[]

Oyun dünyası

Mesela her biz ateride oynadık ps1'de. Şimdi şu kadar hz monitör 4k falan filan ama , bu teknolojide olay ne, 3 4 senede bir yazılımcı pixel mi açılıyor, madenden mi çıkarılıyor? Bianda yap işte gerçeğe en yakın halini




 
Bravo. Müthiş tespit.

Bir oyun, oynandığı platformun (Biglisayar, Playstation, xBox vs.) donanımının desteklediği kadar iyi olabilir.
Bir platformun donanımı, kullanılar elektronik parçaların desteklediği kadar iyi olabilir. Elektronik sektöründe de, oyun sektöründe de, donanım sektöründe de her geçen gün yeni bir geliştirme oluyor. Tüm bunların eşzamanlıya yakın ilerlemesi lazım ki düzgün bir şey çıksın ortaya.

Oynatabilecek bilgisayar yokken gerçeğe yakın oyun programlarsan zaten oyunu kimse oynayamacağı için batarsın.
  • himmet dayi  (23.03.20 09:06:41) 
Olayı çok temelinden ve basitçe anlatayım.

Oyunlar birer yazılımdır. Yazılımlar ise donanımlar sayesinde çalışabilirler.

Bir yazılım büyüdükçe, farklı teknolojiler ve kütüphaneler vs. kullandıkça daha fazla donanım kaynaklarını kullanma ihtiyacı doğar. Haliyle yazılımın ilerleyebilmesi için donanımın da ilerlemesi gerekir.

Bu sadece oyunlar için geçerli değil tabiki. Günlük kullanılan yazılımlarda da benzer durumlar görülebiliyor. Örnek olarak Google Chrome çok fazla ram kullanır, ramin bittiği yerde geçici olarak diske yazmaya başlar. Haliyle Chrome eski bilgisayarlarda çok kasmaya sebep olur ki yeni bilgisayarlarda da rami tamamen kullanamasa da çoğunluğunu sömürür. Benzer şekilde 3d modelleme yapan uygulamalar da çok fazla ram tüketir.

Şimdi buradan tekrar oyun mantığına dönersek, bugün bile 10 sene sonrasının oyunu kodlanıp piyasaya sürülebilir ama bu oyuna erişecek kişi sayısı çok az olur. Oyun firmaları haliyle en fazla sayıda kullanıcıya ulaşmak istediği için ortalama veya ortalama üzeri donanım seviyesinde çalışacak oyunlar üretirler ki herkes isteyen herkes ulaşabilsin.

Dönemine göre daha fazla donanım isteyen bir oyun çıkmıştı Crysis, oyun o yıllara göre çok güzel olmasına rağmen neredeyse herkes kasma sorunu yaşadığını söylediği için kimse oyunu doğru düzgün oynayamadı.

Günümüzde kullanılan süper bilgisayarlar var, ev kullanımında belki 20 sene sonra göreceğimiz donanımlara sahipler. Bir oyun firması oyun yapıp sadece bu bilgisayarlarda çalışmasını hedefleyebilir ama kaç kişiye satabilir ? Veya tersten sorayım, bu bilgisayarlarda kullanılan yazılımları evimizdeki bilgisayarlar çalıştırabilir mi ?
  • ejderha kuyrugunun ucunda yanan ates  (23.03.20 14:04:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.