[]

Duyurunun avukatları ve emlakçıları bir kaç sorum vardı?

Kontratsız oturan kiracı (ev sahibi kontrat yapmak istememiştir) ve evi satın alan kişi arasında ki gayrimenkulü boşaltma işlemleri ve kiracının yasal hakları konusunda bir kaç sorum olacaktı.

- evi yeni alan kişinin mevcut kiracıyı (yasal olarak) en erken kaç gün içerisinde çıkartma hakkı bulunuyor?
- Kiracının bu süreçte ki yasal hakları nelerdir? Mâlumunuz Corona sürecinde yeni bir ev bulup taşınmak vs gerçekten hem riskli hem de normal zamana göre külfetli.
- Kiracı olarak ben işi ne kadar yokuşa sürebilirim. Çünkü alan kişi en geç 1aylik müddet veriyor. Ama bu süre içerisinde bunu yapmam mümkün değil. Kendisiyle konuştuğumda illa 1 ay diyor daha fazla bekleyemezmiş.
herkese şimdiden teşekkürler. Tikler hemen.

 
alıntı

Kiracıya ev boşaltma ihtarnamesi gönderildikten sonra kiracının evden çıkması için ona tanınan süre 6 aydır. Yalnız bu ihtarnameyi gönderebilmek için tapuyu aldıktan sonra sadece 1 aylık süreniz var. Bu süre içinde noter kanalı ile ihtarname göndererek kiracının 6 ay içinde çıkmasını yasal olarak sağlayabilirsiniz

Ayrıca dava açma işlerini en son 15 hazirana kadar ertelemişlerdi
  • efruz  (21.05.20 23:36:31) 
bekleyemezse boş ev alacaktı.

elinden geleni ardına koyma de geç.
  • hem şişko hem deli  (22.05.20 00:25:19) 
hocam pek anlamam mevzulardan, yasalar kiracıdan yana .

lakin kiracı kontratsız oturuyorsa, yasal olarak kiracı mıdır ?, bilmediğimden soruyorum, kontrat yoksa, misal polisle gelip evimi işgal etmiş deyip çıkartamıyor mu
  • fezagezgini  (22.05.20 01:10:19) 
size ihtarname gönderdi mi yeni ev sahibi.
siz kiranızı zamanında ödemeye devam edin ve evden çıkmayın.
1 ay içinde çık dediğinde, 1 ayda olmaz biraz daha süre verin diyerek hata yapmışsın.
ben çıkmıyorum, bu fiyata ev bulamam, yeni bulacağım ev için, taşınma, emlakçı, kira farkı vs. en az 15-20 bin lira zararım var, o zararımı karşılamazsanız çıkmam de geç.

ya avukata 10 bin lira civarı ödeyip 2 sene de dava sonucunu bekleyecek ya da size 20 bin lira verecek.

evi satın almış olması sizi tahliye edebilmek için yeterli sebep değil, o evde kendisinin yaşayacağını, eve ihtiyacının olduğunu, bu ihtiyacın samimi olduğunu vs kanıtlamak zorunda.
aynı şehirde başka evi var mı? bu evi almadan önce nerede yaşıyordu vs. mahkemede bu hususlar da incelenir genelde kiracı kazanır davayı.
  • de jure  (22.05.20 01:22:51) 
@de jure Hayır henüz ihtarname gelmiş değil hocam. Evi satan ev sahibime kirayı elden ödüyordum hep. Yeni ev sahibine kiramı ne şekilde ulaştıracağımı da bilmiyorum açıkçası. Çünkü banka hesap bilgileri vs bende mevcut değil.


