[]

Yıllardır sinemayla ilgili bir şeyler yapmak istiyorum, ne yapabilirim?

Öğretmenim, çok genç sayılmam. Liseden beri içimde kaldı, sinema öğrenmek istiyorum. Yani aslında kendi cabalarimla az çok bir bilgi birikimi oluşturdum ana şu an hem isim ve iş ortamim beni kafa olarak doyurmuyor (işimi seviyorum, öğrencileri seviyorum ama bosluktayim). İş arkadaşlarımla sohbet ediyorum ama sarmiyor. Günlerimi yıkık gibi işten gelip akşam yatana kadar sosyal medya gezerek harcıyorum. Sacmasapan insanlarla tanışıyorum internet uzerinden, doyurmuyor hiçbiri. Sevdiğim bir şey yapayım istiyorum.

Altyazi dergisinin seminerlerine katılmıştım bı kere biraz daha derinlikli bilgi edinmek istiyorum. Sinemayla ilgili her şeyi bilmek istiyorum. Özel universitelerin tezsiz yüksek lisans programlarına baktım, Şehir Üniversitesini tavsiye etmişti biri ama açıkçası hicbi fikrim yok. Dünyanın parasını verip ortada kalmak, "Ben bunları biliyordum zaten" demek istemiyorum. Çünkü sıradan bir seyirci değilim, kendim de okudum araştırdım senelerdir.

Benim derin, nitelikli bilgiye ulasmam lazım. Ne yapabilirim?

 
Internette birçok kaynak var, herhangi bir okul veya kurs tamamen vakit kaybı olur; üstüne para bile verseler bu seçeneği değerlendirmemen yönünde tavsiyede bulunabilirim.


  • fobfilm  (23.02.20 22:44:53) 
Bilgiyi hangi sırada alacagima, nitelikliyi niteliksizden nasıl ayiracagima nasıl karar vereceğim?


  • epistemic_regress  (23.02.20 22:52:39) 
Ben soruyu yanlış anladım sanırım. Sinemayı matematik veya tarih öğrenir gibi öğrenmeyi amaçlamıyorsun herhalde? :) Teknik anlamda birşeyler öğrenmek istiyorsan (kameralar, lensler, ekiptekilerin görevleri, senaryo süreci, sahne dekupajı vs.) bu başka bir şey tabi. Hatta bu tür teknik bilgiler bile okulda öğretilemez, sahada çalışmak gerekir. (Asistanlıktan falan başlayıp)
İşin felsefesiyle ve sanatsal yönüyle ilgili derinlikli araştırmaya da senin tercihlerinin yön vermesi gerekmez mi? Örneğin Akira Kurosawa filmlerini seviyorsan, adamın röportajlarını okursun, filmleri üzerine yapılmış analizleri araştırırsın, sevdiğin sahneleri tekrar tekrar izleyip anlamaya çalışırsın vs. Böyle organik bir şekilde gelişmezse derin ve nitelikli bilgiden ziyade her şey ezber olur gibime geliyor.

  • fobfilm  (23.02.20 23:05:56) 
Bu ilginizi paraya dokmekte istiyorsaniz, turkiyede, isin teorisini bir kenara birakip teknige yonelin. O her zaman is yapar. Para kazandiktan sonra teori de kasarsiniz hem.


  • thesomberlain  (24.02.20 02:31:25) 
bende aynı durumdayım. fotoğrafçılık ve kameramanlık okudum. şimdi de radyo ve televizyon yapımcılığı okuyorum. çok faydası oldu. youtube da ilker canikligil "olmaz öyle saçma şey" izle. hem akıcı hem de herkesin anlayacağı dilden. istanbul film akademisi olarak da faaliyetteler.


  • ground  (24.02.20 09:33:45) 
sinematek var mesela, film analizi, senaryo yazarligi, goruntu yon. atolyesi gibi egitimler var.

ozgur universite'de sinema ile ilgili programlar var.
  • jimicik  (24.02.20 09:54:38) 
İlker Canikligil iyi de, kurduğu okul guven vermiyor bana, yeterli değil gibi geliyor.


  • epistemic_regress  (24.02.20 10:20:04) 
İnternetten her bilgiye ulaşabildiğiniz dönemde okuldan ekstra bir şey beklemeyin eğer kariyerinize oradan devam etmeyecekseniz. Onun yerine kısa dönemli film okulları varsa onlara bakabilirsiniz. En azından sektörde çalışan kişilerle bir araya gelirsiniz, aranızı iyi tutarsanız set görürsünüz vs.


Alternatif olarak Kısa film çekebilirsiniz. Bulunduğunuz şehirde ekip kurmaya çalışın. Sosyal medyadan olur, üniversite kulüplerinden olur birilerini bulursunuz mutlaka. Kamera bilen, kurgu bilen, senaryo bilen kişilerle bir araya gelip kısa filmler üretmek sizi zamanla geliştirecektir. Siz de hangi alanda iyi olduğunuzu düşünüyorsanız ekibin o kısmında yer alırsınız. Bütçe de ayırabilirseniz çok rahat ekip kurabilirsiniz. Çoğu kısa film çekmek isteyen bütçe nedeniyle başlayamıyor projelere.

Ben üniversitedeyken öyle yapıyordum. O zamanlar benimsinemalarım.com vardı, İlker Canikligil, Burak Aksak, Selçuk Aydemir vs hep oradan yetiştiler. Şimdi yine ismi değişmiş ve var sanırım, film fabrikası olmuş ama ne kadar aktif bilmiyorum. Facebook'ta kısa film grupları var çokça, oralara bakabilirsiniz.
  • gak  (24.02.20 12:08:28) 
İngilizcen iyi ise bilindik kült filmlerle ilgili kısa "documentary" videoları hazırla.


  • Avoiding The Puddle  (25.02.20 23:11:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.