[]

devrimciler(?) Atatürkçü mü?

öncelikle tamamen bilmediğim için soruyorum.

gerçek devrim yolunda gidenler( Deniz Gezmiş, Mahir Çayan gibi), komunistler gibi düşüncedekiler

1)gerçek Atatürkçü mü?
2)saygı duyarlar ama sallamazla-nötrdürler
3) sevmezler?

nedir durum?

biraz da anlatırsanız sevinirim. iyi akşamlar.

 
devrimcilik komünizm, kemalizm gibi akımlardan bağımsız bir politik yaklaşım. islami devrimciler de var, kızıl devrimciler de. devrimciliğe ideolojik açıdan tutarlı yaklaşan herkesin atatürk'ü takdir etmesi gerekir. ama atatürk'ün devrimcilik harici politik diğer tutumları kendi ideolojisine ne kadar yakınsa o kadar sever ya da görmezden gelirler devrimciliğini.


  • Bruce  (14.05.20 21:34:49) 
'Gerçek devrim yolunda gidenler' diye yekpare bir topluluk yok, güncel durum hele hepten karışık. Ama ismi geçen devrimciler için söylersek siyasi hayatlarına atatürkçü - milli kurtuluscu olarak başlayıp marksist-leninist olarak tamamladılar. Standart orta sınıf ailelerden gelen pek cok devrimcinin geçtiği uğraklar bunlardır zaten.


  • temasettin  (14.05.20 22:23:58) 
aslinda turk siyasetinde kemalizm ustunden bir kutuplasma seksen darbesi sonrasi yogunlasiyor. (Sag-sol yerine kemalist vs islamci) O yuzden darbeye kadar olan sag sol kavgasinda kemalizm ustunden yogun bir kavga yok. Ama yine de soruna cevap olacaksa sol cenahin ayristigi bir konu, uc opsiyonun da gecerli.


  • pofudukayi  (14.05.20 22:28:53 ~ 22:30:23) 
bruce'un dediği gibi devrimcilik kelime itibariyle kökten ve hızlı değişimi savunan anlamında olduğu için çeşitli gruplar tarafından kullanılıyor.

asıl soruya gelecek olursak,

deniz gezmiş'in çocukluk yılları tam demokrat parti'nin iktidar olduğu ve adnan menderes'in idamıyla sonuçlanan 60 darbesine denk geliyor. ailesinin ve çevresindekilerin de etkisiyle çocukluk yıllarında demokrat parti karşıtı bir görüşle yetişiyor. can dündar'ın kitabında paylaşılan bir fotoğraf vardı, eliyle 6 ok işareti filan yapıyor tabii çocukluk ama çocuklukta nasıl bir ortamda büyüdüğünüz önemli.

en yakın arkadaşlarından birinin babası chp il başkanı haliyle onun yanına gidiyor geliyor vs. sonuç olarak bir atatürk sevgisi küçük yaştan beri var.

fakat atatürk sevgisi bir kemalistliğe dönüşmüş diyemeyiz, yolları gençlik yıllarında tip ile kesişiyor ve görüşleri de yavaş yavaş ortanın solundan daha sola kayıyor. tabii bunda 1960 sonrası sosyalist olma akımının ciddi bir etkisi olduğu bariz.

1 kasım 1968 yılında samsun'dan ankara'ya mustafa kemal yürüyüşünü tertipleyenler arasındaydı deniz gezmiş,

pbs.twimg.com

şimdi tüm bunları yapan birinden atatürk düşmanı olarak bahsetmek saçma olur, inandığı şey atatürk'ün bir devrimci olduğu ve yarım kalan tam bağımsız türkiye idealini kendilerinin gerçekleştireceğiydi.

ama olaya komünistler açısından bakacak olursak, türkiye komünist partisi lideri mustafa suphi'nin karadenizde infaz edilmesi olayı net değildir hala, kimi suçu enver paşa'ya atar, kimi emri atatürk'ün verdiğini söyler, kimisi ise lenin'i suçlar.
  • aziz dostum jack  (14.05.20 22:41:49 ~ 22:47:44) 
Sosyalist devrimcileri kastediyorsan bu grup türkiyede görüş olarak ikiye ayrılıyor. Gelenekselciler ve yenilikçiler. Aynı fraksiyondan gelse de sonucu, gelenekselciler özünden ayrılmamaya bağlarken yenilikçiler oportunist yaklaşırlar.

Aslında her iki grup da atatürkün yaptığı devrimi destekler ama atatürkün sosyalizmi desteklememesi ve hatta zararlı görmesi ayrıca siyasal ve fiziksel karşı hamleler yapması nedeniyle sevmezler.

Seven kesim ise işte ismail saymaz gibi, doğu perinçek gibi ılımlı olanları. Gelenekselciler ise bunlara solcu ya da sosyalist demez zaten
  • Unde bach canim  (14.05.20 23:59:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.