymağı neden sıyırmıyorsunuz üstünden?


  • rusalka  (14.06.20 00:21:16) 
Üstündekini sıyırıyorum ama içinden olmadık yerden kaymak çıkıyor. Ona çok gıcık oluyorum çok geriliyorum.


  • muhayyer divan  (14.06.20 00:23:12) 
Çiğ süt mü kullanıyorsunuz? Sütü kaynatıp mayalama sıcaklığına soğumasını beklerken üstte zaten kaymağı birikiyor. Mayalamadan önce kaymağı ayırıp bir de süzerseniz yağın büyük çoğunluğu ayrılmış olur. Tülbent bile kullanabilirsiniz. Çok ince bir kaymak kalabilir ama yine de.Marketten pastörize sütle yapıp süzerseniz daha da az kalır, çünkü onların içinden bir kısmı alınıyor zaten fabrikada. Ama uht olanlardan olmaması lazım kesinlikle. Günlükleri diyorum.


  • kedili bisiler  (14.06.20 01:06:56) 
Günlük de olsa annem market sütüne olabildiğince uzak duruyor. Haksız değil tabii. Dediğin gibi yapıyoruz sevgili @kedili bisiler fakat işte benim bu kıllığım...

Telekkür ederim.
  • muhayyer divan  (14.06.20 02:21:45) 
@epitaf

Ben artık kendimi "süt ve yoğurt ürünlerinde sorunlu biri" olarak yansıtmaktan çekinmez oldum. Bu durumumun da gayet arkasında duruyorum. Çünkü ortalığı mide bulantımla mahvetmekten iyidir sanki. Bu hassasiyetime olan saygımı görenler de laf edecek takati bulamıyorlar :) bana ne, laf etmemekten başka yapmaları gereken bir şey yok zaten, konuşmayıversinler. :)
  • muhayyer divan  (14.06.20 04:36:07) 
Mutfak blenderı/robotundan geçirin 1 kaselik, üst kaymağı alınmış ev yoğurdunu? Homojenleşip agza gelmez.


  • Unde bach canim  (14.06.20 05:04:27) 
@Unde bach canim

Belki. Kefiri yoğurtla yapamıyoruz ama dimi?
  • muhayyer divan  (14.06.20 06:22:42) 
kefir hakkında bir bilgim yok (sadece tabi hazır alıp içeceğine hiç içme), yoğurt için geldim. ben de yoğurdun ve sütün kaymağını sevmem. yoğurt yapmak için sütü kaynatırken de soğuturken de sık sık karıştırarak kaymak tutmamasını sağlıyorum. mis gibi kaymaksız ev yoğurdum oluyor.

bu arada yalnız değilsin. abartısız her şeyi ama yoğurdun kaymağından başka her şeyi yiyen bir arkadaşım var. bildiğin yenebilen her şeyi yiyor, sadece yoğurdun kaymağını yemiyor.
  • pati  (14.06.20 08:48:56) 
Hmmm. Sütü kanattığın süre boyunca karıştırırsan hiç kaymak tutmuyor mu gerçekten ya? Çok heyecanlandım...

Sizce kefir taneleriyle yoğurt mayalanır mı?
  • muhayyer divan  (14.06.20 09:44:09) 
takip ediyorsun işte ısıtırken, üstü hafiften kaymak tutmaya başladı mı karıştırıyorsun. kaynamaya yaklaşınca neredeyse sürekli karıştırmalısın. soğuturken de öyle. soğuturken sürekli havalandırarak karıştırıyorum.
hem böylece yağı yoğurdun içine dağıtmış olursun. o kaymak kıymetli bir şey aslında ve çöpe gitmemiş olur yani, yoğurt da daha yağlı daha güzel olur.

  • pati  (14.06.20 09:53:01 ~ 09:56:04) 
Kefir taneleri derken şunu kastediyorsunuz sanırım?
www.gittigidiyor.com

Eğer çok bekletmezseniz yoğurdun aynı tadını yakalarsınız. Kaymak durumu vesaire yoğurtla aynı olur fakar yoğurt kadar katı olmuyor.
Bende var o tohumlardan ara ara yapıyorum
  • Unde bach canim  (14.06.20 14:56:07) 
@Unde bach canim

Evet taneler onlar. Peki çok bekletmemek derken ne kadar bekletmek çok olur, ne kadar zaman beklese uygun olur? Bir de yoğurdun oda sıcaklığında olması yeter mi? Ekşir herhalde ama?
  • muhayyer divan  (15.06.20 05:15:41) 
Ortalama 30 saatten sonra kefirin kendi tadı olan asidik bir hale bürünmeye başlıyor, ekşimiş yoğurt gibi. Havalar ısındığı için 24 saatten sonra bile mayalanma yoğurt tadını aşmaya başlar. Tabi sütün ilk sıcaklığı mayanın ilk sıcaklığına göre mayanın miktarına göre değişir. Ne kadar çok kefir mayası koyarsanız o kadar hızlı mayalanır-ekşimeye başlar.

Yoğurt değil sütle yapacaksınız, kefir sütten yapılıyor.

Kefir mayası yoğurt bakterileri gibi nazlı değil, 40 derece falan gerekmiyor. Kullanmadığınız zamanlarda içme suyuyla güzelce temizleyip (elinizi sürmeden) buzdolabı poşetiyle buzluğa atabilirsiniz. Aralıksız 1 sene gibi bir dayanım süresi var buzlukta.
Ben buzdolabından çıkmış sütün içine buzluktan çıkarttığım kefir mayasını atıyorum. Kendi eriyip uygun sıcaklığa gelince mayalanmaya başlıyor. Tanelerin büyüklüğü dayanıklı olmalarını sağlıyor sanırım.
Birde süzmeniz gerekiyor haliyle. O iş için de plastik süzgeç/elek kullanın, metale dokunmasın diyorlar.
  • Unde bach canim  (15.06.20 12:41:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.