[]

avrupa’da is aramak ama bulamamak

bir suredir(5 ay) evrope’de is ariyorum ancak ne tikirti var ne sikirti.

meslegim muhendislik. ingilizce advanced. tecrube 7 yil. su anki meslek dunyanin en buyuk otomotiv firmalarinin birinde bakim muhendisligi. endustriyel otomasyon, robot isleri benden sorulur. bunun yaninda bakim muhendisliginde lazim olan diger teknik konular ve yonetsel islerde de iyiyim. zaten 20 kisilik ekip yonetiyorum su an. baktigim ulkeler hollanda, almanya, belcika. simdiye kadar uc firmadan donus aldim biriyle mulakat yaptik olmadi. diger firmalar yetkinliklerin cok iyi ama aradigimiz aday degilsin dediler. bir de dil konusu var. bu ulkeler kendi dilini konusan insanlari istiyor sanirim. ama sunu da biliyorum ki son zamanlarda oraya gidenler de super flemenkce, almanca, fransizca bilen insanlar degil.

soruma gelirsek, acaba hazirladigim cv cok mu tirt? yoksa yetkinliklerim avrupa sartlarini karsilayamayacak duzeyde mi? ya da yaptigim is dunyada gecerliligi olmayan bir is mi? cunku kendimi bu sekilde motive ederek pek cok ilana basvurdum. son zamanlarda bu konu kafami kurcaliyor. yol yakinken baska bir meslege geceyim bari diyorum.

turkiye’den siktir olup gitme meraklilari, sizde durum nedir? hatta oralara yerlesenler varsa eger nasil gittiniz, mesleginiz neydi, surec nasil ilerledi?

dib not: almanya goc yasasini biliyorum. bilgi verecek yardimsever arkadaslara simdiden tesekkurler.

have a nice day.

 
Cv ni paylaşır mısın


  • vhs kaseti  (03.03.20 15:52:04) 
almanya icin sunu diyebilirim; almanyada firmalar temel olarak ikiye ayriliyor, alman kulturunun hakim oldugu firmalar (daimler, bmw, siemens, die bahn vs) ve uluslararasi kulturun hakim oldugu firmlar (ebay, amazon, paypal, tesla).

alman kulturunun hakim oldugu firmlar her ne kadar dunyaya entegre olsalar da mid-level calisanlarda almanca konusuna dikkat ederler. eger bir firmanin toplantilarinda kullanilan birinci dil almanca ise bu tarz firmadir buyuk ihtimalle. bu nedenle de bu firmalara girmek icin almanca bilmek avantajdir. ame elbette uzun sure o pozisyonu almanca bilen biri ile dolduramazlarsa cok da zorlamayacaklardir ve alternatiflere yoneliceklerdir.

uluslararasi kulturun hakim oldugu firmalar ise genellikle amerikan firmalaridir ve buyuk oranda da urunleri dijaldir. bu tarz firmlar en bastan almancayi sart kosamayacaklarini bilirler cunku yazilim muhendisi gibi pozisyonlari bu kriteri saglayacak sekilde dolduramayacaklarini bilirler. ama diger pozisyonlar icin de almanca konusunda cok israrci degiller.

ayrica almanyadaki firmalarda calismak icin cinden tutun da hindistana, ispanyadan tutun abd ye bircok ulkeden is basvurusu geliyor, o nedenle diger basvuranlara gore one cikacak birseyler yapmak gerekir. o nedenle rekabette ne noktada oldugunu ogrenmek icin red alinan sirketlerden feedback almaya calis, neden tercih edilmedigini bilmek acisindan.

almanya 2020, belki de 2021 icin otomotiv sektorunde cindeki ekonomik durum ve corona virusu nediyle kuculme on goruyor. belki bu durum gecici bir teredduten dolayi da olabilir. basvurmaya devam etmeni oneririm. ayrica onumuzdeki yil tesla berlinde bir fabrika aciyor, uzmanligin ile ilgili nasil bir pozisyon olabilir bilemiyorum ama almanca konusunda alman firmalari kadar tutucu olmayacaklardir.
  • emrahday  (03.03.20 16:00:44 ~ 16:04:52) 
@emrahday
Tesla’yi takip ediyorum. Ilanlara bakiyorum. Bu arada otomotiv tecrubem var diye illa otomotiv sektoru ilanlarina bakiyorum diye bir sey yok. Her sektor olabilir petrol&kimya haric.

bir de kisisel gorusum, otomotiv sektoru kuculuyor ancak bunu dogrudan cindeki ekonomik duruma baglamak yanlis olur bence. alman arabalarinin cogu cinde satiliyor bu dogru ancak ulasimdaki transformasyonu da unutmamak lazim. en basitinden lime, marti, scooterlar, elektrikli bisikletler, diesel motorlarin yasaklanmasi, hybrid ve elektrikli otomobiller hatta otonom araclar sektordeki degisimi&degisim istegini simgeliyor. bana gore insanlarin ihtiyaclari sebebiyle ortaya cikan bu tabloda pek cok firma bu donusumu yeteri kadar onemsemedi. karsiliginda sektorel olarak daralma kacinilmaz oluyor.
  • insanlik icin buyuk bir adim  (03.03.20 16:14:41) 
ben 2013 mezunuyum, esim 2014. ikimiz de bilgisayar muhendisiyiz. almanya'ya geleli yaklasik 2 yil oluyor.

yapman gereken tek sey pes etmemek.
cv'n mumkunse tek sayfa, ozet seklinde olsun,
mulakatlara iyi hazirlan, her mulakat sonrasi sana sorulan sorulari cikar, onlara ayrica calis ki bir sonraki mulakatta biraz daha iyi olasin.
pes etme demis miydim? esim buradaki isi icin mulakat yapmadan once ayni sirkete 17 defa basvurmustu bir yil icinde. sonunda mulakat yapildi ve is teklifini aldi. biz de bu sekilde geldik. onun yerinde ben olsam, bir kere basvurdum diye ayni sirkete ikinciye basvurmazdim mesela.
  • the end of time  (03.03.20 16:52:44) 
Yazılımcı olduğum için diğer sorularınıza cevap veremem ama beş ayın çok uzun bir zaman olmadığını söyleyip denemeye devam diye gaz verebilirim :) Benim de yaklaşık dört ay iş başvurusu yapıp, görüşmelere girip olumsuz yanıt aldığım oldu. Şu an çalıştığım yerde de iş başvurusu ile sözleşme imzalamam arasında geçen süre üç aydan biraz fazla.