  • siyahsekiz  (22.05.20 02:22:14) 
iki taraflı bir olay var.

birincisi mümkün olduğunca sana banka bilgisi vermemeye çalışacak ev sahibi, çünkü kira yatırama suçlu duruma düşme diye. kesinlikle elden ödeme falan yapmayacaksın ve ikide bir kapına gelirse tersle gönder, olmadı beni taciz ediyor diye 155i ara şikayetçi ol.

ikincisi de sen de kimlik bilgilerini vermeyeceksin, o da öğrenemeyip ihtarname çekemeycek. tabi eski ev sahibin vermezse.

nereye giderse gitsin, isterse terörle mücadeleye evimde terörist oturuyor bombalı eylem yapacak kimliğini de bilmiyorum desin, yine de hiç bir devlet kurumu , muhtar dahil kimlik bilgilerini veremez ev sahibine. illegal yollarla ulaşırsa kişisel verilerin korunması kanunua göre suç işlemiş olur.

avukat değilim, bunlar bizzat başıma geldi 3 sene önce oradan biliyorum.

nasıl geldi onu da yazayım.

biz bir ev beğendik, fiyatı uygundu, evi görmek istedik, kiracıdan rica ettik, evde kiracı vardı yani. gittik gördük, dedik ki , biz kirada oturuyoruz bu evi almak istiyoruz ama siz eğer çıkmam derseniz almayalım, çünkü elimizdeki 3 kuruş parayı da eve harcayınca kira vermemiz zor olacak dedik.(sitede 30 a yakın boş ev vardı biri 5 lira oynuyor , biri 10 lira düşüyor içinin yapısına sitedeki yerine, kaçıncı kat olduğuna göre ama bolca alternatif vardı yani.)

kiracımız dedi ki, olur mu öyle şey, bak sitede bir sürü ev var, ben taşınırım benim için problem değil dedi.

evi aldık. 2 kira depozitosu vardı, biz 2 kira depozitoyu peşin verdik ayrıca 1 ay da kira almayacağımızı söyledik. evi aldığımız emlakçı da sitede tek, başkası bakamıyor yani, o da dedi ki, ablacım bak bu eve seni ben yerleştirmiştim(8 senedir de oturuyor), şimdi ben paramı zaten bu evin alım satımından kazandım, senden komisyon da almıyacağım, gel bak bir sürü ev var, hangisini beğenirsen, istersen taşıyalım seni dedi. tamam dedi kadın.

derken biz yine kiracı bildirimi yapmak için(vergi) hani olur mu olur ceza yemileyim diyerek, kimlik fotokopsini istedik, kadın bir çirkefleşti, bi küfürler bi bişeyler. akıl alır gibi değil.

mahkemesi sürdü 2 sene. biz ne kadar iyi davransak ve elimizden geleni yapsak da işte kiracı pislik yapmak isterse yapar.

nitekim, ne batarya bırakmış evde , ne ampül duyu. utanmasa kombiyi de sökecekmiş. yine biz bişey yapmadık tabi.
  • hem şişko hem deli  (22.05.20 09:06:44 ~ 09:14:46) 
@hem şişko hem deli hocam aslojda cirkefleşmek istemiyorum. İkili ilişki yoluyla halletmeye çalıştım ama sanırım hata yapmışım. Yani şu süreçte bir ay içerisinde yeni ev bul, taşın vs gerçekten büyük sıkıntı. Virüs olayı olmasa zaten sorun yok. Ama hem pat diye ev satıldı, hem de hiç mi hiç hazırlıklı değilim ev taşımaya maddi manevi. Bir ev taşımak neresinden bakarsan bak 10 bin lira. Manevi yorgunluğundan bahsetmek bile istemiyorum. Ama anladığım kadarıyla işi yokuşa sürdüğüm zaman zaten istese bile (illegal yollar hariç, işte gelip tehdit etme, kapıya adam yollama vs) 6 aya kadar beni çıkartamaz.


