[]

ikinci el arac aliminda "kaza yapmis arac" sorusu

Merhaba, kaza yapmis veya kazaya karismis araclari almak neden kotu? Fiyatlari 10 bin filan daha dusuk oluyor?
Bunun sebebini anlamiyorum. Boya mesela iyi bi sey degil mi? Adam boyatmis iste aracini ne var bunda.

Bir cesit "bekaret" takintisi mi yoksa ciddi farklar yaratiyor mu uzun vadede aracta? (Arac performansi vb konularda)

 
hasar almış araç işte. siz daha önce hasar alıp tamir edilmiş ürünü kullanmak ister miydiniz? parçalar ne kadar hasar görmüş, kalıcı hasarlar var mı? bilemezsiniz ki. boy küçük çizik içinse iyi bi şey ama büyük boyalar varsa araç muhtemelen büyük kaza atlatmıştır, bu da tercih edilme oranını düşürür. risk yani baya kazalı araba almak. ilerde büyük sorunlar çıkarabilir. kazaya göre de değişir tabi.


  • jelly bear  (10.06.20 01:31:06 ~ 01:31:23) 
@jelly, tamam da hocam bu basit bir elektronik alet degil ki koca araba, motoru iyiyse gaza basinca gidiyosa yetmez mi?


  • ala09  (10.06.20 01:40:26) 
bugün %70'i türkiye'de üretilen hiçbir özelliği olmayan benzin motorlu fiat egea maliyeti 7500 euro (fabrika, marka, bayi kârı dahil) iken anahtar teslim satış rakamı 14500 euro. metal ve malzeme yorgunluğu denen bir olay var. araba dediğiniz şey evladiyelik bir olay değil ömrü var. ne kadar ekleme ya da yenileme de yapsanız orijinal fabrika çıkışı gibi olmaz. bir araç ortalama basit bir vidadan tutun şasesine kadar 50bin ila 60bin civarında parçadan oluşur. bir aracı güneş altında ve zorlu hava şartları altında tutmak ile garajda tutmak arasında bile ciddi bir fark var.

bekaret kıyaslaması uygun bir kıyaslama değil ancak 11 yıldır şu an bu satırları yazdığım sony bir dizüstü bilgisayarım var. gözüm gibi bakıyorum ki beni bir 4-5 yıl daha götürsün.

2001 model bir nissan skystar pick-up kullanıyorum. uygun fiyatla aldım ve bakımlarını yaptırdım. uygun fiyat istenirse ve parçaları ve bakımı pahalı bir araç olmadıktan sonra her arabayı alırım. kullanım amacım bağ bahçe tarla işleri. amaca fiyat/perfomansa bakarım. artık türkiye'de araç sahibi olmak bir lüks oldu. insanların bokunu çıkarmasını artık normal karşılıyorum.
  • phonex  (10.06.20 02:03:11) 
Simdi fiyatinin düşük olmasi normal onda sorun yok ama asil sıkıntı güven.
Simdi benim yaşadığım ülkede ikinci el de alsan sana ortalama 1 yil garanti veriyorlar. Bazi firmalar 15 gun iade vs veriyor. Parayla garantiyi de uzatabilirsin (özellikle firmalarin ikinci el servislerinde).
Buna ek olarak ikinci el olarak aldigin arac da beklenmedik sikinti olursa saticiya iade edebilirsin gene. Yani kimse sana "sifir kokusu uzerinde" diye arac satip sonra 1 ay sonra bozulunca banane diyemez.

Türkiye'de daha isi bu olan galericiler bile garanti vermezken kaza yapmis araca guvenmek zor. Bakin kaza yapip 2-3 sene daha kullanilmis olabilir ama 3 ay once kaza yapan araba su an satılıyorsa dusunmek lazim.
  • logisticsmanager  (10.06.20 02:22:44) 
Ala abi olay şu,eskiden tam senin dediğin gibiydi o arabayıda sıfır boyatmışlar ne güzel falan denirdi.sonra bu galerici milleti kendisi bir yalan uydurdu ve kendisi inandı.2000 lerde bu boya takıntısı başladı.

Ben eski,çürümüş,kullanılmayacak durumda araçlar alıyorum,kendim topluyorum.bunu hobi olarak yapıyorum.bazende sevdiğim rakamı yüksek bir arabayı ucuza maletmek için kazalı alıyorum ve topluyorum.seberekte biniyorum.ama insanlar kazalı arabayı alıp sakızla yapıştırıp,orjinal abi diyerek sana itelemeye çalışıyorlar sırf bu yüzden artık kazalı araçlar bile eskiye nazaran çok pahalı hatta neredeyse orjinal fiyatına satmaya çalışıyorlar.daha dün gece bende olan bir aracın motor arızalısını koymuşlar yazdıkları fiyata benim sıfır kaza aracı hemen veririm.muhtemelen kendilerini tatmin ediyorlar.

