[]

Ev Satışı Vergi & Kira Vergisi

Merhabalar, bir şey öğrenmek istiyorum.

2018 yılında bir ev aldım. Tapuda ne kadar gösterdiğimizi hatırlamıyorum tam olarak. Bunu öğrenme şansım var mı? 120 bin kredi çektim, faiziyle 200 bin civarında sanırım. Evide toplam nakit parayla birlikte 180 - 200 arasında almıştık diye hatırlıyorum.

Şimdi ben bu evi 180 - 210 bin lira civarında sattığımda herhangi bir vergi öder miyim? İnternette değer artışı kazanç vergisi hesaplama programlarında yaptığımda bir şey çıkmıyor ama emin olmak istedim , sonradan başımıza bir şey gelmesin diye.

Yapmamız gereken nedir , nasıl ödenir eğer vergi çıkarsa?


--

2. soru; ben bu evimi 4-5 ay önce 1.200 TL kiraya vermiştim. Herhangi bir kira beyannamesi vermedim. Ev satıldıktan sonra bu konuda ne yapmam gerekir? Herhangi bir beyanname vermem gerekir mi acaba? Yoksa herhangi bir sorun teşkil etmez mi acaba? 2020 nin kira gelirleri 2021 yılında bildirileceği için ; şimdiden sattığımız için bildirim ödeme yapma şansımız olur mu? Yoksa ödenecekse bildirmek mi gerekir?


Şimdiden teşekkürler.

 
Kirayı bilmem. Evin maliyetini hesaplarken, çektiğiniz kredi+ödediğiniz faiz+tapu masrafı+emlak vergileri gibi giderlerin hepsini topluyorsunuz.Buna göre vergi ödemezsiniz ya da cüzi olur.


  • fikox  (29.05.20 09:09:10) 
Tapuda satış fiyatını ne gösterdiğiniz şu an elinizdeki tapuda yazar, 120 bin kredi çektiyseniz buna yakın göstermişsinizdir, altı olmaz biraz üstüdür.

Sen evi 180-210 bine sattığında alan kişi de senin gibi düşük gösterir, aldığı fiyatı net gösterirse;

mesela 200 bine aldı ve tapuda net 200 bin gösterdi, siz de zamanında 125 bin göstermiştiniz diyelim. 5 yıl dolmadan sattığınız için aradaki 75 bin liraya gelir vergisi çıkar.

Bu yüzden 5 yıl dolmadan satılacal olan mülklerde tapuya beyan edilen alış satış fiyatlarının arasında çok fark olmamalı.

2. soru ise, kira gelir vergisi için geçen yıl elde ettiğiniz kira gelirlerini bu yıl beyan etmeliydiniz. Ama siz geçen sene hiç gelir elde etmemişsiniz sanırım, bu sene elde ettiğiniz geliri seneye Mart (nisan mıydı yoksa) ayında beyan edersiniz.
  • John Bloor  (29.05.20 09:40:32) 
ibb.co

edevlet tapuda böyle gözüküyor hocam miktar olarak?

doğru mu acaba
  • kostadilos  (29.05.20 10:02:49) 
aldığınız tarih ile sattığınız tarih arasındaki enflasyon oranı ekleniyor ilk fiyata. bir de muaf tutulan miktar var. ayrıca konut kredisi faizi de ekleniyor. internetteki değer kazanç vergisi hesaplaması doğru.


  • alicandan  (29.05.20 10:23:41) 
Yok o 240 bin tutar bankanın koyduğu ipotek tutarıdır, genelde de 2 misli koyarlar.


  • John Bloor  (29.05.20 13:27:03) 
ben peki evin tam değerini nasıl öğrenirim acaba? tapumu kaybettim çünkü. edevlette baktıgımda da yazmıyor. tapu dairesinden yeni tapu aldıgımda yazar mı? yani evi tam aldıgım ederini


  • kostadilos  (29.05.20 15:09:00) 
Tapuda kayıtlar duruyor, yeni tapuyu almadan da sorabilirsin belki.


  • John Bloor  (29.05.20 16:05:16) 
internetten gelir artışı vergi hesaplamaya girdiğimde , evi 120.000 TL den aldıgımı yazsam bile 220.000 den sattıgımda vergi çıkmaz diyor. doğru mu acaba?


  • kostadilos  (29.05.20 16:54:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.