  • siyahsekiz  (22.05.20 10:19:01) 
tabi , sen haklısın, sana sordular mı taşınabilecek misin diye? haber verdiler mi? vermediler.


eee böyle çık benim evimden olayı ile olmuyor bu işler, karşı taraf çirkefleşirse geri adım atma.

bak biz kaç sene evvel 7bin tl avukatlık ücreti verdik mesela, şimdi kaç olmuştur kim bilir.

sen hakkını kullan sonuna kadar. gitsin mahkemeye versin. olur da kapıya mapıya gelip olay falan çıkartmaya çalışırsa polis çağır şikayetçi ol.

benim buradaki avukat arakdaşlardan öğrenmek istediğim, ev sahibi kirayı kasti olarak yatıramasın kiracı suçlu olsun diye banka bilgilerini vermezse, ne şekilde bir yol izlemek lazım?

sonuçta ev sahibini tanımıyor bilmiyor kiracı, olası bir durumda ihtarname çeksin.

hatta eski ev sahibini de şikayet et nereye ediliyorsa, şu kadar zamandır oturuyorum vergi kaçırıyor, sözleşme yapmıyor vb diye. geçmişe dönük bi yerleştirsinlerde, bu işlerin yazılı olmayan kurallarını öğrensin.

ilk kural, ilk önce kiracıya sorulur satın almak istiyor musun diye? sen şu an alım satımı bile iptal ettirebilirsin, bana sorulmadı ben alacaktım dediğin an alım satım geçersiz olur.

şimdi yeni ev sahibi arayınca, ben sizin satışınızı fes ettireceğim, kimse bana sormadı, önce kiracıya sorulur satın almak istiyor musun diye, ben alacaktım, avukatım dava açmaya hazırlanıyor alım satımınızı fesh ettirmek için de bak işler nasıl değişiyor.
  • hem şişko hem deli  (22.05.20 10:23:05 ~ 10:26:47) 
kirayı eski ev sahibine bankadan ödemeye devam edin.
eski ev sahibi banka hesabını kapatırsa mahkemeden tevdi mahali talep edersiniz.
yeni ev sahibi size ihtarname gönderip banka hesap bilgilerini verdikten sonra yeni ev sahibine ödersiniz kirayı.
çıkmak istemiyorsanız çıkartmazlar.
adamlardan bıkıp da taşınmaya karar verirseniz, taşınma masrafını ve kira farkından doğan zararınızı isteyin.
  • de jure  (22.05.20 11:14:53) 
@de jure hocam maalesef kirayı hep elden ödüyordum, çünkü dediğim gibi eski ev sahibi kati suretle sözleşme yapmaktan kaçındı. Ama dediğiniz gibi işi ramen yokuşa süreceğim bu saatten sonra.

@hem şişko hem deli şu işler bittikten sonra ilk işim eski ev sahibini gizli kimlikle şikayet etmek olacak maliyeye.
  • siyahsekiz  (22.05.20 11:58:35) 
Avukat değilim ancak kontratın yoksa şu anda özel mülkte işgalci durumunda olabilirsin diye düşünüyorum. Bunu iyi araştır, bir gün kapına polis gelmesin derim. Kiracı olduğuna ve kirayı ödediğine dair elinde hiç bir kanıt yok. Kirayı elden ödemişsin, sözleşmen yok, adam "ben tanımıyorum" dese ortada kalmış durumdasın. Eski ev sahibini maliyeye şikayet ederken bile elinde bir kanıtın bir şeyin olması lazım sonuçta.

Yerinde olsam bi miktar para isteyip (5-6 bin lira mesela) taşınma masrafı olarak, taşınırım. Bu masrafı vermek zorunda değiller ama genelde veriyorlar.
  • roket adam  (22.05.20 12:31:57 ~ 12:34:01) 
parayı ödediğine dair elinde dekont falan da mı yok? kirayı almadım diyip geri ödemeni isterse ne yapacaksın?Ekside bir avukat, ev sahibinin bu yöntemle ödenen kiraları tekrar aldığını yazmıştı.