Yeni başıma geldi basit bir örnek.koltuğa ağır metal koydum o da koltuk haritasını bozmuş.koltuk haritası dediğim sen oturduğunda emniyet kemerinin ötmesine sebep olan,airbag i harekete geçiren bir şilte.aracın abs lambası yandı.bir kaç yere sordum hemen diyorlar devre takalım görmesin,güncel tabiriyle direnç atalım.diyprum ki bu koltukta bizim hatun oturuyor,yarın bir kaza yaptığımda ne olacak,ya da ben sattım gitti adam kaza yaptı,al vebali boynuna.bayıldım 3000 i 500 de işçilik yeniledim.direnç atsaydım sadece 50 lira verecektim,maliyeti ne dersen sıfır,vermeyebilirimde o kadar kredim var.anlatmak istediğim kazalı arabayı toplayan arkadaşlar o parayı vermiyorlar işte,en önemli fark bu.ben düzgün olanına rastlamadım.

Birde şunu onlarca araç toplamış birisi olarak söyleyebilirim ki şasesinde oynama olmuş araç her ne olursa olsun,kim toplarsa toplasın adam olmuyor,uzak durmak lazım.
  • duptıs  (10.06.20 03:27:29) 
bi kazadan sonra tamir ve boya görmüş kısımların tekrar bi kaza anında direnç seviyesi aynı olmaz. motosiklet kaskını yere düşürünce bile çöpe atanlar var mukavemeti azaldı diye. ama tercih senin tabi.


  • antihero  (10.06.20 03:43:18) 
"Gaza basınca gidiyorsa sorun yok." doğru bir fikir değil. Sütten dili yanan yoğurdu üfleyerek yermiş. Benim ilk arabamın sağ ön çamurluğu değişmiş, bel altı boyalıydı. Araba sürekli masraf çıkardı bana. Direksiyon pompası, yağ pompası, klima kompresörü, şarj dinamosu vs. arıza verdi hep. satarken de çok zorlanıyorsun. çünkü alacak adam "bu araç kazalı" diyerek ekstra masraflarla uğraşacağını düşündüğü için almaktan vazgeçiyor. dolayısıyla araca olan talep azaldığı için fiyatı da otomatik olarak düşüyor.


  • himmet dayi  (10.06.20 08:57:50) 
ufak tefek kazaysa, yetkili serviste yapılmışsa ( aşırı önemli ), kaza fotoğrafları varsa sorun yok. kaput, tavan, bel altı boyanmış araç risktir mesela %100 görmek lazım fotoğrafını. tamponlar zaten önemsiz, yani satıcıya güvenmekle alakalı bence.


  • garavel  (10.06.20 09:35:02) 
bu soruyu Türkiye için cevaplarsak, Türkiyedeki ticaret ahlakının sadece kar etmek ve insan kandırmaya yönelik olduğu için kazaya karışan arabalar bakireliği bozulmuş gibi görülmekte. kataküllücü al satçılar, çakal sanayiciler yüzünden insanlar uzak duruyor. ne yazıkki piyasa böyle olduğundan insanlar araçlarındaki çizikleri vurukları satarken araba kazalı mı diye sorulmasın diye düzelttirmiyor. burda en önemli nokta aracın mümkünse önden kaz yapmamış hava yastığı açmammış şaşenin ağır darbe almamış olmasına dikkat edilmeli.


  • mikahakkinen  (10.06.20 11:13:07) 
araç kazadan sonra randıman tutar mı? düşün telefon alıyorsun bozulmus. sonra nerede yapıldıgı belli değil. yaptırmıslar telefon calısıyo ama nasıl calısıyor. alırsın arabayı 2 ay sonra yolda kalırsın. dünya kadar masraf yaparsın.


  • sizofren06  (10.06.20 11:24:35) 
Basit kazalar ve basit hasarlar önemli değil, mesela boya hiç önemli değil gibi artık.

Bir iki çamurluk değişmiş, kapı değişmiş ama direklerde ve şasede işlem yapılmamış araçlar biraz düşük değer ile alınır da binilir de.

Ama önden ve arkadan ciddi bir kaza yapıp bütünlüğü bozulmuş araçlar eskisi gibi olamıyor, yani istenilse belki yapılır ama herkes yalap şap yapıp satmanın derdinde.

Düzgün topanmayınca her yerinden ses geliyor, yüksek hızlarda kıçı başı ayrı gidiyor.
  • John Bloor  (10.06.20 13:04:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.