[]

sizce tr de kaç ölüm olur

İtalyada 4 bine gelmiş bence italya gibi olacağız ? Sizce ? Al örneği .


www.cnnturk.com

 
Bence toplam sayıda aşağı yukarı aynı olur, bizde %20 daha fazla olabilir belki. Daha kalabalığız ve daha dikkatsiziz ama sağlık sistemi bir tık daha iyi gibi. Yine de kesinlikle ileriki günlerde artacak vakaları karşlıyamayacaktır diye düşünüyorum.


  • mirafiori  (21.03.20 16:58:34) 
Ben en kötü biz olacağız diye düşünüyorum ne yazık ki, umarım yanılırım...
Tüm sürecin sonunda on bin üzeri diyorum. İtalya da buna yakın olacaktır.

  • gadlemler  (21.03.20 17:23:24) 
Dünyada covid 19 a karşı en iyi hazırlanan ülke Türkiye bu sayede virüsün Türkiye'ye gelmesi 3 ay geciktirildi kıyasladığınız ülke ise dünyada en ihmalkar davranan ve tedbirler konusunda geç kalan bu sayede hem kendi ülkesine hemde avrupa geneline virüs bulaşmasına sebep olan İtalya :)

Türkiye daha tek vaka sayısı ile okulları kapattı avrupa ülkeleri binlerce vaka olmasına rağmen okulları açık tuttular tedbirler konusunda çok geç kaldılar. Virüsün şimdiye kadarki artış hızına bakılırsa bugünkü vaka sayısı bini aşacak gibi görünüyor ancak hiç bir zaman İtalya gibi veya avrupa ülkeleri gibi olacağımızı sanmıyorum.

Bir diğer konu şu an ABD dahil bir çok ülkede test kiti sıkıntısı yaşanıyor Türkiye ise daha kendisinde vaka görülmeden bu test kitlerini milli imkanlarla üretip üstüne ihrac eden bir kaç ülkeden biri.
  • acebi  (21.03.20 18:30:27) 
Halkimiz cahil oldugu icin vaka sayisi yuksek olur. Ama genc nufus daha iyi saglik sistemi sayesinde olum yuzdemiz dusuk olur.


  • pofudukayi  (21.03.20 18:42:19) 
Nufusu bize yakin olan herhangi bir ülkeden farkli olmayacaktir vaka sayisi. Ama olum sayisi icin insanlarin genel saglik durumu, 70yas ustunun nufusa orani gibi degiskenler belirli olacaktir o yuzden tahmin yurutemem. Genel olarak saglik durumu iyi olan bir millet değiliz bana sorarsan, bu yuzden olum orani Avrupaya gore biraz fazla olabilir.

Ama virusun yayilmasi bakımından bir fark olacsgini hic mi hic sanmiyorum, sadece tamamen yayilma suresi farklilik gosterexketir, en nihayetin bu virus KIM NE YAPARSA YAPSIN turkiyenin ve Avrupa'nin her bir santimetrekaresine kadar yayilacaktir ve yayilmamasi net bir şekilde imkansızdir.
Mesele bu virusun yayilip toplu ölümlere sebep olmasi degil tum ulke hastalanip - ki buyuk cogunlugu sadecd hastalanacak ama olmeyecek - ulkeyi ciddi bir krize sokmasi, bu tum ulkeler ickn gecerli.

Turkiyede ve dünyada alinan onlemlerin de bu yuzden alındığını düşünüyorum, yoksa yayilmasini engelleyemeceklerini bilmeyecek kadar salak olamaz bu otoriteler. Maksat yayilma hizini azaltip tum ulkeye yayilmasini zamana yayip ulkeyi iflas ettirmemek. Yoksa dedigim gibi, her halukarda bu virus tum dunyanin her bir karisina yayılacak, virüsün yayilmasina engel olalim diye bir durum yok. Anında yayilmasina engel olalim durumu var.

