[]

Major depresyon

Tanısı alıp tedavi gören var mı ? İlk haftalar durumunuz ağırlaştı mı ? Ve hiç iyileşemicem korkusu yaşadınız mı ? Hep böyle kalacak gibi hissettiniz mi ?




 
major depresyon tanili degilim ama ruh sagligi alanindayim. Ilk haftalar ilac kullaniyorsaniz ilac etkisiyle, terapiye gidiyorsaniz terapi sureci ile ilgili olarak kendinizi daha kotu hissetmeniz dogaldir zira terapide aslinda yaranizi acip, desiyorsunuz. ilac kullanirken de vucudunuz adapte olmaya calisiyor. Bu ratz korkular, umutsuzluklar donem donem olacaktir. Burada onemli olan nokta bu duygu ve kaygilarinizi doktorunuza ya da terapistinize acmaniz olacaktir. Soylenen yardimci teknikleri uygulamak, duygularinizi kabul edip anlamaya calismak onemlidir.

Dedigim gibi doktorunuz veya terapistinizle iletisimde kalirsaniz zaten size gerekli yonlendirmeyi yaparlar. Bir de herkesin hayat hikayesi farkli oldugu gibi bu surecleri de farkli geciyor. Bu yuzden baskalariyle kendinizi kiyaslamak yerine sureci kabul etmek daha iyi.
  • fraise  (29.05.20 16:44:16) 
@fraise çok teşekkürler şuan sadece ilaç kullanıyorum. Doktorum depresyon bu dereceyken terapinin faydasız olacağını 6. Haftadan sonra ilaçlar da işe yararsa terapi alabileceğimi söyledi. Ama öncesine göre kıyasla daha kötüyüm henüz 1 haftadır içiyorum ilacı.


  • Esinsin  (29.05.20 17:04:42) 
Evet tanı aldım. Çok uzun sürüyor meret. Takribi iki buçuk yıl oldu tanı alalı, bir de tanı öncesi doktora gitmeye cesaret edemediğim zamanlar var tabii.

Evet çok korktum, hala korku geçmiş değil. İlk haftalar durum ağırdı yazdığınız gibi. Çift ilaç yazmıştı doktorum. Bir süre sonra ilaçlar etkisini tamamen göstermeye başlayınca belli bir süre kuş gibi hissediyorsunuz, mutluluktan delirirsiniz. O birkaç ay, kendimi inanılmaz verimli, coşkulu hissediyordum. Acayip bir dönemdi.

Sonra rayına oturduğu, sakinleştiğim bir dönem var. Daha sonra da artık dozun yeterli gelmediği bir dönemim oldu, çok leşti. Dozunu artırdı doktor falan.

Sonra tekrar bir yeni doza tepki verme süreci, coşkulu bir dönem, sonra yine bir rutine girme döngüsü. Böyle bir süreç işte.

Şimdi iki aydır ilacım bitti, bok gibiyim. Doktorum farklı şehirde olduğu için yazdıramadım. Her şey ilaç bitene kadar açıkçası. Sağlam bir psikoterapi almadıktan sonra çok zor. Onun için de para dökmek lazım maalesef.

Şu an kendimi ilaçsız yaşamaya alıştırmaya çalışıyorum.

Çok geçmiş olsun. Umarım siz daha kolay anlatırsınız
  • bir fincan kahve ile film izlemek  (29.05.20 18:36:25) 
@bir fincan kahve ile film izlemek çok teşekkür ederim. Size de çok geçmiş olsun umarım en kısa sürede iyileşirsiniz.


  • Esinsin  (29.05.20 18:41:59) 
Majör depresyon tanısını birçok kez aldım ve ilaçlı tedavi gördüm. Eşzamanlı olarak psikoterapiye gidemediğim için tedavi olamadım sürekli nüksediyor.

Fakat aynı zamanda spor da yapmak ve entelektüel faaliyetlerde de bulunmak gerekiyor. Yani kısacası "meşguliyet" deniyor ama nitelikli meşguliyet olmalı ve beden sağlığına hizmet edecek şekilde yapılabilmeli. Spor çok kıymetli, sanat, zanaat, sosyal sorumluluk faaliyetleri vs de çok önemli olumlu etkiler sunuyor.

Demek istediğim, psikoterapi alamıyorsan bu saydıklarımı yap kendini desteklemek için. Hem majör depresif olmak hem spor yapmak mecburiyetinde olmak beni daha çok yıpratmıştı ama 2+2=4 kadar çetin bir gerçek ki spor çok önemli. Yapmaya kendini şartlamak lazım. Bunu kendime de söylüyorum.
  • muhayyer divan  (29.05.20 19:23:13) 
hem tanısı olan hem de ruh sağlığı alanında olan biri olarak söyleyebilirim ki ilacı ilk kullandığını dönemler ağırlaşma olabilir. daha öfkeli, daha tahammülsüz ve daha kaygılı hissedebilirsiniz.
ben son bir yıl içinde 2 major depresyon dönemi yaşadım. ki zaten hali hazırda anksiyetem için düş dozda ilaç alıyordum. terapi geçmişim de var. ama size de doktorunuzun dediği gibi ağır dönemdeyken terapi efektif olmuyor. ben terapi sürecinde kendimle ilgili birçok şeyi farketmiş olmama rağmen atak döneminde zihnim çalışmadığından, yataktan çıkamadığımdan hiçbir işe yaramıyordu. Biyolojik olarak biraz da olsa toparladıktan sonra terapi iyidir.

ve eve iyileşemicem korkusu yaşadım. toparlayınca da ya tekrar ederse korkusu yaşadım. doktorumla da konuştum bu durumu. bazı insanlar biyolojik olarak buna yatkınlar biliyorsun, kendini kötü hissettiğinde tedavisi olan bir şey en azından dedi. ben de artık tekrar gelebileceğini kabul edince korkularım bir miktar daha azaldı.
  • ruh i tibbiye  (30.05.20 10:50:55) 
@ruh i tibbiye çok teşekkürler. Peki kaç yaşından itibaren böylesiniz ? 25 ten sonra çıkması normal mi bunun ?
@muhayyer divan çok teşekkürler. Ben de spor yapacağım ama şu korona dönemi bitince.

  • Esinsin  (30.05.20 18:43:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.