  • banacevaplazım  (22.05.20 13:04:46) 
o kadar saçma bir durumdasın ki anlaşılması bayağı bir zor. Elinde tek bir kira ödeme makbuzu, banka dekontu imzalı bir kağıt olsa direk haklı olup istediğini yapabileceksin. Amma velakin elinde hiç bir belge kağıt yok gibi. Kendini çok ciddi riske atmışsın ve o risk de gerçekleşmiş resmen.
Evi satarken ev sahibin bu durumu yenisine anlattıysa o da bu durumunu bilerek bu kadar rahat davranıyor olabilir.
Gelelim ki işi karşılıklı olarak zora süreceksiniz, Kiracı olduğunu kanıtlaman lazım, ve tahliye durumunu durdurmak için o kiraları yatırdığını da kanıtlaman lazım. Hadi kanıtladın diyelim, bu sefer de elden ödediğin kiralar için ev sahibi ile birlikte senin de ceza ödemen lazım. Benzeri durumda olan birisi ile konuşmuştum cidden fena durum. Umarım işini çözebilecek bir avukat vs. çıkar.
  • cursor  (22.05.20 13:14:51) 
Akılsız başın cezasını ayaklar çeker demiş atalar. Ev sahibi kontrat yapmak istemiyor diye, kontratsız ev mi kiralanır?

Yasal olarak süre 6 ay. ve yine kontratsız oturmanız, evde oturduğunuzu ispat edebildiğiniz sürece çok sıkıntı değil ama bunların hepsi kağıt üstünde güzel.

Yeni ev sahibi ile konuşun. Ev aramaya başladım, bulunca çıkacağım deyin. Size ihtiyacınız varsa, biraz daha süre versin. Anlaşma yoluyla çözmeye çalışın.


.
  • kartallar yuksek ucar  (22.05.20 13:31:24 ~ 13:38:09) 
Muhtemel olay akisinda, ev sahibi sana evi satacagini soyleymistir. Hatta kontratin olmadigina gore satma niyetini en basindan beri biliyor olabilirsin. Ev ilana cikmistir. Satin alanlar evi gezmislerdir. Satin alma sureci islemistir. Ve uzerine 1 ayin daha var. Olur da halledemedin sonra 1 ay daha rica edersin. Satma niyetini bastan bilmiyordu isen maddi kulfete karsilik bu 1 aylik surecte kira odememeyi teklif edebilirsin. Bunun disinda yapilan onerileri anlamakta gucluk cekiyorum. Adalet sisteminin islememesini kullanmak, bicak kesmiyor diye 15-20bin para tirtiklamaya calismak, yalanlarla yasal haklari somurmek bana dogru gelmiyor. Yasa 6 aya kadar muhlet veriyor diye biliyorum. Senin durumunda kiraci oldugunu kanitlaman gerekebilir. Salgini da dusunelim fakat yapilacak isin cogunlugu aslinda bos ev gezmek ve esya paketlemek.


  • dunal  (22.05.20 14:23:39 ~ 14:28:53) 
  • banacevaplazım  (22.05.20 16:17:13) 
Herkese ilgisinden dolayı teşekkür ederim. Topluca cevap vereyim.

- Resmi ikamet adresim şuan kontratsız kirada oturduğum evde. Yine ispat etme olayını komşularımızın tanıklığıyla halledebilirim.
- Söz konusu evin satılığa çıktığını öğrenmeden satıldığını öğrendim. Yani kesinlikle yeni ev sahibi gelip evi görmeden direkt satın almış.
- Hiç demediysem abartısız 30 defa kontrat yapalım dedim ama dinletemedim. Bir kaç defa kirayı almak için çalıştığım şirkete gelmişti eski ev sahibim, şirketin avukatıyla görüştüm. O da güvenlik kamerasından kira alışverişi yapıldığını ispat ederiz diye akıl verdi. Bir çok arkadaşın dediği gibi 6 aylık zaman zarfından önce çıkartma gibi bir hakkı olmadığını öğrendim. Hatta dua et mahkemeye versin, sonra yıllarca mahkemelerde sürünüp durur sende o süreçte rahat rahat ev ararsın dedi.
- Yeni ev sahibim bir daha kapıma vs geldiği anda avukatın numarasını vereceğim, o ilgilenecek.
  • siyahsekiz  (23.05.20 12:48:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.