Dolayisiyla Türkiye'deki olum orani yukaridaki saydigim degiskenler (yasli ve saglik durumu kotu birey orani vs) sabit iken herhabgi bir yerden farkli olamayacaktir. Alinan onlemlere ve insanlarin titizligine gore olum sayisinin maksimuma ulasma süresi A ulkesinden B ulkesine degiskenlik gosterecektir, gunun sonunda ayni noktaya varacaktir.

Bilirkisi degilim, soylediklerini dikkate almak zorunda değilsiniz. Yatirim tavsiyesi degildir.
  • stavro  (21.03.20 20:08:29) 
ben 150-200'ü geçmeyeceğini düşünüyorum. gerekli tedbirler zamanında alınıyor.


  • cowboy  (21.03.20 20:34:48) 
@acebi Türkiye daha 2-3 gün öncesine kadar haftada 2 bin test yapıyordu. Güney Kore ve Almanya günde 10 bin test yaparken. Türkiyenin yaptığı test günde 250 falandı. Ve kullanılan "yerli" kit oldukça başarısızdı, bazı pozitif vakaları negatif gösterdiğini biliyoruz.

Yok Türkiye hemen kit üretmiş de, ihrac etmeye bile başlamış da... Türkiyede vakaların şimdiye kadar olmamasının tek sebebi uygulanan test yöntemiydi. Bir sürü coronavirüslünün test yapılmadan eve geri gönderildiğini öğreniyoruz şimdi. Burak Akkul da bunlardan biriydi.

Öyle bir toz pembe tablo çizmişsin ki bir an a-haber muhabirini dinliyorum sandım.
  • fobfilm  (21.03.20 21:10:12 ~ 21:43:23) 
fobfilm, öncelikle Almanya covid19 için dünyada en fazla test uyguluyan ülke ayrıca Türkiye gibi Almanya'da test kiti stoğunda sıkıntı yaşamayan sayılı ülkelerden biri.

Almanya ve G.Kore'nin günde on bin kişiye test yapması gayet normal zira bugün itibarıyla Almanya'da yaklaşık 23 bin vaka, G. Kore'de ise yaklaşık 10 bin vaka var. Türkiye'de ise bu sayı sadece 670 kişi. Vaka sayısı ne kadar yüksek olursa bulaşma oranı o kadar yüksek oluyor. Türkiye'de de uygulanan test miktarı günden güne artıyor çünkü vaka çoğalıyor. Ayrıca bu testler her önüne gelene uygulanmıyor belli başlı kriterleri var.

Yerli test kitlerimizin başarısızlığı söz konusu değil bununla ilgili elinizde kaynak varsa paylaşın bizde bilelim zaten bu kitler WHO standartlarına göre üzerinde bir çok deneme yapıldıktan sonra piyasaya sunuluyor. Diğer ülkelerde kullanılan kitler neyse yerli üretim kitlerde aşağı yukarı aynı. Ayrıca testler %100 sonuç vermez ufakta olsa hata payı vardır.

Virüsün testlerde önce negatif sonra pozitif çıktığı raporlanmış bir gerçek Aytaç Yalman'a uygulanan testtede böyle bir durumla karşılaşılmış bu durum test kitlerinin başarısızlığından kaynaklanan bir şey değil virüsün bu şekilde seyredebildiği saptandı ve tıp adamları için önemli bir deneyim oldu
  • acebi  (22.03.20 02:19:59) 
@acebi Bir ülkede 23 bin vakanın tespit edilebilmesi için önce en az 23 bin testin yapılması gerekiyor öyle değil mi? "Almanya çok test yapıyor çünkü çok fazla vakaları var" değil, "Çok fazla vakaları var çünkü çok test yapıyorlar".
Sebep sonuç ilişkisini yanlış kuruyorsun.
Bütün dünyada vakalar hızla artarken Türkiye'de olmamasının sebebi virüs taşıyan kimsenin olmaması değildi. Yapılan testlerin yetersizliğiydi. Mesela Burak Akkul (en meşhur örnek olduğu için söylüyorum) tüm semptomlara sahip olmasına rağmen hastaneden coronavirüs testi yapılmadan geri gönderilmiş. 3-4 gün sonra durumu ciddileşince tekrar hastaneye başvurup zoraki yaptırmış. Onun gibi kim bilir kaç tane vaka dolaşıyordu İstanbul'da. Ve o dönemler "Türkiyede hiç coronavirüs vakasına saptanmadı" açıklamaları yapılıyordu.
  • fobfilm  (22.03.20 02:59:05 ~ 03:01:06) 
Şubattan beri bu hastalık TR'de geziyordu, yetersiz test yapıldığı için sayı az gözüküyor. Ortada süreci iyi idare falan yok, sadece geç kayda alma var.