  • bruce mclaren  (03.03.20 17:15:00) 
hollanda dil konusunda daha esnek. mühendislerimizi daha çok çalan onlar =) asml hollanda hatta direkt =) bi arkadaşım var o da misal powertrainci oldu punch powertrain. hollandaca falan bildiği yok tabiki. alternatif olarak otomotiv sektöründe biraz daha proje yönetimine yönelebilirsin. bi arkadaşım bi otomotiv firmasında senle benzer pozisyonda iken mba yapıp sonra hollanda'da kaldı. pmp falan aldı, kalite proje yönetimi tadında takılıyor. Yacht diye bir işe alım firması aracılığıyla kontrat buldu.
gerçi bursalı idi bulgar göçmeni falan olabilir net bilmiyorum. çalışma izni konusunda öyle bi avantajı oluyor onların.

almanyada ise tesla bile almanca bilen adam arıyor ne yazıkki öyle bi durum var.
  • kveldulv  (03.03.20 17:15:45 ~ 17:16:15) 
bizim işyerinde bir arkadaş ilk başvurusunu kasım 2018'de yapmıştı, geçtiğimiz ay uğurladık eindhoven'a.

ben de 2 aydır arıyorum. en sık aldığım öneri ise şu: yılma, sıkılma, pes etme.

bulana kadar devam. deneyimlerimiz benziyor. (ben de otomotivde project control'um uzun süredir, pmp var, change management expertise var, data management var, var da var) ara ara insan kendini sorguluyor "lan ben neden bulamıyorum" diye.

ama bulacaz, inat. :)
  • dream game for may  (03.03.20 17:26:31) 
sektöre cok uzagim yalniz aklima su geliyor. calistigin firmanin illa ki ic ilan sistemi vardir, cogu buyuk sirket acik pozisyonlari once kendi bunyesinde paylasir (dunya capinda bi sirketse zaten kesin paylasir). belki portal tarzi bisi bile vardir ik yonetim sistemi gibi filan. oralardan sizin sirketin yurt disi tesislerindeki pozisyonlari goruntuleyemiyor musun? onlari takip et bence. kendi sirketin icinde yer degistirmek cok daha kolay olur sanki bunca zaman burada calistiysan tum performans sureclerine hakimlerdir zaten.

bi de 5 ay cok uzun bi sure degil gunumuz sartlari icin. ilanin bire bir senin icin cikmasi lazim o da zor.

son olarak hollanda en fazla expat yasayan ulkelerden biri ve ingilizce konusma orani cok cok yuksek. seni istiyorlarsa flemenkce bilmemeni cok sorun edeceklerini sanmam.
  • in vino veritas  (03.03.20 18:25:02) 
Merhaba,
Yazilimciyim, Hollanda icin kendi surecimi surada anlatmaya calismistim belki isinize yarar. eksisozluk.com

Farkli sektorlerdeyiz, o yuzden soyleyeceklerim sektor ozelinde degil Hollanda genelinde olacak.
Oncelikle buraya muhendis olarak gelirken kariyeri sifirlamayi goze almaniz gerekiyor. Hollanda'daki ilk is tecrubenizde yonetim tarafinda rol almaniz kolay degil, en azindan yazilim sektoru icin benim gozlemim bu sekilde. Turkiye'de uzun sure yoneticilik yapip burada senior engineer olarak baslamis cok fazla arkadasim var, kendim de dahil. 15 yildan fazla tecrubem vardi, birden fazla ekibin koordinasyonunu yurutuyordum senior engineer olarak is buldum. Kaldi ki yonetim tarafina gecmek isterseniz sorumlulukla beraber gelen maas artisi hayatinizda degisiklik yapmayacaktir, pozisyonlar arasi maas araligi fazla degil.

Yonetim tarafi icin dogal olarak sizin ulkedeki/sirketteki calisma kulturune hakim olmanizi bekleyeceklerdir bu da calisip tecrube edinilmedigi surece pek mumkun degil. Ingilizce muhendislik icin yeterli olsa da yonetim tarafinda en azindan yazismalari, prosedurleri, yonetmelikleri vs. analayacak kadar Dutch bilmenizi de bekleyebilirler.
Amsterdam, Den Haag, Rotterdam gibi buyuk sehirlerde yasayacaksaniz gundelik hayat icin Dutch ogrenmeye ihtiyac duymazsiniz buyuk ihtimalle.

Hollanda'da calismaya gelecekseniz 7 yil tecrube ile kidemli muhendislik islerine basvurup teklif almaniz yuksek ihtimal, eger yonetici olarak devam etmek istiyorsaniz bir kac yil tecrube edindikten sonra gecis yapmaniz daha kolay olacaktir.
  • whisky  (03.03.20 18:48:34 ~ 18:50:40) 
aynı. onlarca başvuru, onlarca dönüş ve onlarca red. yoruldum çoktan ama mücadeleyi bırakamam.


  • camene87  (04.03.20 13:46:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.