[]

Kendimi oyun sektörüne atabilir miyim?

Merhaba arkadaşlar,

Şu duyuruda
eksiduyu.ru
oyun bağımlısı olduğumdan ve KPSS'ye çalışmam gerektiğinden ve çalışmak istemediğimden, çalışamadığımdan bahsetmiştim. Sınav tarihlerinin ertelenmesinden dolayı ara vermiştim, şimdi tekrar başladım çalışmaya. Ancak halen çok isteyerek çalışmıyorum, işkence gibi geliyor ders çalışmak. KPSS'ye falan zaten çevremin zoruyla çalışıyorum, memurluk bana çok ters. Ama iş bulamadığım için mecburum.

Her neyse asıl bahsetmek istediğim oyun sektöründe çalışmak çok uzun zamandır hayallerimde olan bir tutku. O kadar ki maaş falan umrumda değil, ödemeseler bile olur o derece. Tek istediğim o sektörde yer almak, isterlerse sabaha kadar çalıştırsınlar kırbaç vurarak, gıkım çıkmaz. O denli istiyorum. Zaten bir şeye duyulan körü körüne bir tutku da bunu gerektirmez mi? Çünkü video oyunlarıyla 8-9 yaşında tanıştım. Önce Gameboy, sonra Playstation 1, sonra da bilgisayar. Neredeyse 20 yıldır bu dünyanın içindeyim ve bu dünyada kalmak istiyorum ama bunu ileri bir boyuta götürmek istiyorum. Ama bir sorun var, o da kodlama bilmiyorum. Fakat biraz düşününce kodlama gerektirmeyen pozisyonların da var olduğunun aklıma gelmesi uzun sürmedi.

Dün birkaç büyük oyun stüdyosunun iş ilanlarına baktım. İçinde benim niteliklerime uyan pozisyonlar da buldum düşündüğüm gibi; topluluk lideri, junior satış pazarlama yetkilisi gibi. Ama bunlar da tabi Avrupa'da, Amerika'da falan. O yüzden hayalden öte gidemez gibi geliyor. Yabancı dil konusunda sıkıntım yok. Ama sırf tutkulu diye başka ülkeden birini çağırıp çalışma izni, ıvırı zıvırı gibi bir ton işle uğraşıp beni işe almaları çok hayalperestçe geliyor. Bir yandan da "Bilemezsin, belki senin gibi birini arıyorlardır." diyorum. Siz ne diyorsunuz olabilitesi var mı yoksa boşa mı hayal kuruyorum? Teşekkür ederim.

 
oyun sektöründe 2 yıl çalışmış birisi olarak şu an hyper casual oyunların yükselişinden dolayı çok fazla unity developer talebi var ama arz yok tabii. kodlama dışında oyun sektöründe en çok işin içine girilebilecek pozisyon game/level designer. ama bu alanda da genelde game design bölümünde master yapmış kişiler alınıyor. bahçeşehirden falan çok fazla mezun var. benim tavsiyem bu kadar hevesliyseniz c# ve unity öğrenmeniz. çok fazla kaynak var ve iyi çalışırsanız intern olarak girebilirsiniz hemen küçük stüdyolara. yok ben kodlama istemiyorum diyosanız pek bir seçeneğiniz yok.


  • la mort heureuse  (09.05.20 21:29:46) 
Yurtdışı için konuşuyorum, sektör alakalı değil, devletin ozel olarak istihdam aramadıgi sektörler dışında özellikle oyunda falan hele; deneyiminiz yoksa oyle sizi almak falan imkansiz. Çoğu ülkede zaten yurtdisindan adam getirdiginizde bu adami neden getireceksiniz de neden o ülkeden adam almadiniz diye aciklama yapmaniz lazim.
Misal hollanda'da hatta gidip 1500 euroluk işçi getirmene izin vermiyorlar, ancak kalifiye adam ve bilmem kaç bin euro min ücretle getirebiliyorsun.

Neyse uzadı ama toparlarsak devlet özel olarak aramiyorsa kimse junior adami turkiyeden avrupaya amerikaya getirmez/getiremez.
  • logisticsmanager  (09.05.20 21:31:01) 
Ne yerli ne yabancı okuduğum kadarıyla imkansız, bence bu hayallerden sıyrılın.

Acı bir şey ama sizin gibi oyun bağımlısı çok, ve hepiniz oyun yapmak istiyorsunuz. Firmalar da bunu değerlendiriyor tabii, en az uğraşla en az ücretle kimi alıp en çok çalıştırabilirse onları alıyor.

Övünme değil fikir versin diye söylüyorum;
Benim üniversite bitirme projem bilgisayar grafiklerine idi, oyun motorları kullanarak 2 akademik çalışmada bulundum, biri ödül aldı ülke ülke dolandı; bir sürü iş teklifi geldi. Çalışma standartlarımı beğendiğim bir iki yabancı firmayı yokladım, orta noktada buluşamadık sonra hiç uğraşmadım endüstri ile.

Gittim "sıkıcı" bir işe girdim. Oyun sektörünün en iyisine göre bile çalışma saatlerim daha iyi, maaşım çok daha iyi, imkanlar çok iyi vs. Oyun şirketlerinin derdi oyun yapmanın ne olduğunu bilmeyenleri modern köle olarak kullanmak, özellikle türkiye'de böyle bu. Kodlama bile bilmiyorsanız imkansız. Level designerlar bile firmaların çeşitli araçlarını kullanıyorlar programlama gerektiriyor.

Özet olarak gidin KPSS'ye çalışın.
  • aguen  (09.05.20 21:56:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.