  • allezz  (22.03.20 05:51:09) 
@fobfilm, 23 bin test yapılabilmesi için covid 19 şüphesi taşıyan kişinin fazla olması gerekir dünyanın heryerinde aşağı yukarı sistem aynı çalışıyor ama her ülkenin covid19 stratejisi farklı. Almanya agresif test politikası uyguluyor ve daha çok gençler üzerinden yürütüyor politikasını geçen haftada 150 bin kişiye covid19 testi uygulayadılar çünkü virüs çok yaygın dolayısıyla şüpheli ve riskli sayısı fazla Almanya'da yaklaşık 23 bin vakası olmasına rağmen ölü sayısı 50 civarında bu noktada vaka sayıskna göre ölüm oranı en düşük ülke fakat virüsün yayılması noktasında başarı sağlabilmiş değiller ayrıca bir çok tedbirde geç kaldılar.

Bütün dünyada vakalar hızla artarken Türkiye'de vaka tespit edilmemesinin sebebi uygulanan sıkı gümrük politikasıydı zira bu virüs kendiliğinden ortaya çıkmıyor yurtdışı temaslı birinden bulaşıyor avrupa ülkeleri ise tedbirlerde geç kaldılar ne yazık ki. Bu sebeple hastalığın Türkiye'ye gelmesi 3 ay ertelenebildi bu 3 aylık sürede daha kimse ciddiye alıp umursamıyorken sağlık bakanlığı bir sürü ek tedbir aldı. İlk vaka görülür görülmezde okullar tatil edildi. Türkiye'de yapılan testlerin yetersiz olduğuna dair bir bulgu yok zaten test kitleri WHO standartlarında defalarca test edilip başarısı ispatlandıktan sonra kullanıma sunuluyor. Hastalık henüz çok yeni ve fazla tanınmıyor belli başlı belirtileri göstermeyen ve hastalığı zayıf biçimde geçiren vakalar olduğu gibi ölümcül şekilde geçiren vakalarda mevcut. Ayrıca Aytaç Yalman örneğinde olduğu gibi virüsün seyri değişebiliyor ve test kitlerini yanıltabiliyor. Dünyada da bir çok benzer örnekleri var. Bu durum test kitlerinin başarısız olduğu anlamına gelmez. Burak Akkul vakası bir ihmal değil yukarıda yazdığım gibi sıkıntılar yaşanabiliyor benzer şeyler bütün ülkelerde var ne yazık ki. Geçen hafta benzer bir durum ABD'de yaşayan arkadaşımın başına geldi ateş ve öksürük ile başvurduğu hastanede hiç bir test yapılmadan evine yollanmış ellerinde kit yok çünkü.

Türkiyede hiç coronavirüs vakasına saptanmadı" açıklamaları virüs saptanmadığı için yapılmış olmasın :) Dünyada ve Türkiye'de tespit edilemeyen vaka sayısının tespit edilen vakadan çok daha fazla olduğu tespit edilenlerin sadece buzdağının görünen kısmı olduğu tahmin ediliyor zaten. Sağlık bakanımızında bu konuda açıklaması var.
  • acebi  (22.03.20 19:06:41) 
"Türkiyede hiç coronavirüs vakasına saptanmadı" açıklamaları virüs saptanmadığı için yapılmış olmasın :)"

@acebi Hükümeti yıkayıp yağlamak adına her başlık altında üzülerek söylüyorum ki aptalca savlar öne sürüyorsun. Hükümetin açıkladığı ekonomik paketin Almanya'nın ekonomik paketinden daha iyi olduğunu ileri sürüyorsun mesela.
Bu Sabri Sarıoğlu'nun Messi'den daha iyi futbolcu olduğunu ileri sürmek kadar ahmakça. Prensip gereği aktroll refleksi gösteren tiplerle diyaloga girmem çünkü tartışmanın seyri hiçbir zaman yapıcı ilerlemiyor.

