[]

Google Rekabet Kurulundan bu cezayı neden yedi?

Selam galyalılar ve hukuk uzmanları,

Aşağıdaki habere konu olan olayda Google Rekabet Kurulundan neden ceza yiyor? Haberin detayına bakıldığında Google'ın Reklamcılık kolu, yapması gereken görevi yaptığı için ceza uygulanmış gibi bir durum yok mu? Sen bir reklam şirketiysen kendi mecranda parasını ödeyen adamın ürünlerini öne çıkarttığın için neden ceza yemen gerekiyor?

www.donanimhaber.com

Şöyle sorayım,
1. Televizyonu açıyorsunuz televizyonda X çikolata sadece 5 TL reklamları dönüyor, bu durumda o reklamı yayınlayan TV kanalına da ceza verilecek mi?
2. Otobüs durağında bekliyorsun durakta kiralık panoda X marketin ürünlerinin listesi var domates 3.90, çikolata 2.70 gibi, bu durumda o reklam panosunu oraya koyan reklam firmasına da ceza kesilecek mi?
3. Hava Limanı, Tren Garı gibi yerlerde firmaların reklamlarının olduğu billboardlar var bu billboarları oraya koyan reklam firmalarına da ceza kesilecek mi?

Bir de google'a bundan sonraki süreçte yapması gereken şeyler de söylenmiş şunu yapacaksın bunu kaldıracaksın denmiş, o billboardlar, reklam panoları ve tvdeki reklamlar da kaldırılacak mı?

Not : Google ile uzaktan yakından bir bağım yok, ama bu ceza hangi mantıkla kesiliyor? Google hangi kurallara uymamış burada?

 
içerden bildiriyorum *

şu cümle kilit aslında:
"Google'ın genel arama pazarındaki hâkim durumunu kötüye kullanarak çevrimiçi alışveriş hizmetleri pazarındaki rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırmak"

akakçe, cimri gibi firmalar kıt kanaat bir şey yapmaya, domain parasını denkleştirmeye, ofisteki çay suyunu hamidiye mi sırma mı alacaklarının hesabını yaparken, sen 7 cihanın arama motoru olarak o pazara girersen adamlar haliyle zarar ediyorlar. rekabet kurumunun görevi adil rekabet ortamı sağlamak.
  • güneyli çocuk  (15.02.20 11:24:57) 
@güneyli çocuk, peki bu durumda yarın akakce, cimri'den daha güçlü olması durumunda aynı hukuki yaptırım akakce'nin de mi başına gelecek?


  • solo  (15.02.20 11:45:55) 
hocam rekabet hukuku ve türkiye rekabet kurumu çok güzel şeyler.
kabaca haksız rekabet ve monopoly'i önlüyorlar diye biliyorum.

akakçe haksız rekabete girmeden kazandığı sürece problem çıkmaz.
hukukçular daha iyi açıklar aslında.
google arama motoru olduğu için bu meselede torpilli oluyor.
sen televizyon yazıyorsun o sana bir yandan sonuç listeliyor bir yandan ürün öneriyor ne alaka ürün önerme şimdi gibi.

türkiyede iyi çalışan kurumlardan biri rekabet kurumu.
  • güneyli çocuk  (15.02.20 14:28:45) 
Bana bu çok saçma geliyor. O zaman minibüsçüler İETT'ye, bakkallar AVM'lere dava açsın. Akakçe zorlanıyormuş. Google'a ne aga? Akakçe kim? Google'ın yerinde olsam rest çekerim bana bunu yapan ülkelere. Sizin ülkenizde bütün servislerimi durduruyorum desin bakalım ne oluyor?


  • işimdeyim gücümdeyim  (15.02.20 14:38:02) 
@güneyli çocuk, Anladım sanırım anlatmak istediğini, yani şunu mu söylemeye çalışıyorsun, insanlar "Televizyon" kelimesini aramak için sana geldiğinde sen onlara fiyat gösteriyorsun, senin birincil ve kuruluş amacın bu değil, kuruluş amacı bu olanlar ise senin global büyüklüğünün gölgesinde kaldığı için haksız rekabete uğramış oluyor.

Bu durumda Google çıkıp ben Arama motoru dışında Ürün Arama motoru ve/veya ürün fiyat karşılaştırma motoru da geliştirdim diyerek yeni bir servis açarsa ne olur peki durum?
  • solo  (15.02.20 14:45:13) 
@işimdeyim gücümdeyim hocam söylediğiniz restleşmeler de oldukça yaygın bir şey aslında, mümkün yani.

bir de ülkelerin rekabet kurumları birbirleri ile temas halindeler, genelde birlikte atar/gider yapıp birbirlerinden referans alabiliyorlar. sonuçta google global bir firma.

@solo hocam ilk cümleniz çok güzel muhteşem bir cümle olmuş, söylemeye çalıştığım şey tam olarak o.
mesela google flight'da var söylediğinize yakın. uçak bileti istanbul izmir yazınca direk google'ın uçak bileti şeyi çıkıyor. e bu işi yapıp rekabet halinde olan bir ton firma var.
bu adamların her şeyine müsade edersen bir felaket olur.
sorarım tanıdıklara o durumda ne oluyor diye.
  • güneyli çocuk  (15.02.20 15:24:58) 
@güneyli çocuk, Sabrın ve ilgin için teşekkür ederim, çok aydınlatıcı oldu cevaplar gerçekten. Konuyla ilgili süreci ben yakınen takip ediyorum dediğin gibi mevcut durumda bu işi yapanlarla ilgili senaryoyu da sorabilirsen cevabını öğrenmeyi çok isterim.


  • solo  (15.02.20 15:56:30) 
merhabalar. kısaca özetlemeye çalışacağım:

bir pazarda domine olan bir şirket, o pazardaki gücünü kullanarak başka pazarda yine kendine haksız rekabet ortamı yaratamaz.

eğer domine olmasaydı ceza almayacaktı. domine olmanın yüzdesi tam hatırlamıyorum ama 60% idi. 25-60% arası da yan etkenlerle(fiansal güç vs) şirket domine kabul edilebiliyor. yüzdeleri hatırlamıyorum ama bunun gibi bir oran avrupa birliğinde.

google burda arama motoru dominasyonunu kullanarak satış servisi veriği ürünleri öne çıkardı. aynısını yazıcı firmalı da yapıyor. toneriniz bittiğinde orjinal ürün almak durumunda kalıyorsunuz. tonerde çip olması vs orjinal ürünü almaya sizi macbur bırakıyor. burada yazıcı pazarında olan bir marka sizi yine toner pazarında kendi ürününe zorunlu kılıyor neredeyse. fakat bu durumda şirketler ceza almıyor, sebebi de pazarda baskın durumda olmamaları. böylelikle pazarda dominasyon olmayınca rekabet devam ediyor ve bizler ucuza kaliteli yazıcı alıyoruz. toner alırken de yeterince işe hakim değilsek kazıklanıyoruz. google davasını ayıran sebep bu. umarım açıklayıcı olmuştur.
  • gpaxful  (19.02.20 00:49:41) 
@gpaxful ve @güneyli çocuk,

Her ikinize de ayrı ayrı teşekkür ederim, cezanın neden kesildiği hakkında artık tam olarak bilgi sahibiyim, rekabet ve sektördeki dominans ilişkisinin etkilerini şimdi daha iyi analiz edebiliyorum.

Her ikinize de çok teşekkür ederim.
  • solo  (20.02.20 17:08:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.