Türkiye'de koronavirüs vakasının geç saptanması tamamen yapılan testlerin yetersizliği/eksikliğinden kaynaklandı. "Hiç saptanmadı çünkü yoktu ki keh keh" savının ciddiye alınacak bir tarafı yok. Türk Tabipler Birliği "Test yöntemi ve sayısının şüpheli" olduğu açıklaması yaptığı gün ilk vakayı açıkladılar. Kim bilir Burak Akkul gibi kaç kişiyi test yapmadan geri gönderdiler. Umreden gelen on binlerce insanın ne karantina, ne test uygulamasına sokulmadan serbestçe dolaştırılması da cabası.
  • fobfilm  (22.03.20 19:21:07 ~ 19:30:36) 
Bizim yasli oranimiz Italyanlarin yarisi kadar oldugundan daha az olacaktir


  • turkuaz  (22.03.20 19:33:12) 
@fobfilm meseleyi siyasete çekip benide "hükümet yaltağı" "aktroll" olarak itham etmeniz ayrıca argümanınız olmayınca hakarete basvurmanız sizin dogmatik ve yobaz bakış açınızı gösterir zira apolitik biri olan ben başından beri siyasi bir içerik yazmadım mevcut hükümetle ortak fikrimde olabilir zıt fikrimde olabilir sizin gibi dogmatik olmadığım için bu gayet doğal. TTB'nin açıklamalarına katılmıyorum. Dikkat ederseniz hiç bir bilimsel dayanakları ve somut verileri yok zaten son zamanlarda yaptıklari açıklamalarla toplum menfaatini gözeten bir meslek örgütlenmesinden ziyade siyasi parti örgütü gibi hareket etmeleri üzücü. TTB yaptığı dayanaksız bilim dışı açıklamalarla güvenilirliğine leke sürmüştür. Türkiye'de üretilen test kitlerinde bugüne kadar herhangi bir sıkıntı yasanmamıştır. WHO standartlarında testleri geçtikten ve güvenilirliği ispatlandıktan sonra kullanıma sunulmuştur. Umreden dönenler içinde yurt genelinde karantina oluşturuldu ve binlerce kişinin karantinası yurt genelinde öğrenci yurtlarında devam etmektedir. Benzer şekilde avrupadan dönen Türk vatandaşlarıda karantina altına alınmıştır.

Türkiye maske ve eldiven stoğu (fiyat artışı talep artışından kaynaklı) konusunda başından beri stok sıkıntısı çekmediği gibi Çin'de yaşanan maske sıkıntısına karşı 200 milyon maske göndermiştir.
  • acebi  (22.03.20 21:29:21) 
@acebi çok lümpen bir aktrollsün. Vaktimi senin gibi biriyle harcayacağıma, hiçbir şey yapmayarak harcarım daha iyi.


  • fobfilm  (22.03.20 21:39:41 ~ 21:40:47) 
Hastalığın hafif seyrettiği vakaları evlerine gönderiyorlarmış ve evde izolasyon uygulanıyormuş. Toplam hastalar içinde %40'lık kesim hafif seyrediyormuş. Yoğun bakım gerektiren hastalar ise toplam hastaların %1'lik kesimini oluşturuyormuş. Yine hastanede gözetim altında tutulması gereken orta seyirli hastalar ise toplam hasta sayısının %17'sini oluşturuyormuş.


  • acebi  (23.03.20 02:11:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.